Tvarohový koláč. Nic? Koláč s ostružinami. Taky nic? A co takhle low carb tvarohový koláč s ostružinami a drobenkou? Pořád nemáte chuť? Pořád se vám nevybavilo léto u babičky na venkově? Já myslím, že už přihořívá. A taky myslím, že pokud máte přístup k ostružinám, budete si o víkendu na tomhle koláči taky pochutnávat.
V létě, jako je to letošní, krásně osvěží. Nejlepší je s černo-černými ostružinami, co jsou tak zralé, že vám samy spadnou do dlaně, jen se jich dotknete. Ty jsou totiž samy o sobě tak sladký, že zbytek koláče už sladit nemusíte. Testovala jsem to na lidech. Tak pokud vám už ostružiny kvapem dozrávají a je jich tolik, že už je nestíháte trhat jen tak do pusy, tenhle koláč je to pravé.
Tento low carb koláč vám chutná i s jiným ovocem
Vyzkoušejte ho s tím, co právě dozrává. Pokud se stravujete v rámci volnějšího low carb, můžete si občas dovolit dezert se sladkým ovocem jako jsou třešně, meruňky, broskve nebo švestky. Já ho mám třeba moc ráda se zralými švestkami a přidávám k nim ještě mák. Nebo kombinace s meruňkami a špetkou skořice! Takový koláč vůbec nedoslazuju. Pokud máte hosty, vždycky si mohou koláč pocukrovat navrch nebo pokapat medem.
Suroviny
Základna
3 vejce
50 g másla (nebo ghí)
100 g mandlové mouky (nebo jemně umletých mandlí)
50 g kokosové mouky
špetka soli
1 lžíce citrónové šťávy
kůra z bio citrónu (nemusí být)
Náplň
1 tučný tvaroh (250 g)
1 zakysaná smetana (190 g)
2 vejce
2 lžíce citrónové šťávy
volitelně přisladit (podle chuti a stylu stravování)
dva hrnky zralých ostružin (nebo jiné zralé ovoce)
Drobenka
10 g másla
1 lžíce mletých mandlí
1 lžíce kokosové mouky
volitelně lžíce mandlových plátků
volitelně přisladit
Postup
Troubu si rozpalte na 180 °C.
Smíchejte vejce, rozpuštěné máslo a špetku soli. Přidejte citrónovou šťávu, případně i kůru. Vedle si smíchejte všechny suché ingredience. Pokud si melete mandle doma, umelte je hodně najemno. Stačí k tomu i elektrický mlýnek na kávu (já používám tento na chalupě a na menší množství ořechů, doma si melu ořechové mouky v tomto stolním mixéru).
Vše smíchejte, vznikne vám tužší těsto.
Těsto stěrkou vyklopte do koláčové formy a namokřenými dlaněmi a prsty ho vymačkejte po celé ploše a do okrajů. Pokud budete mít obyčejnou plechovou formu bez nepřilnavého povrchu – vyložte ji předem pečícím papírem. Těsto po celém dně propíchejte vidličkou a dejte péct na 10 – 15 minut. Jakmile začnou trochu zlátnout okraje, základna je předpečená.
Během pečení si připravte náplň. Vše kromě ovoce smíchejte. Náplň pak vylejte na předpečený korpus a ozdobte ovocem. Vraťte na 15 minut do trouby.
Připravte si drobenku smícháním změklého másla s mletými mandlemi a kokosovou moukou.
Po 15 minutách, po zapečení tvarohové náplně, posypejte vršek koláče drobenkou. Můžete přidat i plátky mandlí a dejte péct na 5 – 10 minut. Jakmile začne zlátnout drobenka a mandle, je hotovo. Dobu pečení vždy přizpůsobte vlastní troubě.
Koláč porcujte až po vychladnutí, případně ho nechte rozležet v lednici.
Už jste vyzkoušeli low carb cukroví podle mých receptů? Ty nejlepší jsem vydala v elektronické kuchařce Kouzlo Vánoc bez cukru. Pokud pečete rádi a jste low carb nebo bez lepku, nakoukněte a vyzkoušejte ověřené recepty, které vás nezklamou.
Poznámky a tipy
Otázku přislazení vhodným sladidlem opět nechám na vás. Já nesladila vůbec. Ostružiny jsem trhala přímo z keře a nechala jsem je hodně dozrát, aby byly přirozeně sladké. Pokud nedržíte sacharidy striktně na uzdě, můžete použít i jiné ovoce – třeba s broskvemi bude koláč sladký dost i pro „těžký curofily“, přísahám! Každopádně je lepší udělat koláč podle svého (v mém případě s low carb bobulemi a bez náhradních sladidel) a nabídnout ostatním hostům třeba pár kapek medu na vrch koláče – tak ho konzumuje můj Honza.)
Obyčejnou plechovou formu s vlnitým okrajem jsem si vyložila pečícím papírem. Jde to dobře, když papír zmuchláte, namočíte a pořádně vyždímete. Ale tenhle fígl určitě znáte...
Pokud nepoužijete měkký tvaroh ve vaničce, ale pevnější v kostce (třeba Jaroměřický), nebojte se do náplně přidat i trochu tučné smetany. Já dávám čtyřicítku, asi třetinu až půlku kelímku. Výsledný koláč je pak ještě hedvábnější!
Náplň si můžete vytunit i lžičkou vanilkového extraktu a nebo před přidáním drobenky poprášit zapečené ovoce skořicí (jablka, meruňky) či mákem (švestky)
Když pokládáte na tvarohovou náplň ovoce, zatlačte ho lehce prsty dolů.
Ty mandlový plátky, máte-li je doma, určitě k drobence přihoďte – jednak je to efektní a jednak to pěkně křupne.
Tenhle koláč si upečete klidně i na chalupě bez speciáního vybavení. Nepotřebujete žádnou techniku - jen troubu.
A nebudete potřebovat ani váhu, těsto na základnu je na velké lžíce takto: 5 lžic mletých mandlí, 3 vejce, 5 lžic rozpuštěného másla, 1 lžíce citr. šťávy, 2 lžíce kokosové mouky, špetka soli... zbytek už zvládnete!
36 komentáře
Miluji sladkotrpkou chuť ostružin :-) už se těším až vyzkouším :-) Kačko opět vynikající jen pohledem :-)
Já taky! : )
Oli, už se těším na zprávu, jak to dopadlo! : )
Tak je to v troubě, jen to, že drobenka se dává až úplně nakonec jsem dočetla až teď, takže je tam už s tvarohem. No snad se to nějak popere. :-D Už se moc těším až ho vyndám. děkuji za recept :-) Krásné letní dny všem
Jani, tak doufám, že se to stačilo propéct i bez spálení drobenky… ;)
Kolac byl vyborny, zkousela jsem ve Francii, misto tvarohu fromage blanc a misto zakysnaky creme fraiche a povedl se moc. Ja ho snidam uz treti den, stejne tak i tchan, ktery zdaleka neni low carb :) drobenku mam misto z platku mandlí ze strouhaneho kokosu a je to tede pecka! Diky za recept :) tesim se az vyzkousim i dalsi, tak at se dari :)
Zdravím do Francie, Terezko, a jsem moc ráda, že se koláč povedl a chutná i tchánovi : ) U nás ho taky bez problému zbaštili ostatní (ne zrovna low carb) členové rodiny… Kokos do drobenky je super nápad – vyzkouším! Myslím, že třeba v kombinaci s jahodama to bude fakt pecka! Hezký den!
Dnes jsem upekla s broskvemi (mám doma 3 chlapy ne lc ) a musím uznat,že koláč je naprosto perfektní , vláčný. Prostě dávám za jedna a recept řadím mezi velmi oblíbené.Děkuji moc :-)
Adélo, to mě moc těší! Děkuju za zprávu a ať dál všem doma chutná : )
Upiekla som ho s čučoriedkami a malinami. Použila som len mandľovú múku, kokosová mala príliš veľa sacharidov aspoň uvedených na obale :-) . Koláč je výborný. Ďakujem za recept.
Rádo se stalo a těší mě, Kate, že se povedl a chutnal! Té kokosové mouky není třeba se bát – dezerty stejně pečeme jen jednou za čas a koláč předpokládám taky nesníte sama : )) Nejlepší je ze zralého sezónního ovoce – já si ho nechávám zas až na léto, aby chutnal i mojí rodině a nemusela jsem přislazovat…
Právě ho mám v troubě a zapékám drobenku.
Tvaroh byl ve středu koláče ještě trochu tekutý, snad se s drobenkou dopeče. Já osobně malinko přisladila Xylitolem.
Moc děkuji za recept!
Rádo se stalo : ) Nějak mi Váš komentář zapadnul, tak doufám, že koláč dopadl dobře a s drobenkou se dopekl. To, že je po první části pečení ještě uprostřed polotekutý, je v pořádku… K.
Super receptik, dakujem :-) Bude uz u nas stalicou. Manzel zjedol stvrt kolaca len tak na ranajky a aj v praci mal velky uspech. Pouzila som maliny a borievky a vyzeral naozaj skvostne :-)
Ahoj Janko,
to je krásná zpráva. To mám velkou radost, že koláč tak zachutnal.
Prosim v receptu neni kdy se tam dává ovoce…děkuji
V postupu stojí: „Během pečení si připravte náplň. Vše kromě ovoce smíchejte. Náplň pak vylejte na předpečený korpus a ozdobte ovocem. Vraťte na 15 minut do trouby.“
K.
Opravdu vynikající koláč! Stačí přesně se držet receptu a výsledek je perfektní. Určitě jsem objevila jeden z nejoblíbenějších LC dezertů. Moc díky!!!
To mám obrovskou radost : ))
Totální bomba…..děkujeme celá rodinka
Mám ohromnou radost, díky za zprávu! Asi si taky zase upečeme… :))
Můžu dát kokosovou mouku i místo té mandlové? děkuji
Maruško, to bych nedělala. Kokosová mouka má dost odlišné vlastnosti. Je odtučněná a tedy hodně savá. Můžete si namlít na jemno mandle…
Chtěla bych se jen zeptat na kolik stupňů péct a jestli v horkovzduchu nebo kLasicke troubě.A ještě… mám keramickou formu na koláč 28 cm,bude na něj vhodná.
Olgo, moc se omlouvám, že reaguji až nyní, nechodily mi notifikace, tak teď všechno napravuji…
Určitě jste si poradila… každopádně stupně tak, jak je uvedeno v postupu, čili na 180°C. Bez horkovzduchu.
Co se týče formy, já používám průměr 24 a těsto udělá základnu silnou tak akorát. Doporučila bych tedy navýšit úměrně indredience. Na formu 28 cm bych tedy vynásobila vše koeficientem 1,20 a bude to na jistotu :- )
Výborný koláč,dělala jsem s mraženým ovocem a byl moc dobrý ?
Ahoj Iveto! Moc děkuju za zprávu a jsem ráda, že se zadařilo : )
Inspirovala jsem se u Áji https://pekarnautriholcicek.blogspot.com/2020/05/lowcarb-tvarohovy-kolac-s-ovocem.html s odkazem na vas web. Prave jsem kolac vytahla z trouby, nadherne voni, tesim se az vychladne a ochutnam. Dekuji za recept.
Věřím, že se koláč povedl a že jste si pochutnali :-)
Katusko, já dnes zkoušela jen teda když nemám kokosovou mouku, čím ji nahradit? Děkuji za tvoje recepty je to úžasná inspirace ❤️
Ahoj Peťo, moc děkuju za zprávu a povzbuzení. Už víc než půl roku se k blogu moc nedostanu, ale stále je to obrovský koníček :-) Více inspirace je teď na Instagramu nebo facebooku, ale na blog se pokusím recepty doplnit. Je to přece jen přehlednější :-)
Ta kokosová mouka je specifická – hodně saje. Takže třeba mandlovou ji nenahradíš.. leda by musela být odtučněná… ale i tak to nebude přesně ono a může to ovlivnit konzistenci těsta. Ona tam není chuťově znát…
Děkuji za skvělý recept, měla jsem plnou lednici krásných zralých třešní, které jsem použila místo ostružin a výsledek byl tak famózní i bez doslazování, že bych ho zvládla sníst sama během jednoho dne :) vanilkovou esenci přidávám do tvarohových koláčů snad vždycky, to je už moje závislost. A ty křupavé mandličky nahoře… no myslím, že na ty zbylé třešně ani nemusím hledat jiný recept a dám si opáčko :)
Ahoj Moniko! Tak to je skvělá zpráva, že se tak krásně povedl a zachutnal na první dobrou :-) s třešněmi si ho umím představit. Docela jsi mě nalákala, asi bude brzo i u nás! Ať se daří a krásné léto přeju!
Přeji krásný den, je možné máslo nahradit něčím jiným?
Dobrý den, Míšo, odpovídám po dovolené, možná jste už sama zkoušela…? Nebála bych se nahradit trochou kokosového tuku nebo přepuštěného másla. Možná v menší míře, než je gramáž másla v receptu. Zkuste a dejte vědět, jak to dopadlo. Budete nahrazovat i mléčné výrobky v náplni? Nebo vadí jen máslo v základně koláče?
Dobrý den, prosím netušíte, proč jsem měla koláč hodně mokrý? Úplně nejvíc prostředek. Chuťově vynikající, ale ještě musím vychytat toto. Díky moc
Zdravím Martino, hádám, že koláč byl uprostřed nedopečený. Zkuste příště protáhnout dobu pečení. Každá trouba peče trochu jinak, možná ta vaše peče o pár stupňů méně, než ta moje… Časy pečení je potřeba přizpůsobit i v případě, že máte jiný rozměr formy. Pokud je menší, bude vrstva vyšší a bude potřebovat na propečení delší dobu. Větší forma = nižší vrstva náplně a tedy naopak kratší dobu pečení. Jsem ráda, že i tak koláč chutnal a příště to určitě vychytáte. Hezký den, Kačka