Violky vonné, lidově fialky, nejen krásně voní a jsou úžasně dekorativní, ale jsou to především léčivky. Mohly by tedy najít místo i na vašem talíři. Pokud třeba trpíte na průdušky, tak si určitě natrhejte co nejdříve, než odkvetou. Saponiny v nich obsažené vám totiž mohou pomoci s vykašláváním. Ale těch účinných látek mají fialky daleko víc. Dnes jsem si pro vás připravila recept na fialkovou panna cottu, kde květy fialek krásně využijete. Působí něžně a úžasně romanticky, že by klidně mohla být součástí svatebního sweet baru. Jemné snoubení chutí kokosu, smetany a vanilky krásně doplní kyselost citronové polevy, kde na povrchu zakřupe fialkový kokos. Tak pojďme na to!
FIALKOVÁ PANNA COTTA (RECEPT)
na 4 porce (skleničky 100 ml)
200 ml kokosového mléka
200 ml smetany ke šlehání
velký panák vody
1 lžíce práškové želatiny
1 vanilkový lusk nebo lžička vanilkového extraktu
Na polevu:
4 lžíce kokosového mléka
1 lžička mandlového másla
šťáva z 1 citronu
Na ozdobení
2 lžíce strouhaného kokosu
hrst květů fialek
volitelně 1 lžička vhodného krystalkového sladidla (např. březový cukr)
Postup
v malém kelímku rozmíchejte ve vodě lžíci želatiny (ideálně hovězí z pastveného dobytka) a nechte chvíli stát. Na pánvi nebo v menším hrnci pozvolna zahřejte kokosové mléko a smetanu. Přidejte zrníčka z jednoho vanilkového lusku nebo nahraďte vanilkovým extraktem. Ještě něž se začne tekutina vařit, odstavte ji a rozmíchejte v ní želatinu. Míchejte, dokud se želatina kompletně nerozpustí. Rozdělte hotovou směs do skleniček, které jste těsně před tím vypláchli studenou vodou. To jsme doma vždycky dělali s mističkami na puding, aby šel dobře vyklopit. Nevím, jestli to funguje i u panna cotty, já to udělala a šla hezky ven. Protože budete tuhle panna cottu vyklápět, tak naplňte skleničky co nejvíc po okraj a dejte do lednice ztuhnout. Počítejte, že to potrvá minimálně 2 hodiny, ale ideálně prodlužte skleničkám pobyt v lednici klidně přes noc.
Připravte si fialkový kokos na posypání.
Do hmoždíře nasypte strouhaný kokos, přidejte okvětní lístky fialek (květy vytrhnete ze zeleného zvonečku). Nezapomneňte si schovat pár kvítků na finální dozdobení! Kokos a kvítky pořádně rozdrťte. Já zde po úvaze při druhém pokusu přidala výjimečně i lžičku krystalkového xylitolu (březový cukr) – jednak to šlo lépe drtit a pak to taky na dezertu příjemně zakřupalo. Hotové množství fialkového kokosu vystačí na ozdobení 8 porcí dezertu. Nechte ho na talířku trochu proschnout a uzavřete do malé zavařovačky pro pozdější použití.
Když je panna cotta vychlazená, připravte si kokosovo-citronovou polevu. V pánvi zahřejte pozvolna kokosové mléko, rozmíchejte v něm mandlové máslo a přidejte citronovou štávu. Pokud se vám během míchání tekutina příliš redukovala a připadá vám zdrcnutá, kápněte tam trochu studené vody a rozmíchejte. Poleva je hotová.
Panna cottu vyklopte ze skleniček na malé talířky. Mně stačilo objet hmotu ve skleničce tenkým nožíkem podél skla a pak jsem jí ještě trochu pomohla, když jsem ji při otočení těsně nad talířkem odchlípla prsty. Vyklouzla jako po másle a zachovala si pěkně hladký a lesklý povrch. Pokud by vám nechtěla ven, zkuste skleničku ponořit na pár sekund do horké vody. Počítejte ale s tím, že na povrchu malinko nataje a nebude už tak pěkná. Tu hezkou polijete polevou jen místy, tu zparchantělou když tak polejete celou…
Ozdobte pár kvítky a posypejte místy fialkovým kokosem.
Dejte vědět, jak se povedla!
__________________________
Tipy pod čarou
Želatinu používám Great Lakes, pochází z tzv. „grass fed beef“, tedy z pastveného dobytka a seženete ji na internetu
Případné přislazení dezertu je jen na vás, každý máme jiné chutě, u nás doma stačí přirozená sladkost kokosu a smetany, podpořena vanilkou. Hlavní je, aby vám a vaší rodině dezert chutnal!
Na uvedené množství jsem použila 4 skleničky po svíčkách z IKEA (takový mrňavý, kónický, pojmou cca deci tekutiny). Dobře jdou objet nožíkem a panna cotta jde relativně snadno vyklopit.
Pokud u vás fialky už odkvetly, ozdobte ji třeba borůvkami. Poleva se na panna cottu hodí jakákoli s kontrastní chutí a ideálně i barvou, jahodovo-malinový rozvar je můj nejoblíbenější.