Je libo low carb škvarkové placky? Tyhle jsou z cukety a tak dobré! Už jsem vám recept přidávala na instagram i facebook, ale tady na blogu prostě nemůžou chybět. Jsou fakt skvělé a nebojím se to říct. Omylem jsem tenkrát snědla tři při focení. Ještě zatepla. No jo no, stane se i v lepších rodinách, že?! Teplé jsou ostatně nejlepší, ale budou vám chutnat i studené a to i druhý, třetí den… Zkuste je taky a dejte mi vědět, jak se povedly.
Vyzkoušejte také low carb krekry. Jsou jednoduché, rychlé, krásně křupavé a voní máslem.
Suroviny
400 g cukety
200 g škvarků
2 vejce
1 lžíce jablečného octa
1 lžička soli
100 g mandlí (mleté)
100 g zlatého lněného semínka (mleté)
20 g kokosové mouky
¼ lžičky jedlé sody
celý kmín a kamenná sůl na posyp
Postup
Rozmixujte cuketu, vejce, polovinu škvarků, ocet a sůl. Nemusíte úplně dohladka. Pokud mixujete tyčákem, je lepší cuketu předem nahrubo nastrouhat. Zbytek škvarků pokrájejte nadrobno. Smíchejte mandle, lněné semínko, kokosovou mouku a sodu. Spojte vše dohromady, vznikne středně husté těsto.
Rozdělte ho na 12 dílů, tvarujte v namočených dlaních placičky asi 2 cm vysoké, průměr asi 8 cm. Na standardní plech se jich vejde všech 12. Nožem naznačte na každé placce mřížku a posypejte je celým kmínem a hrubou solí. Pečte na 180 °C asi 45 minut.
Pamatujte, že s low carb pečivem (stejně jako s dezerty na bázi ořechů a semen) to nepřeháníme. Dopřejte si oboje jen příležitostně. Zdravé tuky je nejlepší přijímat z čerstvých, tepelně neupravených ořechů a semen, případně šetrně usušených po předchozím máčení. Jedině tak využijete maximum nutrientů a namáčením (aktivací) naopak eliminujete antinutrienty, jako je kyselina fytová.
7 komentáře
Dobrý den,začínám s LC a vaše recepty jsou úžasné :)))
Zdravím, Lenko! Moc děkuju za komentář : ) Přeju, ať se Vám daří a lowcarb jídla (nejen podle mých receptů) chutnají Vám i Vašim blízkým : )
ahoj Kačko, dnes jsem dělala tyto placičky (já jim teda říkám spíš houstičky.o))) a byly skvělé! Půl s kmínem, půl posypané mákem… a jsou fakt mňamózní.o))
Jsou zřavý, co? Taky jste, Hanko, nevydržela a snědla jednu hned z plechu?? : ))))
Ahoj, ta jedlá soda je nutností?
Zdravím recepty jsou super. Existuje kniha?
Dobrý den, Eddo. Moc děkuji za pochvalu. Knihu, resp. e-knihu mám zatím jen na vánoční cukroví. Aktuálně dopisuji další, tentokrát rozsáhlejší, kuchařku, a pak se chci vrhnout na recepty na low carb pečivo a dezerty. Ale to dost předbíhám. Pokud mě sledujete i na sítích, určitě se o nové e-kuchařce dozvíte. Zájem o tištěnou verzi budu zjišťovat a evidovat zájemce. Tak uvidíme ;-)