Jednoduché stříkané sušenky poslouží jako skvělé low carb cukroví na Vánoce, ale užijete je po celý rok. Dětem budou chutnat. Jsou měkké, přislazené banánem a březovým cukrem a vy si s nimi můžete doslova pohrát. Podle chuti můžete kombinovat různá ořechová másla i ořechové mouky a vytvořit i nespočet variant vánočního cukroví.
Jedno těsto a nespočet variant low carb cukroví
Příprava těsta je opravdu jednoduchá a manipulace s ním také. Stačí smíchat ingredience, těsto přesunout do pevnějšího sáčku, ustřihnout roh a tvořit malé hromádky (podobně jako třeba piškoty). Posypat ořechy a dát péct. Je to hračka, takže si můžete sušenky připravit kdykoli vám přebývají nějaké zralé banány. Z těch jsou sušenky nejlepší.
O zužitkování banánů po Mikuláši ani nemluvím. Těsto na sušenky totiž skvěle poslouží jako základ různých variant low carb cukroví. Tak například můžete sušenky slepovat krémem nebo marmeládou. To je pak dobré nechat polovinu bez oříšků (na spodek cukroví).
Nebo nastříkejte na plech s pečícím papírem místo hromádek podlouhlé banánky. Na upečené pak dáte krém a namočíte je v čokoládě. Finálnímu dozdobení se také meze nekladou. Posypejte je nasekanými ořechy, zlomky mrazem sušených banánů nebo dozdobte cákanci světlé polevy nebo glazury.
Na rohlíčky se hodí tvarovat podlouhlé banánky do mírného obloučku. Když je ale uděláte rovné a hodně tenké, tak je pak po spojení krémem namočíte na jednom konci do čokolády. Takové cukroví vypadá jako sirky. Já jsem ještě čokoládu před zatuhnutím obalila v sekaných pistáciích a hned jsou z obyčejných sirek „vánoční sirky“ nebo prskavky, chcete-li. Určitě přijdete sami na spoustu dalších způsobů, jak banánové těsto tvarovat a jaké finální cukroví z něj vykouzlit.
Kombinujte podle chuti
Těsto na banánové low carb cukroví je tak variabilní, že suroviny můžete volit podle toho, co máte zrovna doma a nebo podle chuti, jak vám budou různé ořechy různě ladit s krémy.
Banán – arašídové máslo, mleté arašídy – karamelový krém
Banán – lískooříškové máslo, pražená lískooříšková mouka – nugátový krém
Banán – kešu máslo a mleté kešu (mandle) – mascarpone s rozmačkaným banánem a čokoládou
Banán – kešu máslo a mleté kešu – kávový krém
Kombinujte vhodně i závěrečné dozdobení a posypky a uvidíte, že najdete svého favorita. Karamelový, nugátový i kávový krém najdete v e-kuchařce Kouzlo Vánoc bez cukru, stejně jako inspiraci na další low carb cukroví. Tradiční i moderní, ale vždy chutné.
volitelně nasekané ořechy Banán rozmačkejte vidličkou, smíchejte s ořechovým máslem a přidejte rozehřáté máslo a vejce. Vše dobře vidličkou vyšlehejte, aby se ingredience dobře spojily. Ve větší misce smíchejte prosátou ořechovou mouku (neodtučněnou, tedy mleté ořechy nebo mandle), březový cukr rozmixovaný na moučku, skořici a kypřící prášek. Vše spojte do řidšího, lepivého těsta. Pomocí cukrářského sáčku nebo silnějšího igelitového pytlíku s ustřiženým rohem nastříkejte těsto do požadovaných tvarů (malé hromádky, rovné banánky, zahnuté rohlíčky atd.) a případně posypejte nasekanými ořechy. Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C asi 10 minut do lehce zlatavých okrajů. Nechte vychladnout na plechu a až poté s nimi manipulujte (přesuňte, slepte, namáčejte). Sušenky uchovávejte v chladu a spotřebujte do týdne. V mrazáku vydrží déle.Suroviny
Postup
Chystáte se na své první low carb Vánoce? Určitě si přečtěte článek Jak upéct low carb cukroví, aby chutnalo všem.
2 komentáře
Tento recept se mi moc líbil a tak jsem se rozhodla jej vyzkoušet. Milujeme doma všichni banány a tak jsem jej vyzkoušela. Máslo jsem zvolila arašídové a oříšky jsem rozdělila. Máme je rády všechny. Těsto se zpracovávalo dobře a po nastříkání na plech drželo tvar. Překvapila mě vynikající lehká chuť tohoto vánočního cukroví.
Tak to mám radost, že u vás banánové cukroví zabodovalo! :) Krásný den a děkuji za sdílení zkušeností s receptem. Kačka