Švestková sezóna je v plném proudu, tak si to naše lokální modré zlato vychutnejte, i když je váš jídelníček spíše nízkosacharidový. Můj low carb recept staví na třech základních surovinách – těsto je z batátu, kešu a vejce, a k zasycení vám 3 až 4 knedlíky budou bohatě stačit. Batáty i švestky jsou plné zdraví prospěšných látek a s mákem tvoří dokonalou kombinaci. Dostali jste chuť? Tak jdeme na to! A až vám dojdou švestky, udělejte si z těsta šišky s mákem.
Proč batáty
Pro umírněné low carb stravování jsou jako dělané! Batáty jsou skvělým zdrojem komplexních sacharidů a ve srovnání s bramborami jsou ještě o něco výživnější. Mají více vitamínu C, vlákniny i minerálů, a naopak méně sacharidů. Sladké brambory bodují i obsahem beta-karotenu, ze kterého si naše tělo tvoří tolik důležitý vitamín A. Ze sto gramů syrového batátu můžeme získat až 150 procent jeho doporučené denní dávky. Když jsem vymýšlela, z čeho těsto na knedlíky připravím, byly pro mě batáty celkem jasná volba. Švestkové knedlíky jsem vždycky milovala z bramborového těsta a sladká brambora byla tedy nasnadě.
Proč kešu
Čím nahradit klasickou mouku? Věděla jsem, že v těstě nechci psyllium, tedy vlákninu, která zlepšuje pružnost a strukturu těsta, ani jiné záležitosti typu xantanová guma. Chtěla jsem těsto ze základních a dostupných surovin a knedlíky připravovat klasicky vařením ve vroucí vodě. Hlavou mi jako první probleskly kešu. Ráda je používám na kaše a na zahuštění. Mají totiž tu skvělou vlastnost, že při varu okamžitě houstnou. Mandle tohle nezvládnou. Vím, že se na možnost nahrazení kešu budete ptát. Recept jsem si nejprve ověřila znovu s kešu a v dalším kole jsem zkusila nahradit mletými mandlemi. Knedlík jsem vytvarovala sice bez problému a ve vodě se také nerozpadl, ale struktura nebyla zdaleka tak kompaktní a hedvábná, jako v případě kešu. Knedlíky se při zakrojení rozpadaly a nebylo to vůbec ono (nechutnaly mi). Takže prosím, kupte si pytlík kešu, rozemelte nebo rozmixujte ho na jemnou mouku a mandle si nechte pro jinou příležitost.
350 g batátu, uvařeného Batát (raději dva menší, podlouhlé) uvařte ve slupce do měkka, ale nerozvařte ho. Po vychladnutí ho oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle 350g do větší misky. Přidejte špetku soli a vejce, případně i lžičku citrónové šťávy na vybalancování chuti, a vše dobře promíchejte. Kešu namelte nebo rozmixujte na jemnou moučku. Prosejte ji přes síto a větší zrnka, která neprojdou, znovu přemixujte. K rozmixovaným kešu přimíchejte kokosovou mouku a vše přesuňte k batátu s vejcem. Stěrkou nebo lžící spojte suroviny do hladkého kompaktního těsta. Dejte ho lednice na půl hodiny odležet. Zatím vypeckujte švestky a dejte vařit vodu v dostatečně velkém hrnci. Z kousku těsta utvořte v dlani placičku a zabalte do ni vypeckovanou švestku. Knedlíček ještě poválejte v ruce, aby neměl žádné trhliny. Celá dávka těsta vystačí asi na 16 knedlíků (podle velikosti švestek). Těsto je měkčí a pokud by lepilo, navlhčete si lehce dlaně. Kokosovou mouku nepřidávejte. Knedlíky vhazujte do lehce osolené, vroucí, bublající vody. Jakmile vyplavou, jak vidíte na fotce, jsou hotové. Trvá to asi 5 minut. Ihned je podávejte s mletým mákem a přepuštěným máslem. Přisladit můžete třeba březovým cukrem (xylitolem), rozmixovaným na moučku, případně čekankovým sirupem nebo jak jste zvyklí. Těsto je přirozeně sladké, švestky rovněž, takže není třeba to přehánět. Z těsta na knedlíky si můžete připravit šišky s mákem. Tvarujte je v ruce a pokládejte na plochu potřenou ghí, aby se nepřilepily a šly hezky podebrat. Vařte ve vroucí vodě a jak vyplavou, vyndejte je. Nenechávejte je plavat moc dlouho, ať si je nerozvaříte! Šišky nedělejte moc dlouhé, ať se vám při lovení z vody nerozlomí. Plochá děrovaná podběračka je na to ideální.
Suroviny
1 vejce
200 g kešu
40 g kokosové mouky
1 lžička citronové šťávy (nemusí být)
špetka soli Postup
Poznámky a tipy
Co se týče batátu, volte raději úzkou podlouhlou hlízu, případně dvě menší podlouhlé. Příliš velký batát se vaří dlouho a než bude měkký uvnitř, rozvaří se na okraji. To nechceme.
Nahrazovat kešu mletými mandlemi nedoporučuji! Má to vliv na strukturu těsta. To drží hůře pohromadě a drolí se na talíři. Ve vodě se mi knedlík z mandlové mouky sice nerozpadl, ale s mletými kešu bude výsledek výrazně lepší.
4 komentáře
Kačko, dnes byly u nás na oběd a taaak jsme si šmakovali jak už dlouho ne. Moc děkuji za recept a těším se na další vaření s vámi! Pěknou neděli! Jitka
To mám ohromnou radost, Jitko, a jsem ráda, že jste si doma pochutnali! Těším se, co dalšího vyzkoušíte. Pěkný den! K.
Tak ty jsou dokonale! Moc jsme si pochutnali, vyzkousim i s jiným ovocem ?
Paráda! Jsem ráda, že chutnaly a s jiným ovocem budou také skvělé. S meruňkami nebo broskvemi sypané tvarohem a skořicí budou také top! A já mám v plánu s jablky : ))) Dejte vědět, jaké jste nachystala ; ) K.