Narozeninový dort si peču už pár let sama. Udělám si ho přesně tak, jak ho mám ráda a takový, na jaký mám právě chuť. Pokud máte rádi dorty nepřeslazené, osvěžující a lehounké, upečte si tenhle můj malinový cheesecake. Vlastně je to nepečený cheesecake, takže ho stoprocentně zvládnete.
Já ho přisladila pouze jedním banánem a trochou medu, o zbytek se postarají nasládlé kešu v korpusu a dost malin. Místo medu (který není low carb), můžete použít low carb sladilo nebo klasický čekankový sirup. Ten má stejnou sladivost jako med. Stejně tak vynechte banán, pokud držíte sacharidy striktně na uzdě, a dejte trochu více vašeho sladidla. Ačkoli, vydělte banán a lžíci medu deseti porcemi, nestojí to ani za řeč. Když jde navíc o narozeninový dort, tak kdo by to řešil.
Otázku přislazení nechám jako vždy na vás. Sami víte, co vám sedí a jaký je váš cíl. Já raději ovoce a trochu medu, než umělá sladidla, byť by byla vyrobena na přírodní bázi. Pro mě je to průmyslově zpracovaný produkt, a proto po sladidlech sahám jen výjimečně. Vy si zvolte přislazení podle vašich zvyklostí a dejte tolik, aby vám dort chutnal.
Zajímají vás „sladké“ low carb recepty? V e-kuchařce Kouzelné Vánoce bez cukru na vás čeká 20 vymazlených receptů na low carb cukroví.
Na základnu Dortovou formu o průměru 20 cm vyložte pečícím papírem (stačí základnu). Kešu ořechy rozmixujte na velmi jemnou moučku a prosejte do mísy. Přidejte 20 g ledového, nastrouhaného másla, vše důkladně promíchejte a v závěru promněte prsty. Vzniklou drobenku nasypejte do vyložené dortové formy a pořádně upěchujte prsty. Mražené maliny velmi pomalu zahřívejte v širokém kastrolu, ale nevařte. Můžete i v mikrovlnce. Horké je rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Povrch rozvaru posypejte jemně částí želatiny a rozmíchejte ji dobře metličkou. To samé opakujte se zbytkem želatiny. Přimíchejte citrónovou šťávu a med nebo jinak přislaďte. Krémový sýr vyšlehejte s banánem a zakysanou smetanou. Přidejte smetanu a vše vyšlehejte do nadýchané hmoty. Přidejte 250 g malinového rozvaru (asi polovina) a citrónovou šťávu. Směs důkladně promíchejte, ochutnejte a případně doslaďte dalším medem nebo jak jste zvyklí. Hmotu naneste do dortové formy na základnu z ořechů a nechte ztuhnout v lednici (1 hodina stačí). Na ztuhlý krém rozetřete zbytek malinového rozvaru a dejte chladit ideálně přes noc. 4 – 5 hodin je minium, aby se dort hezky krájel. Vychladlý cheesecake nejdříve ve formě obkružte tenkým nožíkem a poté povolte a odstraňte bočnici. Vršek dortu přiklopte talířem nebo pevným plastovým prkýnkem a rychle otočte. Sejměte základnu, sloupněte pečící papír a dort překlopte na dortový podnos nebo talíř. Dort skladujte v lednici a snězte během několika dnů. Věřím, že se po něm zapráší. Ať vám chutná! Základnu dortové formy vyložíte jednoduše. Stačí skřípnout pečící papír do formy a zvenku odstřihnout.
MALINOVÝ NEPEČENÝ CHEESECAKE
Tisk
Suroviny
150 g kešu
20 g másla
2 lžičky skořice
Náplň
500 g mražených malin
20 g grass fed želatiny
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce medu nebo čekankového sirupu ( nebo jinak přisladit)
***
400 g krémového sýru
150 g zakysané smetany
150 g smetany ke šlehání (33 a více %)
1 velmi zralý banán (100 g)
2 lžíce citrónové šťávy
volitelně přisladit (ještě 1 lžíce medu, čekanky nebo sladidla vaší volby) Postup
Poznámky a tipy
Kešu oříšky jsem rozmixovala v menším smoothie mixéru.
Používám želatinu značky Great Lakes (pochází z pastveného dobytka). Můžete použít i běžnou práškovou želatinu.
Při překlápění dortu jsem neměla problém, rozvar i růžová náplň hezky ztuhly. Stejně ale doporučuji počínat si rychle a šikovně, tedy překlápět pomocí dvou talířů, plastového prkýnka atd. Na dortu nenechte celou svou vahou spočinout těžký talíř nebo podno, vždy hned otáčejte… Pokud potřebujete dort přesunout bez otočení (např. jste použili další ovoce navrch), tak u ověřovacího kusu jsem nechala delší přesah pečícího papíru. Pomocí něj jsem pak dort stáhla ze základny formy a přes okraj pracovní plochy dort přesunula na tác.
6 komentáře
Dobrý den, recept určitě zkusím vypadá krasně ? zeptám se jaký krémový sýr používáte ? Dekuji
Hezký den Dano, do cheesecaku jsem použila Philadelphii, je malinko do slana, ale i tak se po něm doma zaprášilo. Příště dám mascarpone, které je přirozeně sladší. Ať se daří! K.
Dobrý večer, šel by prosím malinový krém použit jako náplň do dortu? Mám v mrazáku ostružiny, mohu libovolně zaměnit? Moc díky a pěkný večer!
Dobrý den, Lenko, my už jsme Váš dotaz vyřešily po mailu, ale pro ostatní doplním odpověď na dotaz i sem :)
Určitě můžete dát místo malin ostružiny. Já ho například dělala i ve verzi s borůvkami (viz foto v příloze). Případně jen trochu dosladit, pokud ostružiny nebyly až zas tak moc sladké…
Jinak náplň z cheesecaku jako krém na promazání dortu asi v pohodě, jen to ztuhne jako cheesecake. Chtělo by to nechat tuhnout v dortové formě, co se pekl ten korpus.
Korpus bych podélně rozřízla, první placku dala na dno formy, pak část náplně, nechala trochu zatuhnout a položila další placku atd. a navrch zbytek náplně. Tak bych to nechala ve formě do druhého dne a dozdobila.
Vůbec bych se nebála korpus ještě lehce něčím pokapat nebo potřít… dochuceným rozvarem z ostružin? Lehce přislazený s trochou citrónové šťávy…
Ať se daří!
Kačka
Máslo oříškové nebo klasické máslo? Dekuji
Obyčejné, kravské máslo, Pavlo. A nastrouhat ledové přímo z lednice nebo mrazáku, viz postup. Ať se cheesecake podaří, hezký den, K.