Low carb bublanina

autor Kačka
2 komentáře

Klasika, která k létu neodmyslitelně patří. Můžete si ji dopřát, i když se stravujete z nějakého důvodu bez mouky a bez cukru. Pokud držíte sacharidy hodně nízko, připravte si jahodovou. Při umírněném low carb si můžete dát klidně i tu tradiční, třešňovou.

Low carb bublaninu jsem vám ukázala už vloni. Kdo mě sleduje na Instagramu nebo na Facebooku, tak si možná vzpomíná. Recept jsem vám tenkrát ještě nedala. Dokud si nejsem stoprocentně jistá, nepustím ven ani čárku, však víte. : ) Raději jsem ho nechala odležet a letos ještě o fous vylepšila. Tahle bublanina je díky drobným změnám v postupu nadýchaná a vláčná, jako by ani nebyla bez mouky a cukru.

Bez obav ji nabídněte rodině i přátelům. Já ji také testovala na lidech mimo low carb. Dcera nejenže první kousek dobrovolně snědla, ale dokonce si druhý den řekla o další k snídani. Tím jsem recept považovala za oficiálně schválený.

Navíc prošla bublanina i u mojí (běžně se stravující) kamarádky Jany. Věřím, že si ji doma také upečete a dáte mi vědět ať už tady v komentářích, nebo na sociálních sítích. A když mě označíte u vaší fotky, budu se z povedeného moučníku radovat s vámi.

Jak na vláčnou a nadýchanou low carb bublaninu

Při každém pečení sbírám zkušenosti a nová zjištění pak aplikuju do dalších receptů. Proto vám už nějakou dobu radím, ať prosíváte ořechové mouky a stejně tak už nějaký čas kladu důraz na šlehání vajec do pěny. Nejen sníh nebo žloutky, ale někdy i celá vejce.

V receptu na bublaninu šlehám zvlášť žloutky a z bílků nakonec sníh. Žloutky je potřeba šlehat pomalu, na nejnižší stupeň a vydržet minimálně pět minut, dokud nemáte světlou pěnu. Nevynechejte tento krok. Nestačí smíchat mokré ingredience, přidat suché a vmíchat sníh. Je to fakt rozdíl. Stejně tak je potřeba s našlehanou hmotou zacházet opatrně, suroviny vmíchávat jemně a zachovat maximum vzduchových bublinek. Ať je jich bublanina plná.

Nejlepší cukroví bez cukru a bez mouky, ověřené recepty na low carb cukroví; LOW CARB VÁNOCE

Jak low carb bublaninu přisladit

V receptech na low carb moučníky se k přislazení snažím používat ovoce, batáty nebo sáhnu po lžičce medu a využívám přirozenou nasládlost některých surovin. Někdy to ale nestačí a třeba v případě sněhu, když ho chcete mí opravdu tuhý, tak se vyplatí bílky šlehat s trochou sladidla nebo nějakého minimálního množství cukru (volte podle stylu stravování a podle toho, kdo bude moučník jíst).

Někdy můžete i kombinovat low carb sladidlo jako jsou březový cukr (xylitol) nebo erythritol s třtinovým cukrem nebo panelou (pozor na obarvení těsta). Minimalizujete tak množství kalorií, sacharidů a hlavně, třeba v případě zmíněného xylitolu možné projímavé účinky. Kdo s ním peče často, tak ví, že březový cukr, alias xylitol, má sladivost jako cukr, ale vyšší dávky nemusí lidem s citlivým zažíváním sednout. To je pak lepší vzít si jen jeden kousek a zbytek uložit.

Jak hotovou bublaninu skladovat

Pár dnů vám bublanina vydrží v lednici. Pokud jste na moučník sami, doporučuju polovinu rovnou po porcích zamrazit. Když si pak vezmete kousek s sebou do krabičky, krásně vám stihne povolit, než si ji dáte k polední kávě.

Pamatujte, že s LC dezerty (stejně jako s pečivem na bázi ořechů a semen) to na low carb nepřeháníme. Oboje si dopřejte jen příležitostně. Pokud se už bez pravidelné sladké tečky neobejdete, přednost by mělo mít vždy čerstvé ovoce a různé nepečené dezerty. Jedině tak využijete maximum nutrientů z ovoce, ořechů, semínek i mléčných výrobků.

Low carb bublanina

LOW CARB BUBLANINA

Tisk
Množství: 12 porcí Příprava: Vaření:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnocení 4.8/5
( 40 Hlasů )

Suroviny

  • 5 vajec
  • 70 g tučné smetany 
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce vanilkového extraktu (mám domácí)
  • 200 g mandlové mouky / mletých mandlí
  • 60 g březového cukru nebo o něco více erythritolu (rozmixovat na moučku)
  • 2 špetky soli
  • 2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
  • 300 g zralých třešní

Postup

Low-carb-bublanina
Připravte si menší zapékací mísu nebo formu o rozměru cca 26 x 19 cm. V kruhové formě kolem 25 cm bude uvedené množství také fajn. Předehřejte troubu na 170°C a pusťte se do přípravy těsta.
 
Blanšírované (loupané) mandle rozmixujte na jemnou moučku, nebo si kupte hotovou (neodtučněnou) mandlovou mouku. Usnadní vám to práci a ušetří čas.  Používám mandlovou mouku značky Alika z e-shopu zdraveorechy.cz.
 
Mandlovou mouku prosejte přes jemný cedník. Větší zrnka do bublaniny nedávejte. Schovejte si je a využijte jinak.
 
Prosáté mandle smíchejte s kypřícím práškem do pečiva.
 
Žloutky oddělte od bílků a s polovinou sladidla (rozmixovaného na moučku) je vyšlehejte do světlé pěny. Šlehejte alespoň 5 minut na nízký stupeň.
 
Opatrně k nim zapracujte rozpuštěné a částečně vychladlé máslo, vanilkový extrakt a smetanu. Dobře to jde, když trochu žloutků odeberete do malé misky, smícháte s máslem, vanilkou a smetanou a pak vrátíte a stěrkou pár tahy snadno promícháte.
 
Z bílků, soli a zbytku sladidla vyšlehejte tuhý sníh. Začněte na nízké otáčky a pomůže, když budou vejce pokojové teploty.
Také potřebujete čisté šlehací metly. Nesmí být mastné po předchozím šlehání žloutků!
 
Do žloutkové pěny zapracujte opatrně sypkou směs a stěrkou, velmi jemně a po třetinách také sníh.
 
Do formy vyložené pečícím papírem přesuňte těsto, uhlaďte, na vrch rozprostřete suché ovoce a dejte péct do zlatova.
 
Ověřte špejlí, zda je bublanina propečená. Pokud špejle vyjde suchá, je hotovo. Já pekla asi necelých 20 minut. Každá trouba peče jinak, nenechte ji příliš dotmava, ať není vysušená. Po chvilce ji vyndejte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.

Poznámky a tipy

Třešně mi neklesly na dno, použila jsem suché ovoce (neoplachovala jsem, trhala jsem doma ze stromu)

Bezmléčnou verzi jsem zatím nezkoušela, ale zkuste použít případně místo smetany husté kokosové nebo kešu mléko, resp. smetanu (kešu bude myslím vhodnější, nezmění chuť).

Bublaninu můžete udělat i s jiným ovocem - skvělé budou meruňky a pro striktní lowcarbáky se budou hodit nejvíce jahody a maliny.

možná vás bude také zajímat

komentář

2 komentáře

Katarína 28. 7. 2022 - 6:51

Ahoj,
tak toto je neskutečně, úžasně žravá záležitost ;-D
klidně bych snědla cely plech, sice jsem musela péct trochu déle, možná proto, že třešně byly dost šťavnaté a já je půlila, ale recept rychlý, jednoduchý a opravdu luxusní. DÍky

Odpověď
Kačka 4. 8. 2022 - 9:36

Kataríno, díky moc za krásný komentář a jsem ráda, že jsem se ti s bublaninou trefila do chuti : ) Ano, já peču bublaninu obvykle s celými třešněmi a zrovna se chystám na meruňkovou. Tam předpokládám, že dobu pečení možná také budu muset prodloužit. Krásné léto! Kačka

Odpověď
error: Kopírování obsahu není povoleno