Low carb kulajda. Další výtečná krémová polévka do sbírky pro všechny milovníky hub. My doma houby taky milujeme. Máme to štěstí, že nám běžně rostou na zahradě. Hlavně kozáci. Pokud je sbíráme během roku aspoň ve třech vlnách, vím, že svět je ještě v pořádku. A i když to nejsou třeba žně, na tuhle úžasně jemnou, krémovou kulajdu to vždycky hodí.
Moje kulajda je bez mouky, zahuštěná cuketou. Udělat si ji můžete klasicky s bramborem (když jste na volnějším low carb jako já). Pokud ale držíte sacharidy přísně na uzdě a snažíte se nahrazovat brambory jinou, méně škrobnatou zeleninou, tak tu mám pro vás tuhle low carb kulajdu. kde brambory nejsou (ale málokdo to pozná). Na faceboku mám tenhle recept už od roku 2017, to jsem ještě o nějakém blogu ani nepřemýšlela. Chybět tu ale nesmí, je to naše nejoblíbenější letní polévka.
Low carb kulajda bez mouky
Vlastně je to velmi prosté. Chcete udělat kulajdu v low carb provedení? Nezahušťujte ji moukou. Někdo asi řekne, že ta trocha jíšky přece ještě nikomu střevo neprovrtala. Celiaci budou mít asi jiný názor. Všichni ostatní, bez zdravotních problémů, ocení fakt, že sezóna kulajdy z letních hub se kryje s cuketovou sezónou.
Tak proč cpát do polévky jíšku, když tam můžu dát cuketu, orestovat ji na másle, povařit ve vývaru a mám po rozmixování úžasně krémový základ s vůní a chutí másla. Kulajdu jsem dříve vařila s jíškou, ale od té doby, co jsem začala používat k zahuštění polévek cuketu, si po ní už ani nevzdechnu. Zkuste to také!
Suroviny
1 větší cuketa (cca 700 g)
1 malá cibule
ghí nebo máslo
2 kedlubny nebo tuřín (nebo klasicky pár brambor)
400 g lesních hub (tvrdší mladé houby, ideálně kloboučky)
kelímek smetany (dala jsem 40%)
1,5 l kuřecího vývaru (můžete ho říznout vodou)
sůl, pepř, kmín, kurkuma, jablečný ocet
kopr
vejce
Postup
Cuketu oloupejte, nakrájejte a orestujte spolu s cibulí na lžíci ghí. Zalijte ji horkým vývarem, přidejte hned smetanu, osolte a vařte do změknutí. Vše důkladně rozmixujte – vytvoří se krémový základ polévky. Přidejte čerstvé houby na kostičky, drcený kmín dle chuti a vařte do změknutí hub.
Mezitím povařte kedlubny oloupané a pokrájené na kostičky (stejně velké jako houby, asi 2 cm). Vařte v osolené vodě, kam jste přidali celý kmín, pár kapek jablečného octa a trochu kurkumy (pro barvu, nemusí být). Uvařené kedlubny slejte (vodu z nich můžete použít případně na naředění příliš husté polévky), dejte navrch pár plátků másla a nechte je odstavené pod pokličkou.
Do polévky je přidejte až na závěr. *
V hotové polévce ještě nechte krátce zavařit rozšlehané vejce a na závěr přidejte kopr dle chuti. Odstavte, dosolte, dochuťte čerstvě mletým pepřem a jablečným octem. Podávejte se ztraceným vejcem nebo vejcem naměkko a snítkou kopru.
Poznámky a tipy
*Pokud jste se rozhodli pro klasiku s brambory, ty dejte vařit rovnou do polévky spolu s houbami (pokud máte sušené houby, tak ty tam dejte dřív nebo je předem namočte).
Smetanu přidávám hned, rozmixovaný základ je pak krásně jemný a homogenní - neodděluje se.
Cuketu oloupejte, I když je mladá a šlupky zužitkujte jinak. Jinak bude mít hotová polévka nádech do zelena…
6 komentáře
Tak ta je teda naprosto úžasná, snědla bych celý hrnec :)
: ))) Tak to jsme na tom stejně, Pavli! Zelňačka a tahle kulajda jsou naše top! : )
Jaj tak ta vypadá úžasně nejen na talíři, ale i složením. Klobouk dolů, vymyšlené do detailů, tuřín je perfektní náhrada za brambory….
Děkuju, Jolano! : ) Je to ta nejlepší kulajda, co znám. Falešná skromnost stranou, že?! :))
Díky moc za tento recept! Synovi nedávno zjistili diabetes 1. typu. Kulajdu miluje a díky tomuto skvělému receptu jí může sníst téměř kolik chce :-) Těším se, až vyzkouším další váš recept! :-)
Děkuju za komentář a jsem moc ráda, že vám doma kulajda chutná a syn si jí může dopřát do syta! Mi ji také milujeme! Dejte vědět, jaké další recepty jste už stihla vyzkoušet. A omlouvám se za pozdní reakci, byla jsem celé léto mimo blog a sítě…