PANNA COTTA DO SKLENIČKY S FIALKOVOU POLEVOU

autor Kačka
0 komentář

Panna cotta je úžasně jednoduchá a díky přirozeně sladký chuti smetany a kokosu se obejde bez přislazení. Tahle verze vychází z receptu na fialkovou panna cottu s citrónovou polevou, jen tentokrát je poleva borůvkovo-fialková. Je úžasně osvěžující a s bílou panna cottou výrazná poleva krásně kontrastuje. Proto ji ani nebudeme vyklápět ze skleniček, jen zvolíme skleničky objemnější, aby bílá hmota nebyla až po okraj…

na 4 porce (skleničky 150 ml)

200 ml kokosového mléka
200 ml smetany ke šlehání
velký panák vody
1 lžíce práškové želatiny
1 vanilkový lusk nebo lžička vanilkového extraktu

na polevu

2 hrsti borůvek
1 hrst fialkových květů
3 lžíce kokosového mléka
1 lžíce citrónové šťávy

na ozdobení

2 lžíce strouhaného kokosu
hrst květů fialek
volitelně 1 lžička vhodného krystalkového sladidla (např. březový cukr)

Postup

V malém kelímku nebo misce rozmíchejte ve vodě lžíci želatiny (ideálně hovězí z pastveného dobytka) a nechte chvíli stát. Na pánvi nebo v menším hrnci pozvolna zahřejte kokosové mléko a smetanu. Přidejte zrníčka z jednoho vanilkového lusku nebo nahraďte vanilkovým extraktem. Ještě něž se začne tekutina vařit, odstavte ji a rozmíchejte v ní želatinu. Míchejte, dokud se želatina kompletně nerozpustí. Rozdělte hotovou směs do skleniček, které jste těsně před tím vypláchli studenou vodou. To jsme doma vždycky dělali s mističkami na puding, aby šel dobře vyklopit. Nevím, jestli to funguje i u panna cotty, já to udělala a šla hezky ven. Protože budete tuhle panna cottu vyklápět, tak naplňte skleničky co nejvíc po okraj a dejte do lednice ztuhnout. Počítejte, že to potrvá minimálně 2 hodiny, ale ideálně prodlužte skleničkám pobyt v lednici klidně přes noc.

Připravte si fialkový kokos na posypání.
Do hmoždíře nasypte strouhaný kokos, přidejte okvětní lístky fialek (květy vytrhnete ze zeleného zvonečku). Nezapomneňte si schovat pár kvítků na finální dozdobení! Kokos a kvítky pořádně rozdrťte. Já zde po úvaze při druhém pokusu přidala výjimečně i lžičku krystalkového xylitolu (březový cukr) – jednak to šlo lépe drtit a pak to taky na dezertu příjemně zakřupalo. Hotové množství fialkového kokosu vystačí na ozdobení 8 porcí dezertu. Nechte ho na talířku trochu proschnout a uzavřete do malé zavařovačky pro pozdější použití.

Když je panna cotta vychlazená, připravíte si polevu tak, že rozmixujete borůvky, celé květy fialek, kokosové mléko a citrónovou šťávu.
Hotovou polevu rozdělte do skleniček s panna cottou, ozdobte pár kvítky a posypejte místy fialkovým kokosem.

Dobrou chuť.

možná vás bude také zajímat

komentář

error: Kopírování obsahu není povoleno