Je tu léto a s ním jahodová sezóna. A také sezóna lehkých dortíků. Pokud si občas rádi zamlsáte, určitě vyzkoušejte můj nepečený low carb jahodový cheesecake. Základnu má z oříšků a krém jsem odlehčila domácím kokosovým kefírem. Recept na něj najdete v mojí kuchařce se zdravými recepty. Kokosový kefír můžete nahradit hustým mléčným kefírem nebo zakysanou smetanou. S kokosovým kefírem je ale tenhle cheesecake naprosto úžasný. „Upekla“ jsem ho pro Honzu k svátku a sklidila s ním velký úspěch. Dnes si dal další kousek a nechal se slyšet, že je to to nejlepší, co jsem v low carb dezertech připravila. Tak pojďte na něj, je nepečený a velmi snadný.
Low carb cheesecake
Jahodový cheesecake jsem přisladila erythritolem, ale můžete použít i čekankový sirup, březový cukr nebo cokoli jste zvyklí. Kdo cukr nemusí vůbec řešit, dá cukr. Já třeba ráda kombinuju. Dám 1 lžíci cukru (na 12 porcí) a sladkost doladím ještě trochou erythritolu. Vy si zvolte přislazení podle vašich zvyklostí a dejte tolik, aby vám dort chutnal.
Celkově se snažím množství přislazení neustále trochu snižovat. Vyzkoušejte to, i když sladíte třeba normálně cukrem. Je to o zvyku. Jediný problém pak nastává, že vám už absolutně nebudou chutnat kupované dorty a zmrzliny. Budou se vám po čase zdát přeslazené.
Zajímají vás „sladké“ low carb recepty? V e-kuchařce Kouzelné Vánoce bez cukru na vás čeká 20 vymazlených receptů na low carb cukroví.
Low carb znamená také přirozeně bezlepkový
Základnu tvoří jen oříšky, trochu másla a vše je lehce doslazené. Pokud netolerujete lepek, je to dortík přesně pro vás. Já jsem do něj zužitkovala větší zrnka mletých ořechů. Při low carb pečení vám často doporučuju, abyste mleté ořechy a ořechové mouky prosívali. Na pečení používám jemnou ořechovou mouku a větší zrnka, co neprojdou sítem, si schovávám stranou do sklenice. Hodí se pak na různé low carb kaše, na posypání a přizdobení dezertů, nanuků v čokoládě, obalení kuliček a cake pops a velké množství „udáte“ právě v receptu na low carb cheesecake, jako je ten dnešní. Vyzkoušet můžete i malinový nepečený cheesecake, který jsem připravovala pro sebe k narozeninám :).
Jako low carb cheesecake do skleničky
Já jsem cheesecake připravila do dortové formy, ale klidně ho připravte do malých skleniček. Budete mít super efektní dezert a pokud zvolíte skleničky s víčkem, snadno si cheesecake donesete do práce ke svačině. Do skleničky můžete dát méně želatiny a nebo vůbec žádnou.
Vyzkoušejte i s jiným ovocem
Recept je velmi variabilní a dala bych do něj jakékoli sezónní ovoce. Prostě to, co právě dozrává. Výborný bude s malinami, borůvkami, osvěžující s rybízem nebo ostružinami. Fantasticky bude chutnat i s meruňkami nebo broskvemi. Větší ovoce nakrájejte na kousky a zamíchejte přímo do bílé náplně. bude se pak lépe krájet. I jahody můžete nakrájet na kousky. Já jsem je vyskládala do formy tak, aby byly jednotlivé porce efektní na řezu. S drobnějšími kousky jahod se ale cheesecake líp krájí i konzumuje.
Suroviny
Na náplň:
- 250 g krémového sýra (např. Philadelphia)
- 200 g kokosového kefíru *
- 2 až 2,5 plátku želatiny **
- 200 g smetany ke šlehání
- 3 až 4 lžíce erythritolu nebo jinak přislaďte ***
Na základnu:
- 250 g mletých ořechů
- 50 g másla
- volitelně přisladit lžící erythritolu/březového cukru (případně cukru)
500 g zralých jahod nebo jiného ovoce
Dortová forma cca 18 cm.
Postup
Smetanu ke šlehání dejte do malého kastrůlku a vložte plátky želatiny. Nechte je 10 minut nabobtnat, poté pomalu zahřejte a nechte rozpustit. Nesmí projít varem.
Než želatina zchladne, připravte si základnu cheesecaku a náplň.
Na základnu důkladně promíchejte všechny ingredience. Do mletých ořechů dejte vychlazené máslo na kostičky, přidejte sladidlo a vše promněte jako když děláte drobenku. Hotovou směs dejte na dno dortové formy a pořádně upěchujte prsty.
Na náplň vyšlehejte krémový sýr s kokosovým kefírem a sladidlem, přidejte vychladlou smetanu s rozpuštěnou želatinou a ručním šlehačem šlehejte asi 5 minut do krémové konzistence.
Polovinu až dvě třetiny jahod můžete nakrájet na drobnější kousky a zamíchat je přímo do náplně. Já jsem volila vyskládání jahod tak, abych byla vždy polovina jahody na řezu jednotlivých porcí.
Verze s celými (malými) jahodami: 6 jahod rozpulte a poloviny jahod vyskládejte po obvodu formy řezem ke stěně. Dělejte mezi nimi mezery. Každá polovina jahody vám při krájení naznačí jednu porci. Poté položte mezi každé dvě poloviny celé jahody paprskovitě směrem do středu. Lépe to jde s menšími plody.
Opatrně přesuňte do formy také bílou náplň, rozetřete ji stěrkou a na závěr několikrát bouchněte formou o pracovní plochu, aby náplň dobře vyplnila všechny mezery mezi ovocem.
Dort dejte vychladit alespoň na 2, lépe na 4 hodiny (ideálně přes noc) a ozdobte.
Než budete otevírat bočnice dortové formy, obkružte dort po obvodu nožem, aby se vám nepotrhal. Případně vyložte předem formu pečícím papírem. Nejdříve základnu a pak proužkem pečícího papíru také bočnice. Po sejmutí formy papír z boků snadno sloupnete.
Poznámky a tipy
* Kokosový kefír vyrábím běžně doma. Je to snadné a levné. Ideální je na něj kokosové mléko v plechovce z Lidlu (91% kokosový extrakt, pitná voda, guar guma). Recept na výrobu jsem podrobně popsala v kuchařce se zdravými recepty. Pokud kokosový kefír nemáte/nevyrábíte, můžete ho nahradit třeba zakysanou smetanou nebo nebo mléčným kefírem (hustý, farmářský).
** Při drobnějším ovoci a jahodách nakrájených na kousky budou stačit 2 plátky želatiny. S celými jahodami bych příště dala 2 a půl plátku a určitě nechat ztuhnout přes noc, aby se lépe krájel. Naopak cheesecake do skleničy může být úplně bez želatiny, jen s vyšlehanou šlehačkou přimíchanou ke krémovému sýru a kefíru.
***Dejte 60 až 80 g sladidla. Erythritol má o něco nižší sladivost než cukr, tak ho dejte 80 g. Březového cukru, případně normálního cukru (pokud cukry řešit nemusíte), dejte jen 60 g, nebo ještě méně. Prostě náplň ochutnejte a případně doslaďte. Myslete na to, že přimícháte ještě neoslazenou smetanu se želatinou....
Zdobit můžete už částečně ztuhlý dort, ovoce bude na povrchu lépe držet. Já zdobila až ztuhlý a ovoce jsem lehce zatlačila. Stejně tak můžete chesecake podávat se lžící šlehačky nebo zakysané smetany jen s kouskem jahody a posypané (ne)cukrem.
Pokud máte menší dortovou formu (16 cm), zbyde vám ještě na dva cheesecaky do skleničky. Větší forma (více než 18 cm) by znamenala, že budete muset dát o něco více ořechů na základnu, aby nebyla moc tenká a náplň bude o něco nižší. Doporučila bych v takovém případě rozkrájet ovoce rovnou do náplně a navrch dát ještě např. rozmačkané jahody s trochou želatiny.