Miluju jíst v létě venku pod stromama. Miluju ryby a miluju jídla z jednoho pekáče. Na rybu si ráda zajdu tam, kde je umí a připraví mi je tak, jak bych třeba doma nezvládla… Do přípravy tohohle candáta s dýní z jednoho pekáče se ale klidně pusťte sami. Je to jen ryba, dýně, kokomlíko, limeta a trocha indickýho koření, sůl, pepř. Vy nasekáte dýni a o zbytek už se postará trouba. Dýně rozsekaná na drobná zrnka moc času nepotřebuje a stejně tak ryba… Rychlý a lehounký jídlo. Zkusíte?
Suroviny
4 filety z bělomasé ryby (v našem případě z candáta)
750 g dýně Hokkaidó
hrnek hustého kokosového mléka (250 ml)
šťáva z limetky
koření garam másala
sůl, pepř
ghí nebo máslo
Postup
Dýni zbavenou semínek rozsekejte ve food processoru (sekáčku) přerušovanými pulsy na drobná zrnka velikosti rýže. Vysypejte je do pekáče nebo zapékací mísy vyložené pečícím papírem.
V hrnku hustého kokosového mléka rozmíchejte 2 lžičky koření garam masala, 2 lžičky himalájské soli, 2 lžíce šťávy z limety a přidejte k „dýňové rýži“. Vše pořádně promíchejte.
Rybí filety zbavené šupin osušte a kůži nařízněte několika souběžnými řezy. Osolte je, opepřete čerstvě mletým pepřem, jemně okořeňte pár špetkami garam masala a pokapejte limetovou šťávou. Položte je kůží navrch na dýni. Filety pokapejte ghí, nebo navrch položte po plátku másla.
Vše dejte péct do trouby předem vyhřáté na 180 °C. Pečte asi 20 minut a na posledních 5 minut můžete teplotu zvýšit na 200 °C a přepnout na gril. Dobu pečení i stupně přizpůsobte zkušenostmi s vaší troubou a také výšce filetů. Hotová dýně bude krásně na skus a ryba musí zůstat šťavnatá se zlatavou kůrčičkou.
Poznámky a tipy
Rybu nařezávám žiletkou.
Mléko používám nejraději Real Thai v plechovce (složení jen voda a kokos; podíl kokosu je 85 %)
Koření garam másala mám od Antonína z webu koreni.cz
Na limetce se nebojte přitlačit - dýně i kokomlíko jsou sladký a limeta to pěkně vybalancuje...