Jídla z jednoho pekáče jsou fajn. Už jen proto, že servírujete oběd nebo večeři a kuchyň je prakticky uklizená. Tohle je navíc jídlo pro případy, kdy voláte po změně, máte chuť na něco speciálního. Zkrátka něco jinýho, než je to naprosto dokonalý český kuře na másle, který jste ale už pekli několikrát v řadě za sebou… Tenhle recept vám navíc úžasně provoní byt, že manžel bude slintat už od vchodových dveří. Není to sice to jídlo z jednoho pekáče, který zavřete do trouby a půjdete si vyplejt skalku. Vyžaduje to nějakou vaši součinnost v průběhu přípravy, ale tak nějak na pohodu. Zkuste sami a uvidíte.
4 porce
Příprava 10 minut + čas na marinování
Celková doba pečení něco přes hodinu
Suroviny
4 kuřecí stehna
1-2 palice česneku
2 žluté papriky
4 rajčata (keříková, pevnější)
2 cukety
2 cibule
sůl, tymián
hrst černých oliv
ghí/máslo, olivový olej
Marináda
4 lžíce olivového oleje
koření: 2 lžičky římského kmínu, 1 lžička koriandru, 1 lžička zázvoru, 1 lžička skořice, 1 lžička nového koření, 1 lžička tymiánu, ¼ muškátového oříšku (nastrouhat), ½ lžičky chilli
kůra z 1 citrónu (chemicky neošetřeného)
šťáva z poloviny citrónu
3 stroužky česneku (prolisovat)
Na dochucení hotového jídla: citrónovou šťávu a čerstvé bylinky (výborný je koriandr, může být hladkolistá petrželka, tymián, saturejka, oregano…)
Postup
Kuřecí stehna několikrát nařízněte na kůži ostrým nožem nebo žiletkou. Osolte je z obou stran a vetřete do nich marinádu. Ideálně nechte kuře marinovat v lednici přes noc, minimálně 2 hodiny.
Troubu rozpalte na 190 °C bez horkovzduchu.
Stehna vložte do dostatečně velké zapékací mísy nebo do pekáče kůží nahoru, navrch položte po plátku másla nebo potřete ghí. Neloupaným palicím česneku seřízněte špičku tak, aby byl řez na každém stroužku, přidejte je do pekáče k masu – řezem nahoru, lehce posolte a pokapejte olivovým olejem. Zakryté alobalem dejte péct.
Papriky nakrájejte na větší kousky, cibuli na osminky, cuketu podle velikosti na půlkolečka, případně čtvrtkolečka. Olivy nakrájejte na širší kolečka a rajčata na čtvrtky, ale nechte je stranou, do pekáče přijdou jako poslední, až se zelenina trochu zapeče.
Papriky, cuketu a cibuli osolte a smíchejte s větším množstvím olivového oleje. Zelenina by měla být olejem zcela obalená. Když je maso v troubě už půl hodiny, odstraňte alobal, do pekáče rozmístěte zeleninu. Stehna otočte, česnek můžete ještě zakápnout olejem. Nechte péct. Za dalších asi 20 minut přidejte rajčata a olivy, posypejte zeleninu podle chuti sušeným tymiánem a promíchejte ji. Stehna otočte kůží nahoru a přelijte výpekem. Nechte dopéct posledních asi 15–20 minut.
Servírujte s vymačkaným pečeným česnekem, posypané čerstvými bylinkami a strávníkům nabídněte možnost dochutit citrónovou šťávou přímo na talíři.
Tipy pod čarou:
Čím větší mísu či pekáč zvolíte, tím lépe. Chceme, aby se nám zelenina pekla – příliš vysoká vrstva není žádoucí, nestačila by se odpařovat tekutina.
Po dopečení nechte kuře pár minut odfouknout. Pokud máte v pekáčku dost tekutiny, můžete kuře vyndat na předehřátý talíř nebo na prkýnko a pekáč se zeleninou ještě vrátit na moment do trouby a zvýšit teplotu, případně zapnout gril. Šťáva se redukuje a zhoustne na lahodný výpek, kterým pak na talíři všechno přelejete.
Při pečení se řiďte vždy kondicí vaší trouby. Každá trouba peče jinak. Občas na pekáč mrkněte a případně přelijte.
Pokud si chcete významně ukrátit čas, můžete namarinovat vykostěná stehna (případně i prsa – ale s kůží!). V takovém případě dáte nejdřív péct zeleninu s česnekem. Maso orestujete na ghí v pánvi dozlatova z obou stran. Asi po 20 minutách ho přidáte kůží navrch k zelenině a dopečete. Je to něco za něco – budete muset vykostit stehna, umažete si pánev a pravděpodobně zaprskáte kuchyň. Volba je na vás…
Pečenýho česneku dělám vždycky víc (ty dvě palice) a pak ho používám několik dalších dnů. Jestli si ho oblíbíte jako já, budete ho cpát všude.