Neznám nikoho, kdo by ho nemiloval. Díky mrkvi je krásně vláčný a přirozeně nasládlý. Kromě čerstvé mrkve se do něj často přidávají také ořechy, a to ho i v klasickém provedení řadí mezi zdravější dorty. Tenhle recept na low carb mrkvový dort jsem vám představila u sebe na instagramu a facebooku už na jaře 2021. Má krásnou strukturu, jako by ani nebyl bez mouky. Teď je na čase přidat ho i na sem blog a rovnou vám povím, jak na mrkvičky a vajíčka z low carb marcipánu, ať má ten správný velikonoční styling.
Jak na velikonoční styling
Low carb mrkvový dort se neztratí při jakékoliv příležitosti, ale na velikonoční tabuli může doslova zazářit. Stačí ho přizdobit malými mrkvičkami a vajíčky z marcipánu. K obarvení skvěle poslouží mrkvová šťáva a kurkuma.
K samotné výrobě low carb marcipánu potřebujete jen mleté mandle, sladidlo a trochu tekutiny. Používá se růžová voda nebo bílek. Já jsem použila domácí vanilkový extrakt (ideální by byl mandlový) a přidala špetku kurkumy pro dobarvení.
Pokud máte doma cukrářské gelové barvy a nevadí vám, použít kapku oranžové, máte v případě mrkviček a oranžových vajíček vystaráno. Já nic takového doma nemám a nepoužívám, tak jsem zkusila mrkvovou šťávu. Aby byl odstín hmoty sytě oranžový, musí být šťávy poměrně dost. K doladění konzistence hmoty jsem proto použila trochu kokosové mouky, která je extrémně savá. Není jí potřeba mnoho a odstín oranžové tedy zůstane poměrně sytý.
Low carb mrkváč s nadýchaným korpusem? Jde to!
Pokud máte zkušenosti s pečením dezertů bez klasické bílé mouky a cukru, tak víte, že těsto se chová trochu jinak. Low carb pečivo bývá často hutnější, lepivější, mokřejší… Nebo se použije kokosová mouka a výsledek naopak působí vysušeně, divně to drhne v krku a už po prvním soustu je jasné, že se jedná o zdravou alternativu. Vy si chcete ale především pochutnat. Jak to tedy zařídit, aby korpusy vašich low carb moučníku byly pokud možno nadýchané a vláčné?
Jedním z důležitých kroků v postupu je prosévání ořechových mouk. Ať už si namelete ořechy či mandle doma, nebo je koupíte v podobě ořechové mouky, pokud chcete nadýchaný korpus, nezapomeňte je prosát. Hrubší zrnka zachytí cedník a vy je můžete znovu rozmixovat a prosát nebo je dáte stranou na ozdobu hotového dezertu, kaše nebo je použijete do granoly a podobně.
Další nezbytný krok, který nadýchanosti korpusu prospěje, je šlehání vajec. Nepřeskakujte tento krok. Pokud je uvedeno, že máte vejce vyšlehat do pěny, mějte tu trpělivost a šlehejte tak dlouho, než vejce znásobí objem a zesvětlají. Vezměte si k ruce elektrický šlehač, začněte na pomalý stupeň a vydržte deset minut.
Na korpus: 300 g prosáté ořechové mouky (kešu + mandlová nebo lískooříšková) 1 lžička sody (5g) 2 lžičky mleté skořice 2 špetky soli 4 vejce (à 56 g) 2 plné lžíce ořechového másla (90 g lískooříškového krému) 1 lžíce citronové šťávy 250 g strouhané mrkve volitelně hrst nasekaných ořechů (vlašské, pekanové) volitelně hrst rozinek nebo přisladit podle svého (moučkový erythritol) Na krém: 100 g smetany ke šlehání 250 g mascarpone 250 g tvarohu ve vaničce přisladit podle chuti (čekankový sirup, erythritol, med) Volitelně meruňková marmeláda bez cukru 1. Dortovou formu o průměru 20 až 25 cm vyložte pečícím papírem. Troubu rozpalte na 180 °C. Před krájením nechte dort alespoň 2 hodiny chladit v lednici. Pamatujte, že s LC dezerty (stejně jako s pečivem na bázi ořechů a semen) to na low carb nepřeháníme. Oboje si dopřejte jen příležitostně. Pokud se už bez pravidelné sladké tečky neobejdete, přednost by mělo mít vždy čerstvé ovoce a různé nepečené dezerty. Jedině tak využijete maximum nutrientů z ovoce, ořechů, semínek i mléčných výrobků. Pokud připravujete dort na Velikonoce, připravte si malé mrkvičky a vajíčka z low carb marcipánu. Na mrkvičky a oranžová vajíčka jsem použila: 50 g mletých mandlí, 50 g mrkvové šťávy, 20 g moučkového sladidla (zkusila jsem s úspěchem čekankový sirup), lžičku vanilkového extraktu (mandlový mi došel) a doladit konzistenci troškou kokosové mouky (15-20g). Ingredience tak dlouho třete lžičkou o dno misky, než vytvoříte kompaktní hmotu. Pokud máte food processor, tak ho můžete použít. Dejte kokosové mouce čas nasáknout tekutinu, než budete přidávat další. Příliš mnoho kokosové mouky není žádoucí. Z kompaktní hmoty tvarujte malá vajíčka a mrkvičky. Těm nakonec vtlačte pár rýh příborovým nožem. Na nať jsem použila svěží, zelené konce řapíkatého celeru. Na žlutá vajíčka: 30 g mletých mandlí, 1/4 lžičky kurkumy, 2 lžičky vanilkového extraktu a 10 g na moučku rozmixovaného xylitolu. Pokud by byla hmota moc suchá, přidejte po kapkách vanilkový extrakt nebo vodu. V opačném případě zahustíte přidáním mletých mandlí. Na korpus nepoužívám odtučněné mouky, jen jemně mleté ořechy, mandle… Takže NENAHRAZOVAT kokosovou nebo odtučněnou mandlovou moukou! Mají výrazně vyšší savost a výsledný korpus by mohl být dost suchý. Použila jsem kešu praženou mouku, lískooříškovou mouku a lískooříškový krém z e-shopu zdraveorechy.cz
LOW CARB MRKVOVÝ DORT
Tisk
Suroviny
Postup
2. Smíchejte prosátou ořechovou mouku s ostatními suchými ingrediencemi. Přidejte případně volitelné ingredience (ořechy, rozinky) a vše metličkou promíchejte.
3. V jiné míse vyšlehejte vejce do pěny. Trvá to asi 10 minut na pomalý stupeň. Pokud chcete přislazovat korpus moučkovým sladidlem, šlehejte vejce s ním.
4. Do vaječné pěny zapracujte stěrkou ořechové máslo.
5. Přidejte šťávu z citronu a strouhanou (lehce vyždímanou) mrkev.
6. Spojte všechny suroviny, promíchejte je a přesuňte do dortové formy
7. Pečte při 180 °C asi 25–30 minut. Propečenost korpusu ověřte špejlí.
8. Hotový korpus nechte 5 minut ve vypnuté otevřené troubě, poté opatrně odstraňte bočnici formy a sloupněte z boku pečící papír. Po chvíli odstraňte i dno formy a korpus nechte zchladnout na mřížce.
Na krém vyšlehejte nejdříve šlehačku do tuha, poté zapracujete šlehačem mascarpone a následně tvaroh. Přislaďte podle chuti a jak jste zvyklí. Já použila kombinaci čekankového sirupu a kvalitního medu.
Vychladlý korpus rozřízněte a naplňte krémem, případně předem potřete tenkou vrstvou meruňkové marmelády. Vrstvu krému dejte i na vrchní část a zatřete částečně i boky dortu. Ozdobte sekanými pekany.
Poznámky a tipy
Vyložení dortové formy: Na arch pečícího papíru položte do rohu základnu formy a formu zavřete. Papír z venku odstřihněte. Ze zbytku ustřihněte dlouhý pásek a použijte k vyložený vymazané bočnice formy.
Nevynechejte důležité kroky v postupu, pokud chcete korpus nadýchaný. Namleté ořechy nebo ořechové mouky prosejte a použijte jen jemnou část. Větší zrnka si nechte do kaší nebo na posypku. Šlehání celých vajec také důležité, jak píšu v úvodu receptu. NEVYNECHAT!
Můj dort měl korpus bez přislazení, ale použila více než 50% kešu mouky, která je sladší než mandlová nebo lískooříšková. Naopak jsem ho přirozeně dosladila hrstí rozinek. Pokud chcete nižší obsah cukrů, použijte erythritol umixovaný na moučku.
Do korpusu nepoužívejte v tomto případě čekankový sirup, nechte si ho do použití za studena do krému.
Zajímáte se o low carb pečení? Možná ještě nemáte moji e-kuchařku Kouzlo Vánoc bez cukru s 20 recepty na low carb cukroví. Stáhněte si ukázku zdarma a vyzkoušejte oblíbené low carb išlské dortíčky. Nebo si kuchařku rovnou pořiďte, uvidíte, že ji využijete nejen na Vánoce.
2 komentáře
Kačko, zeptám se… vanilkový extrakt si vyrábím stejně jako Ty ;-) Ale mandlový ne… vyrábíš ho taky sama nebo kupuješ?
Ahoj Andreyko, mandlový vyrábím stejně jako vanilkový, ale přiznávám, že ne ta často. Používám blanšírované mandle, které lehce a šetrně opražím, a pro barvu přihodím ještě jeden vanilový lusk. Dělala jsem i z mandlí ve slupce, ale extrakt jde dohořka. V případě mandlového extraktu se více hodí kvalitní vodka (na vanilkový používám bílý rum). Ty mandle to chce macerovat dlouho, 3 a více měsíců. Asi na něj znovu založím, ať je před vánoci na cukroví :))