LOW CARB DORT S CITRÓNOVÝM KRÉMEM

autor Kačka
2 komentáře
Low carb dort, pistáciový low carb dort s citrónovým krémem, low carb dort, low carb dezerty, low carb narozeninový dort
Low carb dort s citrónovým krémem je svěží a nevšední

Low carb dort peču k narozeninám všem z rodiny už od roku 2018 a dnes vám chci ukázat nový. Pekla jsem ho pro svého manžela, který má rád dorty se světlým krémem. Se spoustou světlého krému! Krém jsem proto udělala odlehčený tvarohem a s pořádnou porcí citrónové šťávy. Výsledkem je osvěžující dort s korpusem z pistáciové mouky a do nadcházejících letních dnů přímo ideální. Budu ráda, když ho vyzkoušíte a dáte mi vědět, jak vám chutnal.

LOW CARB DORTOVÝ KORPUS SNADNO A RYCHLE

Když jsem pekla dort na 1. máje ke svým 49. narozeninám, vycházela jsem z těsta na skořicové low carb donuty. Ano. Tak moc mě to těsto nadchlo, že se stalo výchozím pro ladění dalších receptů. Na dort jsem navýšila o něco dávku a těsto pekla v kulaté dortové formě s tím, že to pak podélně rozkrojím na 3 až 4 placky. Bohužel byl uvnitř korpus lehce nedopečený, ačkoli špejle vyšla z těsta suchá. No. Jsou věci mezi nebem a zemí. Krájení korpusu a pečení větší vrstvy jsem se chtěla napříště vyhnout. Protože nemám více forem stejného průměru, abych těsto rozdělila a upekla jednotlivé korpusy zvlášť (a vyhnula se prořezávání korpusu), šla jsem na to šalamounsky.

Vyzkoušejte také

Těsto na dortový korpus jsem rozetřela stěrkou do stejnoměrné vrstvy na plech vyložený pečícím papírem. Upečené to bylo raz dva. Pak jsem miskou o vhodném průměru (16,5 cm v mém případě) vykrojila 4 kulaté korpusy. Tímto způsobem můžete udělat každému i jeho vlastní maličký dortík. Stačí si vzít misku o malém průměru nebo větší kulaté vykrajovátko a z upečeného korpusu vykrajovat kolečka. Ta pak spojíte krémem, ozdobíte a vychladíte.

Nejlepší cukroví bez cukru a bez mouky, ověřené recepty na low carb cukroví; LOW CARB VÁNOCE

LOW CARB CAKE POPS JAKO BONUS

Vykrajování korpusu z placky mě natolik nadchlo, že osobně už jinak promazávané dorty dělat nebudu. Toto je způsob značka ideál. Navíc získáte materiál na pár dortových lízátek. To se vždycky hodí. Odkrojky rozdrobíte, smícháte s trochou krému, případně dochutíte rumem, napíchnete na špejli a dáte vychladit do lednice nebo klidně na půl hodiny do mrazáku. Pak máčíte v čokoládě a zdobíte sekanými oříšky nebo lyofilizovaným ovocem.

Recept na low carb dort je snadný a navíc vykouzlíte i low carb cake pops jako bonus ze zbytků korpusu a krému
Z odkrojků korpusu a zbytku krému připravíte lahodná cake pops. Ideální na dětskou party

Z ČEHO UPÉCT LOW CARB KORPUS

Recept na korpus v tomto receptu je velmi variabilní. Vychází ze zmíněného těsta na low carb donuty. Vůbec bych se nebála nahradit pistáciovou mouku (mleté pistácie) třeba obyčejnými mletými mandlemi (berte ty bílé, blanšírované a nebo si objednejte rovnou namleté v podobě mandlové mouky. Já beru ořechové mouky z e-shopu zdraveorechy.cz a tu praženou pistáciovou mouku mám také odtamtud.

Když jsem zmínila variabilitu receptu na korpus, tak kromě různých ořechových mouk můžete přidávat různé koření a vytvořit tak třeba korpus perníčkový, skořicový, lískooříškový a tak. Vhodně pak upravíte krém, přidáte třeba rozvar z jablek nebo jiné ovoce a můžete mít různé dorty, podle toho, jaká je zrovna sezóna a co máte při ruce.

Ve svých receptech většinou ořechové mouky prosívám. Struktura dortu se mi zdá pak lepší. Větší zrnka mletých ořechů zachytí síto a vy je můžete použít rovnou ke zdobení dortu nebo cake pops nebo je dát stranou a využít později do low carb kaše, low carb granoly či jimi přizdobit různé low carb dezerty a low carb cukroví, které najdete v mojí e-kuchařce.

Zdravé recepty, Whole30, paleo, low carb

LOW CARB KRÉM

Dortový krém dělám většinou z toho, co mám doma. Neztratí se tvaroh, mascarpone, šlehačka ani zakysaná smetana. Když pak přišleháte rozehřátou čokoládu, máte jistotu, že bude krém držet. A čokoláda ho navíc i pěkně dosladí, tak už žádné přislazení nemusíte řešit. Recept na domácí bílou čokoládu mám v e-kuchařce s recepty na low carb cukroví, ale kvalitní low carb bílou čokoládu už dnes bez problémů seženete.

Low carb narozeninový dort s citrónovým krémem

LOW CARB DORT S CITRÓNOVÝM KRÉMEM

Tisk
Množství: 12 porcí Příprava: Vaření:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnocení 4.9/5
( 17 Hlasů )

Suroviny

Na korpus:

  • 250g prosáté pistáciové mouky (mletých pistácií)
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 10 g psyllia
  • 4 velká vejce
  • 90 g erythritolu (nebo podle chuti a stylu stravování)
  • špetka soli
  • 50 g kokosové smetany (husté kokosové mléko z plechovky)
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • kůra z poloviny bio citrónu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krém:

  • kostka tvarohu (250 g), tučný nebo polotučný
  • kelímek mascarpone (250 g)
  • 300 g smetany ke šlehání
  • 200 g kvalitní bílé čokolády
  • 8 lžic citrónové šťávy nebo podle chuti
  • kůra z poloviny bio citrónu

Na ozdobení:

  • bio citrón
  • bílá čokoláda
  • mohou být i sekané pistácie
  • borůvky (nemusí být)

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C.

Prosejte ořechovou mouku, přidejte jedlou sodu a psyllium a vše promíchejte.

Vejce se špetkou soli a erythritolem vyšlehejte do světlé pěny. Šlehejte minimálně do zdvojnásobení objemu (trvá to asi 10 minut na nízké otáčky).

Do vaječné pěny rozmíchejte kokosovou smetanu, citrónovou kůru, citrónovou šťávu a vanilkový extrakt a po částech přimíchejte do suchých ingrediencí.

Řidší těsto přesuňte na plech vyložený pečícím papírem a stěrkou ho rovnoměrně rozetřete. V závěru si stěrku navlhčete, bude se vám hmota lépe roztírat.

Korpus pečte asi patnáct minut na 180 °C. Propečenost otestujte špejlí. Hotový korpus nechte částečně zchladnout, překlopte a opatrně stáhněte pečící papír. Nechte zcela vychladnout, ideálně na mřížce.

Low carb dort, narozeninový low carb dort, recept na low carb dort

Zatím si připravte krém tak, že spolu vyšleháte tvaroh, mascarpone a smetanu. V závěru přidejte citrónovou kůru a šťávu a přimíchejte rozpuštěnou a částečně zchladlou bílou čokoládu.

Krém dejte do lednice vychladit.

Z vychladlého korpusu vykrojte 4 stejné kulaté korpusy. Použijte misku s odpovídajícím průměrem (použila jsem 16,5 cm). Můžete také korpus jen rozdělit na 4 stejné obdélníky a složit hranatý dort. Pak se ale připravíte o cake pops! : )

Jednotlivé korpusy spojte vrstvou krému, zatřete i vršek dortu. Po obvodu nanášejte lžičkou rozpuštěnou a dostatečně zchladlou bílou čokoládou tak, aby trochu přetekla a pomalu stékala po stranách dortu.

Dort dozdobte tenkými plátky citrónu a můžete přidat i ovoce nebo sekané ořechy.

Servírujte vychlazený, uchovávejte v lednici a spotřebujte do 3 dnů.

Poznámky a tipy

LOW CARB CAKE POPS: odkrojky rozdrobte do misky, přidejte trochu krému a vše spojte do kompaktní hmoty. Množství krému přizpůsobte množství korpusových drobečků. Hmota by měla být měkká, ne moc mokrá. Pokud je příliš suchá a vy už nemáte krém, přidejte rum nebo vanilkový extrakt. Hmotu nechte vychladit v lednici, tvarujte z ní kuličky a napichujte je na špejli. Základ lízátek dejte na 30 minut do mrazáku a pak je polévejte čokoládou a zdobte podle fantazie.

Pomáhají vám moje low carb recepty, články a tipy?

Jejich vymýšlení a ladění mě baví. Pokud vás baví podle nich vařit a péct, můžete mi to dát najevo a pozvat mě na kafe.

Příspěvkem mi pomůžete udržet blog bez google reklam a dodáte mi chuť do tvorby nových receptů. Ono se to samo neudělá a kafe se při psaní článků docela hodí :)

Můžete mě také podpořit tak, že si koupíte mojí e-kuchařku s recepty na low carb cukroví nebo novinku se zdravými recepty Zdravě, chutně & barevně. Posunete mě tak blíže ke snu, vydat vlastní tištěnou kuchařku.

možná vás bude také zajímat

komentář

2 komentáře

Kačka 26. 6. 2023 - 8:53

Jeee, děkuju! : ) Vyzkoušela jste, Deniso?

Odpověď
error: Kopírování obsahu není povoleno