Letos se mi povedlo fakt boží zelí. Měli jsme ho včera k obědu k pomalu pečeným husím stehnům a dnes ho krásně rozleželý beru s sebou na rodinnou sešlost, kde si ty husí hody užijeme ještě jednou. K tomu navíc všechnu tu pohodu, co zažijete jen u velkého rodinného stolu.
Ale zpátky k zelí. To bílé je na slanině, dušené s husím vývarem a o jeho chuť se významně zasadilo pár panenských jablíček, která jsem utrhla u babičky. Jsou malinká. 4 kousky, která jsem použila asi na kilo zelí odpovídají velikostí tak jednomu běžnému jablku. Ale ta chuť! Takže, pokud budete tohle zelí někdy připravovat, na výběru jablek si dejte záležet. Ať mají výraznou, zajímavou chuť, ať to není takový to vodový nic, co má hlavně pěknej pravidelnej tvar a slupku bez kazů… Nejlepší jsou starý odrůdy, co plodí v zahradách našich předků. Červené zelí obyčejně kombinuju s červenou řepou. Tu jsem letos neměla. Tak jsem sladkost dohnala troškou medu a přidala tymián. Med má v omezeném množství své občasné upotřebení v umírněných low carb stylech. Pokud ho chcete vynechat, přisladíte třeba čekankovým sirupem nebo jak jste zvyklí. Slanina a husí vývar jsou samozřejmostí.
Suroviny
6 chlazených husích stehen
sůl, kmín
Na bílé zelí:
malá hlávka zelí (asi 1 kg)
1 kedlubna
125 g slaniny na kostičky
1 bílá cibule
2 lžíce husího sádla (případně ghí)
hrnek husího vývaru (případně jiný drůbeží)
jablko
sůl
drcený kmín
2 lžíce bílého vinného octa
Na červené zelí:
malá hlávka červeného zelí (cca 1 kg)
125 g slaniny na kostičky
1 červená cibule
2 lžíce husího sádla (ghí)
2 hrnky husího vývaru (nebo jiného drůbežího)
sůl
2 lžičky tymiánu
1 zarovnaná lžíce medu
2 lžíce červeného vinného octa
Postup
Husí stehna, osolená a posypaná celým kmínem, pečte pomalu při 80°C v uzavřeném pekáči mnoho hodin. Už od večera předchozího dne. Můžete použít i pomalý hrnec, kam bez podlití stehna vložíte a pomalíte na low přes noc. Druhý den pak opatrně odeberte většinu sádla a stehna dopečete při vyšší teplotě do zlaté, křupavé kůrčičky. Během dopékání často polévejte sádlem a výpekem. Já na dopečení zapla gril. Postup při přípravě obou druhů zelí je stejný. Na husím sádle orestovat slaninu a cibulku. Přidat na nudličky nakrájené zelí (k bílému i nahrubo nastrouhanou kedlubnu), zalít husím vývarem, osolit, k bílému přidat drcený kmín, k červenému tymián a pod pokličkou dusit do měkka. V závěru k bílému přidejte oloupaná a na kostičky nakrájená jablka a dochuťte ještě solí a octem. Červené zelí také dosolte dle potřeby a dochuťte medem a červeným vinným octem.
EDIT 2019: Od té doby, co jsem si pořídila pomalý hrnec ( mám konkrétně tento model crockpot),nedělám už husí stehna nebo celou kachnu jinak, než právě v něm. Osolím, okmínuju a jen tak bez podléváním nechám pomalu dělat na nízký stupeň (LOW) 8 hodin nebo podle množství stehen, případně velikosti kachny. Luxus a bez práce.