Vánoce se nezadržitelně blíží, a tak je dobré upéct si pár kousků nízkosacharidových dobrot, které budou při ruce, až vás bude honit mlsná. Receptů na low carb cukroví je plný internet, ne všechny ale vedou k chutnému výsledku.
Poradím vám, podle čeho se orientovat, aby cukroví nejen pěkně vypadalo, ale hlavně skvěle chutnalo.
Advent a svátky patří k nejnáročnějším obdobím roku, pokud jste se dali na low carb. Ano, mám na mysli cukroví. Hory cukroví, kam se podíváte. A právě pro vás, příznivce nízkosacharidového stravování, tu mám pár tipů.
Proč péct low carb cukroví
Na klasické vánoční cukroví byste měli zapomenout minimálně v prvním roce změny stravování. Hlavně v počátcích je dobré být striktní, zvláště pokud bojujete se závislostí na sladkém nebo máte sklony k emočnímu jedení. Pak by takový vánoční cheat mohl skončit výčitkami svědomí a sklouznutí ke starým stravovacím návykům.
Pokud příjem sacharidů snižujete dlouhodobě, jste zdraví, naučili jste se pracovat s emocemi a krotit touhu po sladkém, můžete si u maminky pár kousků tradičního cukroví klidně dát.
Udělejte to plánovaně, vědomě a užijte si to bez výčitek. Je dobré vybrat si dva až tři oblíbené kousky, dát si je na malý talířek a v průběhu návštěvy je přikusovat ke kávě. Nezobejte to přímo z mísy, snadno ztratíte kontrolu nad množstvím. Mlsouni ví, o čem mluvím.
Přečtěte si také nový článek o vánočním cukroví bez cukru a upečte si podle mých receptů: 10 druhů klasického low carb cukroví, na kterém si pochutnáte
Z vlastní zkušenosti ale mohu říct, že vám už možná ta maminčina klasika ani nebude chutnat. Pokud dlouhodobě omezujete cukr a nepřeháníte to se sladidly, bude pro vás běžné cukroví nejspíš strašně přeslazené. Vaše chutě už se změnily. Je to stejné, jak když přestanete sladit kávu. Zvyknete si vychutnávat její přirozenou, čistou chuť a slazené kafe už prostě nevypijete.
I low carb cukroví může chutnat skvěle
Receptů na low carb cukroví je na internetu dost, ne všechny ale splní očekávání. U některých receptů se autoři spokojili s tím, že cukroví pěkně vypadá a už zapomněli na to, že cukroví má hlavně chutnat.
Zažila jsem to na vlastní kůži. Když jsem před lety s low carb začínala, pekla jsem podle vygooglených receptů. Prvotní nadšení opakovaně vystřídalo zklamání, když jsem cukroví ochutnala.
Vypadalo to jako cukroví, vonělo to jako cukroví, ale chutnalo jak podešev a drhlo v krku. To nechcete jíst ani sami, natož podat návštěvě. Tak jsem se zásobila ořechy (už léta jsem věrná e-shopu zdraveorechy.cz) a začala vymýšlet recepty na cukroví sama.
Své nejlepší recepty na low carb cukroví jsem sepsala a vydala v elektronické podobě. Některé druhy mi daly zabrat. Recepty jsem musela opakovaně předělávat a ladit, než jsem byla spokojená a než je moje mlsná rodina i přátelé schválili. Třeba perníčky jsem pekla snad šestkrát, než to bylo ono.
Na co si dát pozor u receptů z internetu
Pokud se vám nechce investovat 149 Kč do mojí kuchařky a upéct si podle ověřených receptů klasické ale i netradiční, moderní cukroví, určitě na internetu recepty najdete. Myslete ale na to, že pečete z relativně dražších surovin, a proto recept dobře vybírejte.
Fotografie napoví
Detailní prozkoumání doprovodné fotografie vám hodně napoví. Je to ilustrační fotka z fotobanky? Mějte se na pozoru. Cukroví může dopadnout všelijak a autor článku ho zřejmě ani neochutnal.
Vlastní fotka autora receptu je lepší než fotka z fotobanky, ale dobře a zblízka si cukroví prohlédněte. Zvlášť u pečených druhů, jako jsou perníčky nebo cukroví, kde je základem sušenka, se vám takové důkladné prozkoumání fotky vyplatí.
Je těsto popraskané s ostrými okraji bez známky nadýchanosti? Pravděpodobně bude takové cukroví suché a chutí bude připomínat onu zmíněnou podešev.
Kokosová mouka cukroví hodně vysuší
I podle použitých surovin si můžete dopředu udělat představu, jak bude výsledek chutnat. Je v receptu použita kokosová mouka? Bacha na to. Je extrémně savá a výsledné pečivo bývá opravdu suché, zvlášť, pokud s ní recept nešetří.
Ono je pečení s kokosovou moukou snadné a příjemné. Dokáže dobře zahustit těsto, které pak nelepí a dobře se s ním pracuje. Jenže vybalancovat její množství a poměr vůči ostatním surovinám dá velkou práci, aby výsledek byl opravdu chutný.
Ve svých receptech na low carb cukroví se jí snažím vyhýbat nebo ji používám co nejméně, jen abych konzistenci těsta drobně doladila.
Kokosovou mouku totiž ve struktuře pečiva poznáte. To ona způsobuje to nepříjemné drhnutí v krku a prozradí, že jste se pokoušeli o zdravé cukroví. Vy chcete zdravé cukroví, ale takové, které chutná jako to nezdravé. Nemám pravdu?
Komentáře pomohou a poradí
Komentáře a reference těch, kteří už recept vyzkoušeli, mohou být také velmi přínosné. Čtěte je, bývají plné osobních zkušeností a často v reakcích autor radí, jak se vyvarovat chyb.
Může se stát, že někdo není s výsledkem spokojený. Nemusí to hned znamenat, že je recept špatný. Možná se čtenář neřídil přesně pokyny, možná něco opomenul nebo nahradil některou surovinu jinou (bez konzultace s autorem) a nevyšlo to.
Ohlasy na recepty z vánoční kuchařky mám krásné a jsem ráda, že se pečení daří a cukroví chutná. Občas se ale také někomu nezadaří na první dobrou. Společně se pak snažíme dobrat příčiny neúspěchu.
Pokaždé také vymyslíme, co udělat s nepovedenou várkou, aby neskončila v koši. Většinou se to dá zachránit a pokud se cukroví v troubě jen rozteklo nebo rozdrobilo, vždycky ho můžete použít jako základ kuliček. Znáte to. Přidat zbytek nějakého krému, skořici, kapku rumu, vytvarovat kuličky a obalit je v čokoládě nebo v oříšcích, kakau a podobně, pokud samy dobře drží.
Chcete vyzkoušet, jak se peče se mnou? Stáhněte si ukázku e-knihy s recepty low carb cukroví zdarma. Najdete v ní recept na vynikající išlské dortíčky. Samozřejmě v low carb provedení a přirozeně bezlepkové.
Vánoční atmosféra
Ať už si letos upečete nějaké cukroví tady z blogu, nebo vyzkoušíte něco nového podle mojí e-kuchařky, důležité je nebláznit, nestrhnout se a nestresovat. I kdybyste si měli upéct jen perníčky a s dětmi je nazdobit, pamatujte, že atmosféra Vánoc je kouzelná, a i když nestihnete dokonale uklidit, svět se nezboří.
Zapalte si svíčku, pusťte koledy a buďte se svými blízkými. Přeji vám, ať si ty letošní svátky užijete ve zdraví a pohodě.
11 komentáře
Ahoj Kačko, moc děkuji za článek :-) Jediné s čím bojuji, je uskladnění cukroví. Snažila jsem se ho dávat do vzduchotěsné nádoby, mimo lednici – jenom do chladu, ale hlavně linecké a vanilkové rohlíčky mi hrozně rychle zvlhnou… Máš na to nějaký trik? Moc děkuju, Jana
Ahoj Jani, mně se osvědčil mrazák. Mráz potraviny naopak vysušuje. Linecké i rohlíčky mám z něj výborné. Dávám to jen na tácek a do sáčků na zip, abych mohla odebírat podle potřeby. Teď jsem ochutnala. Sice jen po několikadenním pobytu, ale jsou super. Nedusí ani nejsou příliš vlhké. Bez té klasické mouky není pečivo úplně tak rozplývající se na jazyku, to už z podstaty použitých surovin. Ale pokud tě trápí, že zvlhnou (někomu to může naopak vyhovovat), tak u těchto dvou druhů mrazák vyzkoušej a dej mi pak vědět :-)
Ahoj, skvělý článek, letos se budu snažit poprvé péct LC cukroví. Někde jsem ale viděla komentář, že by se nemělo péct moc dopředu. Z jakého důvodu? Nevydrží? ?.
S pozdravem, Jana
Ahoj Jano, děkuji a je to tak, jak píšeš. Nevydrží tak dlouho jako klasické. Není v něm cukr, který by pomohl s konzervací. Zároveň se (ne)cukroví peče převážně z ořechů, tedy surovin náchylnějších k plísním, žluknutí. Za mě je jistota mrazák (a můžu si upéct něco dopředu a být v klidu) nebo pokud chci čerstvé, tak péct na poslední chvíli. Ve vzduchotěsné nádobě (aby nevlhlo) je potřeba ho uchovávat v chladu a spotřebovat do týdne ty nejnáchylnější – tedy plněné krém, slepované marmeládou bez cukru atd. Třeba samotné piškoty na úly vydrží bez problému dva týdny, více jsem nezkoušela… vše, co je suchá sušenka bez většího množství másla je v pohodě. Takže např. piškoty si můžeš upéct dopředu a vosí hnízda dodělat těsně před svátky. Ať se daří :-)
Zdravím,
pořídila jsem si vaši kuchatku Kouzlo vánoc a moc se mi líbí. Zkusila jsem nedočkavě vanilkové rohlíčky, ale vůbec se mi nepovedly. Tak mě zajímá, co jsem udělala špatně… Nešly skoro tvarovat – třeba poradíte jak na to? A taky se mi při 10 min téměř spálily. Jako dají se jíst, jsou to takové celkem chutné sušenky, ale jako cukroví to nevypadá. Jak to tedy děláte? Ty fotky v knize jsou toho vašeho cukroví? Já jsem z toho nešťastná, moc jsem se těšila. Ještě zkusím linecke a uvidím. Uvítám jakoukoli vaši radu.
Děkuji moc.
Eva
Dobrý večer, Evo,
moc mě mrzí, že se první pokus nepodařil. Všechny fotky v kuchařce jsou moje fotky cukroví, upečeného podle receptů. Zrovna vanilkové rohlíčky chtějí trochu cviku. Tvarují se úplně stejně, jako klasické. Těsto je ale plné másla, které v teple povoluje, proto v kuchařce nabádám k jeho dobrému vychlazení. Je to stejné, jako s klasickým křehkým těstem na bázi másla. Pokud se tvarování nedaří nebo jde pomaleji, těsto měkne a začíná se patlat, je lepší ho zabalit do folie (třeba i ten uválený váleček) a šoupnout na chvilku do mrazáku. Pak je tvarování hračka. Chce to rychlost a hotové rohlíčky pak na plechu ještě vychladit před pečením, aby se neroztekly. Pak budete mít krásné rohlíčky, jako na fotce. Pokud se Vám poprvé nepovedly, nezoufejte, klidně je rozdrobte, přidejte lžíci nějakého krému, kapku rumu, skořici a uválejte kuličky. Dejte je vychladit a obalte v čokoládě. Nebo pokud drží tvar, tak je můžete rovnou obalit v kakau, skořici apod.
Každá trouba peče trochu jinak, pokud se začnou pálit, je potřeba stáhnout teplotu (možná vám peče více) nebo zkrátit dobu pečení. První plech je třeba hlídat, další pak přizpůsobíte vlastním zkušenostem.
Ke tvarování rohlíčků jsem natočila vloni nějaká videa, tak je zkusím najít a pošlu Vám je přes úschovnu na mail. Pak se jistě zadaří.
Kačka
Dobrý den, koupila jsem si Vaši kuchařku – recepty na cukroví. Jen prosím, malá lžička – jak malá, kolik asi gramů nebo zarovnána u kypřícího prášku?
Moc děkuji za odpověď
Dobrý večer, Petro, změřila jsem svou čajovou lžičku :) má 4 x 2,5 cm a kypřícího prášku je na ní cca 3 g. Nedávám ani zarovnanou ani vrchovatou. Prostě plnou lžičku. Děkuji za důvěru a přeji, ať se Vám cukroví podle kuchařky daří! Kačka
Ještě jednou dobrý den.
Zapomněla jsem se zeptat jak děláte ty banánky? Tříkáte hladkou špičkou vedle sebe dvě řady?
Děkuji moc za odpověď
Na to stříkané pečivo si většinou vezmu jen pevnější igelitový sáček (třeba od ořechové mouky) a ustřihnu mu roh. Citronové banánky jsem stříkala tak, že jsem jela takového hada. Záleží, jak chcete ty banánky široké a jak širokou budete mít špičku… Zkusím zapátrat, jestli jsem je nefotila nastříkané před pečením a kdyžtak ještě dopošlu. Pěkný večer, Kačka
Tak před pečením fotku nemám, ale na téhle je u toho banánku dole uprostřed vidět ten „had“.