Low carb kokosky mají tu výhodu, že když je chcete udělat bez cukru, tak ho prostě jen vynecháte. Recept to nijak zásadně neovlivní. Jen nejsou tak přeslazené. Zbyde jen přirozená sladkost kokosu.
Přisladit si je samozřejmě můžete. Cukroví by vám mělo chutnat, takže se zařiďte podle vlastních zvyklostí a přislaďte tak, jak jste zvyklí.
Někdo se obejde zcela bez sladidel, někomu by to doma nejedli, takže přisladit musí. Jen doporučuju postupně množství cukru snižovat tak, aby to ostatní nepoznali. Časem budete dávat polovinu i méně.
Nejšťavnatější low carb kokosky
Musím se přiznat, že kokos není v naší rodině až zas tak vyhledávanou surovinou. Pečené věci z kokosu, resp. z kokosové mouky nám „drhnou v krku“. Kokosky dělám už léta s přidáním tvarohu. Dodá jim to jistou šťavnatost. Na povrchu jsou křupavé, uvnitř vláčné.
První (bez)cukrové Vánoce u nás byly kokosky s tvarohem a sladidlem. Posunula jsem se od té doby o krůček dál a snažím se nepoužívat ani náhražky cukru, tedy sladidla.
Když už musím, sahám po těch přírodních, minimálně procesovaných. Jak dělám low carb kokosky teď? Tvaroh jsem zaměnila za mascarpone (je sladší) a kokosky trochu ošplíchla ve vysokoprocentní čokoládě. Ve výsledku jsou to ty nejlepší kokosky, co jsem kdy jedla. Zní to trochu namyšleně, ale je to fakt. Zkuste je taky a dejte mi vědět, co na ně říkáte.
A jestli chcete letos o Vánocích připravit opravdu dobré low carb cukroví, bude se vám hodit moje e-kuchařka s recepty na low carb cukroví. Tak nahlédněte a upečte letos na Vánoce se mnou!
Na kokosu záleží
To u kokosek není nic překvapivého a u low carb kokosek to platí dovjnásob. Pokud chcete vynechat cukr i sladidlo kupte ten nejkvalitnější kokos, který v okolí seženete.
Rozhodně na ně nepoužívejte takovou tu drť z obchoďáku. Takový kokos není šťavnatý, ba naopak. Je vyždímaný a kokosky z něj nebudou vůbec dobré. Budou to přesně ty kokosky, po kterých se vám práší od pusy.
Přečtěte si také a upečte se mnou 10 druhů klasického low carb cukroví, na kterém si pochutnáte
Takový kokos už prošel nějakým zpracováním a chuťově mi až nápadně připomíná kokos, který zůstane po výrobě domácího kokosového mléka. A ten je už tolik „vyšťavenej“, že se hodí tak maximálně na to, abych ho usušila a namlela na kokosovou mouku…
Suroviny
- 4 bílky
- špetka soli
- 100 g kokosu v raw bio kvalitě (chipsy nebo strouhaný)
- 80 g mascarpone
Na polevu
- vysokoprocentní čokoláda, trochu kokosového oleje a můžete i trochu kokosové smetany
Postup
Pokud máte kokosové chipsy jako já, umelte je. Strouhaný kokos nechte tak, jak je.
Z bílků a špetky soli vyšlehejte opravdu tuhý sníh. Miska musí být bezvadně čistá, bílky důkladně oddělené od žloutků. Misku můžete předem vytřít citrónovou šťávou a šlehat začínejte na nejnižších otáčkách, až ke konci přidejte.
Do sněhu vmíchejte opatrně mascarpone a následně i kokos. Dvěma lžičkami dělejte na plechu malé hromádky.
Celá dávka se mi vešla na jeden plech, mezery stačí malé.
Kokosky pečte, nebo spíše sušte, v troubě vyhřáté na 100-120 °C (horkovzduch). Potrvá to minimálně hodinu. Po půlhodině můžete dvířka trouby pootevřít a zajistit vařečkou. Vlhkost bude lépe odcházet.
Vychladlé kokosky máčejte v rozpuštěné vysokoprocentní čokoládě, do které jste vmíchali malé množství kokosového oleje a případně i trochu kokosové smetany (nemusí být).
Uchovávejte v suchu a chladu a spotřebujte ideálně do týdne.
Poznámky a tipy
Pokud jste se rozhodli kokosky také nepřislazovat, udělejte je trošku vyšší, aby se vám lépe máčely v čokoládě. Pokud běžně používáte sladidla, tak můžete přidat např. trochu xylitolu umletého na moučku. Kokosky pak můžete nechat "přírodní" bez čoko.
K rozpuštěné čokoládě přidávám běžně jen trochu kokosového oleje. Tentokrát jsem ale použila 99% čokoládu a tak jsem přidala i lžíci kokosové smetany, která polevu pocitově přisladila.
2 komentáře
Pane bože Kačko kam na to chodíte, my co od Vás uvaříme, upečeme to je nebe v hubě..a toto? Neskutečný. Milujeme. Děkuju za Vaše recepty.
Díky, Kristýnko! Moc mě těší, že se vám podle receptů tolik daří a hlavně chutná! Krásný advent přeju!