Tak. Poslední letošní low carb cukroví. Znáte ho už z Velikonoc z mého facebooku nebo z instagramu. Ano. Jsou to přetransformovaná malinová vajíčka v čokoládě. Tenkrát byly z mascarpone a jako nemléčná varianta mohly být i z kokosového mléka. Ale abych jen nerecyklovala vlastní staré recepty, trochu jsem inovovala a vytvořila z nich opravdu zdravé low carb kuličky.
Kromě tvaru kuliček dostaly i dávku probiotik. Jsou totiž z domácího kokosového kefíru. Kvalitních fermentů není nikdy dost a jestli doma s vámi ještě nežije kefírová (tibetská) houbička, určitě si ji pořiďte.
Kuličky můžete samozřejmě udělat už ze zmíněného maskarpone nebo kokosového mléka, jen budete muset trochu ubrat (resp. v případě kokosového mléka naopak trochu přidat) mleté mandle. I tak budou malinové kuličky úžasné.
S kokosovým kefírem jsou ale prostě ještě o třídu výš. Dodá jim sladkokyselou pikantnost a jsou s ním krásně šťavnaté. Moje top top letošní #necurkoví.
Pokud tedy netolerujete mléčné produkty, tak tyhle zdravé low carb kuličky jsou přesně pro vás. A navíc si je můžete udělat kdykoliv během roku.
Recept na kokosový kefír najdete v mojí e-kuchařce se zdravými receptyy: ZDRAVĚ, CHUTNĚ & BAREVNĚ.
Zdravé low carb kuličky jsou bez přislazení
Ano, tohle je ten případ. Kuličky jsem vůbec nepřislazovala. Ani cukrem, ani sladidly. Kokosový kefír je přirozeně nasládlý a maliny mají výraznou sladkokyselou chuť. Vše je obaleno v kvalitní vysokoprocentní čokoládě a ta sladkost krásně doladí. Kuličky budou tak sladké, jak sladký bude kefír a čokoláda.
Pokud necháte kefír přejet do kysela a použijete 100% čokoládu bez cukru – tak si asi moc nepochutnáte. Nechte kefír nafermentovat tak akorát a zvolte 70% čokoládu. Bude to sladké až až.
Suroviny
- 100 g kokosového kefíru*
- 50 g blanšírovaných mandlí nebo mouky
- 50 g lyofilizovaných malin (30 g malinového prachu*) + trochu na ozdobu
- vysokoprocentní čokoláda na polevu
* o kefíru a malinovém prachu viz tipy pod čarou
Postup
Smíchejte kefír, jemně mleté mandle a prach z mrazem sušených malin.
Vznikne vám hustá hmota. Dejte ji na chvíli do mrazáku, půjdou vám lépe tvořit kuličky. Jedna dávka vystačí asi na 25 dvoucentimetrových kuliček.
Hotové kuličky dejte opět asi na půl hodiny do mrazáku a připravte si zatím polevu z vysokoprocentní čokolády.
Musíte ji rozpustit ve vodní lázni a nechat zase trochu zchladnout. Vychlazené kuličky obalujte v čokoládě a zdobte drcenými malinami.
Uchovávat můžete v lednici až týden, případně déle v mrazáku.
Poznámky a tipy
Kokosový kefír připravíte fermentací z kokosového mléka. Použijete k tomu kefírové kultury - v mém případě tibetskou houbu. Přesný postup a rady, které kokosové mléko použít najdete v kuchařce se zdravými recepty. Vydala jsem ji v PDF pod názvem ZDRAVĚ, CHUTNĚ & BAREVNĚ
Prach z lyofilizovaných malin jsem objevila na internetu a vyjde levněji, než mrazem sušené maliny. Z nich totiž dobrou třetinu tvoří semínka, která v tomto případě vyhazuju. Pokud prach nemáte, vyrobíte si ho nadrcením malin (v hmoždíři nebo krátce pomlít). Ty následně přes kovové síto propasírujete...
Tip na obalování v čokoládě:Vychlazené kuličky napichujte na párátko a to pak po namočení kuličky do čokolády zapíchněte třeba do polystyrenu. Použít můžete i obrácené plato od vajec. Po zatuhnutí čokolády opatrně kuličky sundejte z párátek a ihned podávejte.
8 komentáře
Dobrý den, díky za recept, kuličky se chystám připravit na víkendovou oslavu :-) Chtěla jsem se zeptat – protože syn nemůže ořechy – jestli by bylo možné místo mandlí použít mouku ze zemních mandlí (tigernut flour)? Část kuliček bych udělala podle receptu a část bych chtěla udělat pro syna právě ze zemních mandlí… Nejsem si ale vlastně jistá, jestli se mouka ze zemních mandlí může používat i za studena? Děkuji Terezie
Terezko, bohužel neporadím. S těmi zemními mandlemi ani moukou z nich nemám absolutně žádnou zkušenost. Ale pokud ji sama používáte, tak přibližně víte, jak se chová… Dejte vědět kdyžtak, jak to dopadlo, ať vím, kdyby se ještě někdo ptal. Děkuju moc. K.
Díky, tak jsem to prubla :-) Kuličky jsou z té mouky ze zemních mandlí chuťově moc dobré, ale bohužel nedrží tvar… Musela jsem je dát do mrazáku. Poleva z čokolády tím pádem byla boj. Ale oboje kuličky byly moc dobré, děkuju moc za recept, všichni se olizovali :-)
Tak to jste se s tím nakonec dobře popasovala : ) Děkuju za sdílení zkušenosti a přeju pěkný den.
Dobrý den,
prosím čím by bylo možné nahradit kokosový kefír, kokosovým mlékem a nebo klasickým kefírem? Děkuji.
Koukám, Zuzko, že jste si v mezičase už poradila. Ano, recept je velmi variabilní 😊
Omlouvám se, už jsem si pořádně přečetla text, kde je vše napsané.
👍