Vše, co se dá sníst nebo vypít, potěší při jakékoli příležitosti. Pokud jsou jedlé dárky vaše parketa, a navíc se nebojíte vyrobit něco sami, mohla by vás oslovit tahle zdravá domácí granola bez cukru. Voní perníkovým kořením a pomerančem a je plná zdravých tuků.
Běžné snídaňové cereálie (různé extrudované kuličky, lupínky a kapsičky) jsou často přeslazené a mohou obsahovat i různá aditiva. Granola bez cukru je v každém případě lepším řešením. Navíc si křupavou domácí granolu snadno vyrobíte doma. A protože se blíží Vánoce, může být domácí granola i milým jedlým dárkem pro vaše přátele a rodinu.
Domácí granola bez cukru i bez sladidel
Moje vánoční granola je přirozeně bezlepková, krásně nasládlá díky datlím a pomerančové šťávě a můžete ji vyrobit i v bezmléčné nebo veganské verzi.
Základní recept jsem nedoslazovala žádnými sladidly. Pokud jste na přísné nízkosacharidové dietě, můžete místo datlí přisladit obvyklým způsobem (např. na moučku rozmixovaným březovým cukrem, erythritolem nebo čekankovým sirupem).
Já jsem dárky vyráběla pro konvenční strávníky, a tedy jsem se spokojila s nahrazením cukru zmíněným přirozeným doslazením datlemi a pomerančem.
Granola chutná skvěle s řeckým jogurtem a ovocem a pokud by na vás byla málo sladká, pokapejte ji při servírování čekankovým sirupem, medem, či jak jste zvyklí. Příště můžete přisladit rovnou.
Nezapomeňte na stylové balení
Doma vyrobené granole sluší čirá dóza, sklenice nebo celofán, aby vynikl obsah. Nezbytná je i ručně psaná visačka se jménem obdarovaného či názvem dobroty.
Na převázání se hodí různé stužky, přírodní provázky nebo lýko. K finálnímu dozdobení pak můžete využít svitek skořice, kolečka sušeného pomeranče a větvičky jehličnanů.
Ořechy nasekejte na větší kousky, mandle můžete použít plátkované. Přidejte semínka, další sypké suroviny a nastrouhanou pomerančovou kůru (jen z oranžové části!) a vše promíchejte. K datlím přidejte šťávu i dužinu z obou pomerančů a rozpuštěný tuk. Vše rozmixujte ve výkonném mixéru (stačí malý smoothie mixér) a promíchejte se sypkou směsí. Hmotu rozprostřete stěrkou rovnoměrně na plech vyložený pečícím papírem nebo pečící fólií. Pečte (sušte) v troubě vyhřáté na 140°C (horký vzduch). Po 20 minutách promíchejte. Zapečenou vrstvu odlupujte směrem od rohů, rozdrobte na kousky a promíchejte. Za občasného promíchání granolu dosušte. Půjde to lépe, když necháte dvířka trouby pootevřená (zajištěná vařečkou). Celkem to trvá asi 50 minut. Po vychladnutí je granola křupavější. Přečtěte si také a upečte se mnou 10 druhů klasického low carb cukroví, na kterém si pochutnáte Skladujte v uzavíratelné dóze bez přístupu vzduchu. Spotřebujte do tří týdnů. Sušení urychlíte tak, že necháte dvířka trouby pootevřená (zajištěná vařečkou). Vlhkost bude lépe odcházet. Pokud hmotu rozdělíte na dva plechy, propeče se granola také rychleji.
Suroviny
Postup
Asi vydrží i déle - nám ale rozhodně ne. Do tří týdnů je dóza prázdná.Poznámky a tipy
Semínka a ořechy používám z e-shopu zdraveorechy.cz. Pro usnadnění si můžete některé druhy ořechů nakoupit již nasekané na větší kousky, tzv. kostky (pistácie, lískové ořechy...)
Kokosové mléko bez přislazení má např. Wild & Coco, já používám většinou kravské od Bohemilk.
Volitelně můžete granolu dosladit medem nebo čekankovým sirupem (LC), a to i v průběhu pečení. Pár kapek medu si může každý přidat i na jogurt s granolou, a navíc tak zachová jeho prospěšné látky.
Dalším skvělým dárkem ať už k Mikuláši, nebo jako pozornost k Vánocům, může být sáček zdravých domácích perníčků. Perníčky bez cukru a bez mouky najdete v e-kuchařce s recepty na low carb cukroví. Hodí se i na Velikonoce nebo jako zdravá svačinka do školy. Stejně dobře můžete darovat i oblíbené linecké. Pokud těsto vylepšíte mákem a sušenky naplníte citronovým krémem (lemon curd), budete mít skvělý a neotřelý dárek.