Letos se jahody opravdu povedly. Sezóna začala dřív a dostatek sluníčka dal jahodám takovou sladkost, že by byl hřích dezerty z nich připravené nějak přislazovat. Tenhle jahodovej dort s kešu-tvarohovým korpusem jsem upekla začátkem června k narozeninám mojí Johance. Ona si ale přála dort „elzovej“! Připravila jsem teda dvoupatrák, korpus naplnila jahodovým krémem jen uprostřed, povrch celýho dortu zatřela mascarpone, ozdobila figurkou Elzy z Ledového království a přidala i pár bleděmodrých a bílých sněhových vloček z jedlého papíru. To bylo radosti! Pro vás jsem poměr v surovin ještě odladila a upekla jahodovej dort tak, jak bych si ho dala já. Citrónová šťáva a kůra dodají korpusu příjemnou svěžest a pěkně ladí s odlehčeným jahodovým mascarpone. Korpus sice není tak piškotově nadýchanej jako z bílý mouky, ale pěkně drží a dort celkově nepůsobí hutně. Věřím, že budete spokojený a pochutnáte si na dortu i bez přidanýho cukru.
8 komentáře
Ahoj, dort vypada skvele :) Zkousela jsi pouzit jine nez kesu orisky? Nebo je uplne vynechat?
Diky :)
M.
Ahoj, nezkoušela : ) Myslím, že s mandlema by to mohlo fungovat stejně.
Jde to i s mraženými jahodami, které se nechají povolit. Dnešní návštěvě velmi dort chutnal a skvěle vypadá! Díky moc za parádní recept.
Tak to je super zpráva, Jitko! Moc děkuju za vyzkoušení s mraženýma a jsem ráda, že dort zachutnal : )
Dobrý den, chci se zeptat, zdali bych mohla použít místo vepřové želatiny klasickou plátkovou, případně kolik byste dala plátků na dané množství krému? Děkuji
Lucko, já právě vepřovou želatinu vůbec nepoužívám – pouze hovězí od zvířat z volného chovu. S tou vepřovou (ať plátkovou nebo sypkou) nemám zkušenosti, tak neumím poradit.
Chce to opatrně, aby krém držel, ale zas nebyl jak beton…
Aha, tak já jsem si trochu popletla pojmy. Myslela jsem “místo hovězí želatiny” – tu co používáte, “použít klasickou plátkovou” – ta je z vepře, což mi ale nedošlo (oops :D). Nevadí, zkusím vycházet z jiných receptů, kde je v krému vepřová použita. No a tu hovězí si už musim konečně pořídit. Chystám se v pátek na pečení, v sobotu budu prezentovat výsledek…
Ahoj Lucko, jak to nakonec dopadlo? : )