Receptů na low carb pečivo je na internetu k dohledání až až. Pokud jste ještě nenarazili na to vaše top, zkuste tenhle můj 1-2-3 low carb chleba.
Za mě je to ta nejlepší náhrada chleba na low carb. Zcela neskromně. Vymyslela jsem si ho k husím rillettes, ale chutná mi i opečený na sucho na pánvi (s avokádem, solí, pepřem a citrónem), a třeba naše Johanka ho má ráda i jen tak. Low carb pečivo si dopřávám jen příležitostně, většinou o víkendu, anebo s jeho pomocí řeším jídla na výlety.
A proč ten zvláštní název? 1 lučina, 2 vejce a 3 druhy semínek (ty taky po 1 – 2 – 3 lžících). Prostě raz-dva-tři chleba. Jo a je bez psyllia. Proto ho peču ve formě. Bez formy se vám malinko rozjede. Takže, pokud chcete tahle vysoký krajíčky, tak je forma nutností. Můžete použít i formu na bagetky a zdvojnásobit várku. POZOR! Tohle množství vystačí na jeden malinký chlebík. Má po upečení 330g. Pasovala jsem ho na mojí malou formu 20 x 9 cm, pro kterou jsem jinak neměla využití… Na větší chlebovou formu (25 cm) je potřeba dát dvojnásobnou dávku a prodloužit dobu pečení.
Dbejte na dopečení chleba bez formy, ať odejde maximum vlhkosti. Podstatné je také umlít semínka co nejjemněji, aby chleba dobře vyběhl. Osvědčil se mi elektrický mlýnek na kávu Bosch. Více tipů k pečení najdete pod čarou za receptem a také si můžete projít komentáře. Je tam řada užitečných připomínek.
Pamatujte, že s low carb pečivem (stejně jako s dezerty na bázi ořechů a semen) to nepřeháníme. Dopřejte si oboje jen příležitostně. Zdravé tuky je nejlepší přijímat z čerstvých, tepelně neupravených ořechů a semen, případně šetrně usušených po předchozím máčení. Jedině tak využijete maximum nutrientů a namáčením (aktivací) naopak eliminujete antinutrienty, jako je kyselina fytová.
Suroviny
POZOR: rozpis surovin je na malinkou formu! Pokud disponujete jen standardní velikostí formy (25 cm), tak zpracujte dvojitou dávku!
- 1 lučina (100 g)
- 2 vejce M
- 3 druhy semínek : 3 lžíce zlatého lněného semínka (45g), 2 lžíce chia (30g), 1 lžíce sezamu (15g)
- 1/2 - 1 lžička soli (čajové lžičky polovinu)
- 1 lžička octa (necelá čajová lžička)
- 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 2 lžičky kmínu
- trochu změklého másla a semínka na vymazání a vysypání formy
- volitelně na posypání slunečnicové semínko, hrubozrnná sůl
Postup
Semínka i kmín si umelte na hodně jemnou mouku. Používám k tomu tenhle elektrický mlýnek na kávu. Vejce, lučinu, ocet a sůl spolu vyšlehejte nebo rozmixujte. Suché a mokré ingredience spojte do hladkého, řidšího těsta a nechte alespoň 10 minut stát, aby semínka natáhla vlhkost a těsto se zahustilo. Formu na chleba nebo bagetky dobře vymažte máslem a vysypejte lněným semínkem - nemusí být souvislá vrstva, stačí jako na fotografii. Těsto vezměte mokrýma rukama a vytvarujte silnější váleček (šišku). Vložte ho do formy a povrch můžete posypat pár krystalky hrubé soli a slunečnicovým semínkem. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C (horkovzduch). Formu mějte položenou na plechu. Asi po 50 minutách chléb vyjměte opatrně z formy a na plechu dopečte ještě dalších 10 až 15 minut. Odejde značná část vlhkosti. Po upečení nechte chladnout chléb na mřížce podložený papírovou utěrkou a krájejte až po úplném vychladnutí.
Zkuste také low carb krekry. Jsou jednoduché, rychlé, krásně křupavé a voní máslem.
Poznámky a tipy
Pokud chcete chlebík vícezrnný - můžete přidat do těsta i hrst dalších semínek. Dýňová a slunečnicová doporučuju předem šetrně opražit na sucho na pánvi, získají krásně oříškovou chuť. Pozor nespálit, to by vám zhořkly...
Při pečení můžete na posledních 5 minut nechat troubu pootevřenou (dvířka zajistit vařečkou), aby odcházela vlhkost a pečivo mělo lepší kůrku.
V mezičase jsem se dostala k vyzkoušení chlebu z dvojitý dávky, abych zjistila, jak sedí do používanější klasický obdélníkový formy 25 cm. Přece jen tu mojí pidi, na kterou jsem psala recept, asi běžně doma nemáte... Takže, sedí to perfektně, výsledek je na fotce v instagramu
Jo a neměla jsem lučinu, jen 10procentní jogurt. Těsto je i s lučinou spíš řidší, tak bylo třeba navýšit len. Z 45 na 65 g, tedy u dvojitý dávky na 130g. Pekla jsem o něco dýl - na poklep musí zespoda dutě znít. Jinak vše podle receptu...
Pomáhají vám moje low carb recepty, články a tipy?
Jejich vymýšlení a ladění mě baví. Pokud vás baví podle nich vařit a péct, můžete mi to dát najevo a pozvat mě na kafe.
Příspěvkem mi pomůžete udržet blog bez google reklam a dodáte mi chuť do tvorby nových receptů. Ono se to samo neudělá a kafe se při psaní článků docela hodí :)
Můžete mě také podpořit tak, že si koupíte mojí e-kuchařku s recepty na low carb cukroví nebo novinku se zdravými recepty Zdravě, chutně & barevně. Posunete mě tak blíže ke snu, vydat vlastní tištěnou kuchařku.
Tenhle chleba se vážně povedl. A co takhle něco sladkého? Mlsat můžete i na low carb. Pokud se navíc chystáte na své první low carb Vánoce, můžou se vám vyladěné recepty na nízkosacharidové vánoční cukroví hodit.
V e-kuchařce Kouzelné Vánoce bez cukru na vás čeká 20 vymazlených receptů na low carb cukroví. Doporučuji také přečíst si článek Jak upéct low carb cukroví, aby chutnalo všem.
76 komentáře
Dobry den, pekla jsem podle vašeho receptu a vubec mi chlebik nenabehl :( mela jsem ho porad stejný jako kdyz jsem ho dávala do formy. Prášek do pečiva jsem dala. Čím to muze byt? Ten vas na obrazku je tak krasny :)
Jejda, Míšo, tak to mě mrzí, že se nepovedl úplně podle představ. Ale je to takový nezáludný recept, vůbec mě nenapadá nic. Pokud jste tam ten prášek do pečiva nezapomněla dát : ))) ale to asi ne… A nepoužila jste čistý vinný kámen? Ten je trochu slabší než prášek do pečiva bez fosfátů.Já jsem k receptu schválně přidala fotky formy s těstem před a po upečení, aby bylo vidět, že chlebík naběhne a není třeba se obávat miniaturní šišky těsta před pečením… Tak nevím, budu péct o víkendu znovu. Moje holčička a její kamarádka na bezlepkové dietě ten chlebík baští rády i suchej.. Tak popřemýšlím během pečení a dám vědět, kdyby mě ještě něco napadlo… Těsto jste nechala odstát?
Dopadla jsem stejně. Co jsem si trouby vložila, to jsem vytáhla. Upečené, ale nenaběhlé. Dávky jsem přesně odměřoval. Použila kypř. př. s vin. kamenem.
Fakt netuším, holky, doteď na Instagramu jen samý povedený chlebíky…
Já pekla teď o víkendu znovu, z dvojitý dávky. Celkově to byl asi pátej bochníček podle toho receptu a všechny krásně naběhly, tak o čtvrtinu odhadem… U toho posledního teď jsem teda musela improvizovat, nebyla lučina ani nic podobnýho. Použila jsem jogurt a i přes navýšení gramáže lnu bylo těsto řidší než standardně. Do formy jsem to sotva přenesla… Přesto se povedl krásně! Fotka je na Instagramu…
Napadá mě 1) každá trouba peče jinak, ty vaše mohou péct méně než ta moje, možná by pomohlo zvýšení teploty (170-180??)
2) toho prášku dávám vrchovatou lžičku a mám bezfosfátový/bezlepkový, jsou tam dvě kypřící látky, jednou z nich je vinný kámen… takže pravděpodobně totéž, co vy… jen ho možná dávám víc?
Kačko, peču tenhle chleba už podruhé a je vynikající, díky moc za recept! Moc ráda na Váš blog chodím, krásná práce :-).
Jé, super! Tak to mám velkou radost, Jani : *
Mně bohužel také nenaběhl :/ ale máme obyčejnou starou troubu, podle mě v tom bude ten horkovzduch.
Tak to mě moc mrzí. Když není horkovzduch, bude potřeba trochu přidat teplotu, myslím… Až dojedu whole30, tak to vyzkouším taky bez horkovzduchu, ať víme, kde je zakopanej pes… :)
Dobrý den, tak jsem se těšila a naběhl jen minimálně, prášku jsem dala více (je to bio s vinným kamenem) a stejně :-(. Snad to bude alespoň k jídlu. Pekla jsem tedy na cca 160. Horkovzduch podle mě vliv neměl.
Dobrý večer, Eliško,
pokud nemáte/nepoužíváte horkovzduch, měla byste teplotu zvýšit o 20 stupňů. Při zapnutém větráku se peče jídlo mnohem rychleji a prudčeji, než když je větrák vypnutý. Myslím, že to na naběhnutí chlebíku klidně může mít vliv. Navíc každá trouba peče jinak a může se stát, že moje peče o něco více, a vaše třeba o něco méně… pak už by rozdíl v teplotách, které jsme obě použily, docela velký. Vždy je potřeba přizpůsobit teplotu i dobu pečení zkušenostem s vlastní troubou. Někdy nastavíte teplotu na knoflíku, ale skutečná vnitřní teplota může lítat plus mínus 20, i 30 stupňů… To se dá zjistit přeměřením teploměrem. Já třeba vím, že mi peče trouba přibližně o 10 °C méně, než kolik nastavím – takže přizpůsobuju. V receptech pak uvádím skutečnou teplotu… Snad Vám to pomůže. Já jsem teď na whole30, tak nepeču pečivo ani dezerty. Potom hodlám chlebík znovu upéct bez horkovzduchu, abych mohla předat zkušenost…
Dobrý den, tak jsem zkusila zase, dala jsem víc kypřidla, trochu přidala teplotu a stejně je to taková placko cosi :-D, ale vyběhlo to víc, to jo.. Ale určitě to bude dobré. Minule jsem právě dala horkovzduch na těch 160. Dneska cca 175 bez horkovzduchu. Tak mě napadá, když vidím ten pěkný na obrázku… Jak velká je ta forma a je to přesně to množství jako v receptu ten chlebík na fotce, nebo třeba větší dávka?
Eliško,
velikost formy uvádím přímo v záhlaví receptu: Množství: 1 malý chlebík, 330 g (forma 20×9 cm)
Možná to tam ještě někde zdůrazním, že forma, kterou jsem použila je fakt malinká : ) Vyzkoušela jsem z dvojité dávky – fotka je na instagramu, tak se můžete podívat – z dvojité pasuje do takové té standardní formy 25 cm. Musí se déle péct – jak ve formě, tak dopékat mimo formu – ale to už je pěkný chlebík. Já ve velké formě lowcarb chleby moc nepeču, docela dobře se obejdu bez pečiva a manželovi s dcerkou peču kváskový celožitný chléb na způsob dánského rugbrødu (podle receptu od Maškrtnice a je výborný – čas od času si ho klidně plátek dopřeju; obložený vajíčky nebo s avokádem je pro mě top). Tento 1-2-3 chlebík jsem vymyslela pro kamarádku naší malé Johanky, které zjistili celiakii, takže holkám na svačinku nebo snídani tento… Zkuste tu dvojitou dávku a troubu vyhřejte na 180°C bez horkovzduchu. Věřím, že to klapne : )
Dobrý den Kačko,děkuji moc za skvělý recept na chlebík kde nejde psyllium a hlavně je raz dva a šup do trouby? Musím se pochválit že se mi povedl a moc mi chutnal dokonce i v práci si kolegové pochutnají. Ráda vařím a peču s Vámi ??
Jani, to mě moc těší, že jste s chlebem uspěla na všech frontách. To je skvělé :)) Ať se vám daří a omlouvám se, že mi odpověď tak dlouho trvala. Na komentář mi nepřišlo oznámení a našla jsem ho až dnes ?♀️
Hezký den, Kačka
Prosim kolik ma chlebik kalorii/energeticke hodnoty?
Dobrý večer, Lucko,
kalorie ani makra si u jídel nepočítám a myslím, že to ani není potřeba. Pokud používáte kalorické tabulky, můžete si hodnoty podle použitých surovin zadat sama…
Dobrý večer, ten chlebík vypadá skvěle a taky jsem koukala na tu zelňačku a nejspíš toho budu chtít vyzkoušet mnohem víc :).
Je skvělý. Příště z dvojité dávky. Děkuji moc za recept.
Tak to mě moc těší, že se povedl a hlavně chutnal : )
Dobrý večer ..tiež som ten chlebík piekla a podaril sa mi …nielen že skvele vyzerá ,ale aj super chuti.Ďakujem za výborný recept
Tak to mám obrovskou radost, Gábi. Děkuji za komentář a jsem ráda, že jste si na chlebíku pochutnali :) Kačka
Zdravím, jsem úplná začátečnice v lowcarb, chlebík jsem včera upekla rovnou z dvojté dávky a musím říct že se mi povedl a i chutná dobře. Jen by me zajímalo nejaké zkušenosti jak dlouho vydrží aby mi třeba neztvrdnul nebo nezplesnivěl
Klárko, u nás se chleba většinou sní dost rychle a nestačí ani ztvrdnout ani zplesnivět. Uchovávám ho ve lněné utěrce, když vím, že se sní do dvou dnů. Jinak půlku nakrájím na krajíčky a dám do mrazáku. Pak odebírám a nechávám buď pomalu po krajíčcích rozmrznout nebo ho na sucho opeču na pámvi přímo z mrazáku. Jinak by měl pár dnů vydržet v chladu zabalený v papírové utěrce… Cuketové bagels, u kterých jsem se bála zplesnivění, protože byly mokřejší, mi v ledici takto v ubrousku vydržely týden. Přeju hodně zdaru na lowcarb : )
Tak tenhle chleba je naprosto skvělý. Opravdu!! Zkoušela jsem už kde co, ale tenhle je opravdu super, vláčný, chuťově perfektní. V týdnu budu zkoušet houstičky ;-))) věřím že budou stejně dobré.
Katko, tak to mám obrovskou radost, že chleba zachutnal : ) Do houstiček vkládám velké naděje : ))
Tak mam upecino! Super recept! Moooc dobre chutna i samotny, kurka uzasna asi diky tomu maslu… Priznam se, ze jsem si malinko ten recept poupravila – pouzila jsem lnenou, mandlovou a lupinovou mouku… Nechlo se mi vyndavat mlynek.. ? coz me privadi k myslence, ze pokud mel nekdo problem s vybehnutim testa, tak jedine proto, ze ta seminka nepomlel dobre… Treba v mixeru se castecne rozdrti, ale nikdy ne na prach – mouku a proto to nemuze vybehnout…
Ahoj Lucko – super zpráva, to mám radost : ) Ano, semínka je potřeba pomlít vždy najemno. Já mám ale třeba z mlýnku na kávu pomleto ještě jemněji, než se prodávají některé ořechové mouky… asi to bude výrobce od výrobce. Myslím, že lidi si raději melou doma, protože je to i levnější, než kupovat hotové semínkové nebo ořechové mouky. Ale v receptu to ještě jednou raději zdůrazním, že fakt na prach. Projistotu, žejo : ) Ačkoli myslím, že třeba u cuketových bejglů jsem zrovna měla i hrubší zrnka a vyběhly dobře. U těch nevyběhnutých chlebů bych to přičítala hlavně té teplotě. Každá trouba peče jinak a rozdíl se zapnutým a vypnutým horkovzduchem je hned 20 stupňů, tak pokud někdo pekl bez horkovzduchu a ještě mu trouba peče o trochu méně, tak to mohl být rozdíl třeba i 40 stupňů… Každopádně, většině se daří a je super, že chleba chutná : ) Já se na něj po delší době zase chystám – s máslem a ředkvičkama to bude zase vítaná změna!
děkuji za super recept, mě se povedl moc a krásně naběhl:-) Mé sedmileté dceři tak zachutnal, že jej chce do školy na svačinku;-)
Tak to mám dvojnásob radost, Petro! Když chutná těm nejmenším, tak je to vždycky paráda : )
Super chlebik
Děkuju a jsem ráda, že chutná :)
Můžu se zeptat, tam se nedává žádná mouka nic? Nějak jsem v receptu neobjevila žádnou sypkou surovinu, která by tvořila hmotu chlebíku. Děkuji moc za radu. Jsem začátečník, takže nemám ponětí co a jak. :-))
Dobrý den, Martino. Na mouku se právě umelou ta semínka…
Dobry den, a muzu se zeptat jaky mlynek pouzivate? nejaky jako na kafe nebo neco specialniho? dekuju!
Používám elektrický mlýnek na kávu…
Dnes jsem objevila tento blog a hned jsem se pustila do chlebíku – nooooo ten teda je, já i dcera jsme si pochutnaly. Takže moc děkujeme za výborný recept, který se bude u nás asi péct častěji. A přejeme krásné svátky.
Moc děkuju, Bětko, za krásnou zprávu! Jsem ráda, že chlebík chutnal a přeju krásné svátky i vám!
Ahoj, dneska jsem chlebík pekla. Krásně nakynul ? Použila jsem Ricottu místo Lučiny, protože tu jsem zrovna neměla. Jeden plátek jsem měla s čočkovou pomazánkou a jeden s máslem, výborné byly oba. Dcera měla samotný a taky jí chutnal. Díky za prima recept ?
Ahoj Jani! To moc ráda slyším, že se povedl a že chutnal : *
Opravdu vyborny chleba! az poctvrte jsem byla naprosto spokojena, co si budeme povidat – nakynuti a tvar byl orisek, fakt me mrzelo, ze to neslo!Nejprve jsem nahradila lnene seminko mletymi slun.seminky, ale to moc nefungovalo. Co mi opravdu pomohlo bylo udelat testo vic hutnejsi s vetsi davkou peciciho prasku, nejlepe z dvojnasobne davky krom vajicek, ty jsem nechala dve. Napechovat ho spis do vysky do mensi formy na chlebicek a nechat ho roztahnout ( jinak by to bohuzel byla takova placka). Mlete lnene seminko jsem oprazila na panvi coz tez pomohlo chuti. Jsem rada, ze jsem tohle nevzdala, protoze mi lowcarb pecivo vetsinou nechutna a tohle je velmi autenticka chut a hlavne zdrava alternativa :)
Ahoj Kačko! Děkuji za zprávu. Jsi opravdu vytrvalá a je dobře, že sis nakonec poradila k vlastní spokojenosti. Většině nejvíc pomohlo, když měla opravdu jemně namleto, to pak těsto vyběhne o něco lépe. Také teplota pečení je důležitá… co si budeme povídat, každá trouba peče jinak a ty rozdíly mohou udělat své. Ale konec dobrý – všechno dobré : ))) Jsem ráda, že chlebík chutná!
jinak velikost formy je opravdu důležitá… tu moji pidi formu má asi málokdo, proto doporučuju rovnou dvojitou dávku : )
Dobrý den, dnes jsem poprvé zkusila tento chléb a je to vlastně moje první low carb pečení. Nemám na čem semínka umlít, tak jsem dala lněnou mouku a ostatní semínka vcelku. Chlebík vzešel trochu méně, ale pekla jsem na 150st horkým vzduchem- v mojí troubě jde nastavit teplota jen 150 nebo 175… ale jinak dobrý, jen příště dám jen 1/2 soli a 1/2 octa.Díky za recept.
Rádo se stalo, Petro! Pokud máte v nastavení trouby jen ty dvě možnosti, pekla bych příště na 175. Horkovzduch při stopadesáti by mohl odpovídat 170 bez horkovzduchu… moje zkušenost je, že chleba méně vyběhne při nižší teplotě (když trouba peče reálně trochu méně, než člověk nastaví) a pokud by to byl váš případ, tak by to chtělo určitě přidat… Pokud máte naopak s vaší troubou zkušenost, že i při níže nastavených stupních peče dobře (reálně více), tak nechte… pak by důvod nižšího chlebíku tkvěl v těch neumletých semínkách… : ) soli samozřejmě podle chuti, ocet by v předepsaném množství neměl být vůbec znát. Někdy dělá slanost i použití jedlé sody – nenahradila jste s ní kypřící prášek? Ale uznám, že u nás si rádi přisolíme… Ať se dál daří!
Tak dnes vyzkoušeno, je skvělý. Akorát jsem ho pekla v malém hrnci, tak je kulatý ?. Můžu jen doporučit a manžel myslel, že je kupovaný ?. Hezký den všem.
Tak to je super zpráva, že chutnal i manželovi! To mám radost! Hezký den a ať se daří : )
Děkuji za super recept. Zatím nejlepší chleba,. Peču z dvojité dávky, dávám víc prdopeče a přidala jsem chlebové koření. Zatím se pokaždé povedl :) Hezké léto :)
Tak to je super zpráva, že se raz-dva-tři chleba u vás doma takhle osvědčil. Ať se daří a hezké léto : )
Dobrý den dal by se použít kvásek z žitné mouky? narušilo by to low carb?
Omlouvám se, že reaguji až po čase. Já sama mám žitný kvásek v oblibě, ale peču z něj v takovém případě klasický žitný chléb… Pokud chcete low carb chléb, tak bych se držela receptu. Žitný kvásek potřebuje „dokrmit“ klasickou/žitnou moukou, jen se semínky by si asi nevystačil. Ale netuším, třeba to zkuste a dejte vědět, zda se chlebík podařil. Pokud není nějaká intolerance a nedržíte sacharidy enormě nízko, tak proč ne. Já sama si k snídani dám domácí žitný (když je čerstvě upečen pro zbytek rodiny) a vychutnám si ho bez výčitek. Není na škodu čas od času vybočit, pokud nebrání nějaké zdravotní komplikace… : )
Vyzkouseno v domaci pekarne (v troube bylo neco jineho), kde i dvojnasobna davka je placka, ale krasne nadychana (stejny mlynek na kafe jako autorka). Priste bych mene osolila, jsem zvykla sul skoro nepouzivat. Urcite udelam znova, diky!
Děkuji za vyzkoušení v domácí pekárně! Ano, umím si představit, že by tam 3násobná várka pasovala asi lépe. Formy v domácí pekárně jsou celkem velké/široké. Soli podle chuti. Jsem ráda, že chlebík chutnal <3
Dobrý den, chtěla bych nejprve poděkovat za skvělý web a recepty. Zajímám se o low carb stravování již delší dobu. U většiny receptů na internetu se člověk bohužel nedočte nutriční informace na 100g jídla/receptu. Věřím, že mnoho čtenářek hlídající si linii by tuto informaci ocenilo. Mohla bych Vás poprosit tedy, víte alespoň orientačně nutriční hodnoty chlebíku celého nebo na 100g? Děkuji.
Dobrý den Evo, moc děkuji za zprávu a velká omluva za pozdní reakci. Přestaly mi chodit notifikace, a tak jsem na komentář narazila bohužel až dnes.
U receptů makra nepočítám, ani nemám nainstalované kalorické tabulky. Razím cestu bez počítání, bez vážení. Považuji to za zbytečné, stresující. Osobně věřím, že nejlepší je poslouchat své tělo a jeho individuální potřeby, užívat si opravdové jídlo (vykašlat se úplně na procesované produkty a potraviny, i ty fitness), jíst když je hlad, nemlsat mezi jídly (ani zdravě), talíř si poskládat podle zásad whole30 (na dlaň až dvě masa nebo vajec, kolik vezmu do ruky, půl talíře zeleniny a doplnit to zdravýmy tuky), věnovat se pohybu, který mě baví, a zaměřit se na kvalitní spánek a radovat se ze zdravotních přínosů čisté stravy.
Jinak hotový chlebík váží v základní (menší) verzi asi 330 g, tak stačí suroviny vydělit 3,3 a máte rozpis na 100g pro zadání do tabulek…
Přeji, ať se daří, Kačka
Zdravím, šlo by prosím použít do domácí pekárny? Děkuji :-)
Dobrý den, Lucko, já sama jsem v domácí pekárně nezkoušela, ale už jsem tento pokus zaznamenala v komentářích. Lenka psala, že se povedl hezky nadýchaný, ale i z dvojité dávky byl nízký. Pekárny mívají širší formy, alespoň ta moje má… Tak můžete bez obav vyzkoušet a možná suroviny násobit 2,5. Dejte vědět, zda se podařil :-)
Dobrý den. Připojuji se s velkým poděkováním za úúúžasný recept. Dlouho jsem hledala nějaké pečivo bez psillia.Chlebík je skvělý, chutná všem, dá se jíst i samotný. Neměla jsem žádný problém, krásně zvětšil objem. Pouze jsem dala poloviční množství octa a příště dám i méně soli.
Jinak super. Moc děkuji.
Tak to mě moc těší, Dášo, že se chleba povedl a hezky vyskočil. Množství octa a soli jsou v receptu na měrné lžičky. Pokud používáte běžnou čajovou lžičku, tak podle velikosti to může být půl lžičky až necelá zarovnaná… Soli samozřejmě podle chuti, jak jste zvyklá : ) Ať se daří! K.
Chleba jsem dělala už několikrát a za mě je to jediný LC chleba, který se dá sníst. Oceňuji, že je bez psylia, navíc úplně jednoduchý.
Děkuju Evi, jsem moc ráda, že vám chutná!
Dobrý den, je možné do chleba použít, běžný prášek do pečiva
Dobrý den, Jarko, ano – klidně dejte běžný prášek. Má ale vyšší kypřící schopnost, tak možná bude stačit o fous méně.
Dobrý den, chléb je zajímavý. Líbí se mi složení. Dělala jsem dvojitou dávku s jogurtem, dala jsem dle rady 130 g lnu a zbytek semínek dvojitou dávku, 3 vejce a zbytek dle receptu. Dvě vrchovaté lžičky prášku do pečiva (bezfosfátový s vinným kamenem). Horkovzduch, 160°C. Těsto odpočívalo, bylo docela tuhé díky lnu. Ale mám z toho stejně placku :-(. Přišlo se na to proč se to může dít? Děkuji :-)
Dobrý den, Karolíno. Zdá se, že jste postupovala správně. Jak velkou formu jste použila? Dvojitá dávka sedne pěkně do formy cca 25 cm dlouhé, jak píšu v receptu. Nemáte náhodou ještě větší formu? Už jsem podobný dotaz řešila na Instagramu a nakonec to bylo formou, paní měla dokonce 35 cm dlouhou… Bohužel, ten rozptyl velikostí forem na chleba je velký. Používám klasickou, pocínovanou. Pokud vám chleba chutná a vše bylo v pořádku kromě té výšky krajíčku, tak zkuste 2,5 násobek příště a přizpůsobte dobu pečení… Nebo vyzkoušejte menší formu.
Tohle je jednoznačně nejlepší recept na chleba, co jsem zatím zkoušela . Povede se vždycky a je relativně variabilní, když se člověk naučí pracovat s LC surovinami, dá se snadno upravovat. Díky moc ?chtěla jsem vložit fotku a o tu parádu se podělit, ale nejde to?
Dobrý den Lado, moc děkuji za komentář a jsem ráda, že se vám chleba tak pěkně daří. Fotkou bych se potěšila moc ráda, nemáte instagram nebo FB, že byste vložila tam a na fotce mě označila? Každopádně se mějte hezky a hodně zdaru při LC vaření a pečení! K.
Dobrý den Kačko, no to bych i mohla, jak jsze na IG a FB?
Dobrý den Lado,
to bych byla moc ráda ❤️
Na IG jsem @colorsoflowcarb
Facebook Colors Of Low Carb
Přeju krásný víkend a ať se daří,
Kačka
Recepty jsou perfektní, držím palce jen tak dál. Moc Vám fandím.
Moc děkuju za podporu, Zuzko!
A nešlo by to nějak bez semínek, jenom s kmínem ?
Zdravím, Pavle, semínka v receptu nahrazují mouku a tvoří hmotu chleba…
Hezký den, šla by něčím nahradit Lučina pro bezmléčnou verzi?
Hezký den, Lucko. Bohužel nemám u tohoto receptu bezlmléčnou verzi vyzkoušenou. Není to moje specializace, ale pár receptů se u mě na blogu přece najde. Zkuste třeba semínkové bezmléčné bagels z cukety : ) Určitě něco v budoucnu připravím, ale v tuto chvíli bych se do rady ohledně nahrazení lučiny bez ověření receptu nerada pouštěla. Zajděte na některý z osvědčených paleo blogů, jistě tam nějaký dobrý chléb objevíte.
Dobry den, tak peču chlebik asi pošesté a opět uvnitř nedopečený. Pekla jsem na horkovzduch na 160st. dle receptu. To byl po hodině totalně mokrý. Musela jsem
pect další hodinu na 180st. a stále nedopečený. Nepoživatelný. Zkusila jsem novou varku péct na 180st. a nepoužila jsem horkovzduch. Po hodině byl uvnitř uplně mokrý, neupečený. Vyklopila jsem a pekla další hodinu. Uvnitř stále neupečený. Nepoživatelný. Drolí se. Zkusila jsem znovu a znovu. A stále musím péct více jak 2 hodiny.. přesto je stále nedopečený. Nechápu.. Chuť dobrá ale nikdy se mi neupekl. Rozdrolil se a uvnitř uplně mokrý nedopečený… po dvou hodinach?
Dobrý den, Pali. To je opravdu divné. Nevím, co poradit, ten chleba je už tolikrát ověřený a tolik vychvalovaný. Zkoušíte nechat ke konci (při dopékání bez formy) odcházet vlhkost z trouby ven – pootevřená dvířka trouby na malou škvíru (dvířka zajistit vařečkou). Pečete z jedné dávky (ten pidi chlebík) nebo z dvojité dávky a větší forma? U dvojité dávky se doba pečení musí prodloužit. Jiné recepty jsou v pohodě? Teplota v troubě odpovídá nastavené hodnotě? Každá trouba peče trochu jinak a ten rozdíl v teplotách může být deset i více stupňů na obě strany. Zkuste zvýšit teplotu, pokud budete mít nervy na další pokus. Plátek mokřejšího exempláře je dobré opéct na sucho na pánvi, aby se zbytečně neplýtvalo surovinami. Ale že se drolil, to je divné. Ono je low carb pečivo většinou o něco vlhčí, než to klasické z pšeničné mouky… ale mokrý, nepoživatelný by výsledek rozhodně být neměl. Zkuste si přečíst komentáře, občas měl někdo problém a většinou pomohlo přidat stupně, protože trouba třeba peče na 145, když máte nastaveno 160. Nic jiného mě nenapadá. Dejte vědět…