Recepty z cukety se vždycky hodí a na konci sezóny jsou dvojnásob vítané. Pokud jste se vrátili z dovolené a našli na záhoně pár přerostlých cuket, hned můžete jednu na tento recept použít. Slaný cuketový koláč je rychlý, voní bylinkami a česnekem a skvěle chutná jen tak nebo opečený na grilu nebo pánvi.
Recepty z cukety
Tak i letos sklízíme mraky cuket a některé nám stihly pěkně přerůst. Ale nevadí, jsou skvělé i tak, jen je někdy potřeba vykrojit vnitřní část se semínky. Ta se nám třeba zrovna na dnešní recept nehodí. Jinak ale slaný koláč „spolkne“ jednu velkou, přerostlou cuketu. Vnitřek můžete přidat třeba do základu krémových polévek. Cuketu mám ráda na všechny způsoby. Cuketové nudle široké i tenké jsou na denním pořádku. Cuketu na kolečka grilujeme a co se nesní, nakládám do oleje, česneku a balzamika. Takhle marinovaná je skvělá se sýrem feta. Strouhanou cuketu přidávám k mletému masu, do kuliček a karbanátků, dělám z ní různé placičky, přidávám ji do slaných muffinů a lívanců, do omelet, do základů krémových polévek a omáček, prostě všude. Úplně boží je pak cuketová polévka. Recept na moji oblíbenou s pórkem a libečkem jsem vám dala do kuchařky se zdravými low carb / paleo / whole30 recepty.
Slaný cuketový koláč
Zamilovala jsem se do něj hned napoprvé. Trochu jsem oprášila svůj starší recept na jiné low carb pečivo z cukety (cuketové bagely), trochu ho upravila pro potřeby slaného koláče a zadařilo se. Od té doby jsem ho stihla upéct už dvakrát. Chvilku času zabere nastrouhání cukety najemno a její vyždímání, jinak je to bleskovka. Koláč dávám do formy, ve které jinak peču klasickou foccaciu.
Toto bych se „fokáčou“ netroufla nazvat, ale pro účely zakousnout něco v létě při grilování, když se ostatní cpou mojí kváskovou foccaciou, až mají boule za ušima, to skvěle poslouží.
Porci můžete navíc podélně rozkrojit a nechat si ogrilovat (jako bruschettu). To je pak úplná paráda a já si pak na plátky křupavého koláče namažu třeba hummus, obložím rajčátky a jsem na vrcholu blaha. Recept na skvělý hummus mám v kuchařce (ten je whole30 z pečeného květáku), běžně si ale dopřeju trochu domácího cizrnového, který někdy také říznu pečenou zeleninou. Vyzkoušejte!
Pamatujte, že s LC pečivem to na low carb nepřeháníme. Dopřejte si ho jen příležitostně. Přednost by měla mít vždy tepelně neupravená semínka nebo ořechy. Jedině tak využijete maximum nutrientů z ovoce, ořechů, semínek i mléčných výrobků.
Na ozdobení cherry rajčátka, rozmarýn, hrubou mořskou sůl Troubu nechte rozehřát na 180 °C (pokud máte HV, zapněte ho) Cuketu zbavenou vnitřní části nastrouhejte na jemném struhadle a vymačkejte maximum tekutiny. Jde to dobře, když ji nastrouhanou smícháte se špetkou soli a necháte chvilku stát. Pak po hrstech ždímete tekutinu a můžete i vymačkat přes cedník. Z 700 g nastrouhané cukety jsem získala asi 200 g vymačkané hmoty. (šťávu i vnitřek nemusíte vyhazovat, viz tipy pod čarou) K dobře vyždímané cuketě přidejte ostatní mokré ingredience a také nasekané čerstvé bylinky. Vedle v míse smíchejte jemně umleté lněné semínko s prosátou mandlovou moukou (neodtučněnou). Lněné semínko mixuju společně s psylliem v elektrickém mlýnku na kávu. Psyllium pak není v hotovém výrobku chuťově nijak znát, zato vylepší strukturu koláče. Přidejte jedlou sodu a vše dobře promíchejte metličkou. Smíchejte suché i mokré ingredience. Formu o velikosti 40 x 25 cm vyložte pečícím papírem. Hotové těsto rozetřete do stejnoměrné výšky (cca 2,5 cm). Povrch ozdobte přepůlenými cherry rajčátky (řezem nahoru!), rozmarýnem a hrubou solí. Povrch zastříkněte olivovým olejem (ideální je mít ho v rozprašovači). Dejte péct do vyhřáté trouby a pečte na 180 °C do světle hnědé barvy (trvalo mi to asi 30 minut). Upečený koláč přesuňte na mřížku a nechte vychladnout (pečící papír vytáhněte, ať může vlhkost odcházet i spodem). Koláč nechávám volně na krájecím prkýnku a co nestihnu zkonzumovat během 4 až 5 dnů, dávám do mrazáku. Nejvíce mi chutná opečený na suché pánvi nebo na grilu (porci podélně rozkrojím a získané tenké plátky z obou stran opeču). S hummusem luxusní!Suroviny
Postup
Poznámky a tipy
Můžete upéct i ve formě na chléb - na povrch můžete dát místo rajčat semínka. Cuketový chléb budete péct déle a propečenost vyzkoušíte špejlí. Krájíte na tenké plátky a opékáte v toustovači nebo nasucho na pánvi.