Milovníci kávy a kávového cukroví všichni sem. Mám osobního favorita letošních Vánoc. Tyhle low carb košíčky jsou přirozeně sladké po kešu a jejich chuť se krásně snoubí s kávovým krémem.
Pochutnají si na nich všichni, kdo rádi kávu kvalitní, silnou a černou. Tohle příjemně hořko-nasládlé cukroví bez cukru a bez mouky vám možná děti všechno nesnědí, na rozdíl od lineckého. Ale tak je to správně. Tohle je kousek přesně pro vás. Dejte si ho se šálkem dobré kávy, zavřete oči a vychutnejte si tu chvíli, že smíte mlsat naprosto bez výčitek.
Jak skladovat cukroví bez cukru
A tohle platí i pro ostatní druhy low carb cukroví. Cukr je konzervant. Od cukroví bez cukru tedy nemůžeme chtít, aby vydrželo 3 týdny a déle v krabici na balkoně. Navíc jsou hlavní složkou takového cukroví ořechy a ty, jak známo, podléhají snadno žluknutí a jsou obecně náchylnější k plísním.
Moje rada tedy zní: pokud chcete péct v předstihu a v klidu, šoupněte cukroví do mrazáku. Po volném rozmrazení je ve skvělé kondici. Já ho pravidelně vytahuji na Velikonoce a někdy i později. A vždycky přijde k chuti snad víc než na ty Vánoce.
Přečtěte si také a upečte se mnou 10 druhů klasického low carb cukroví, na kterém si pochutnáte
Pokud v mrazáku nemáte místo nebo ho prostě využít nechcete. Pusťte se do pečení jen pár dnů před Vánocemi. Cukroví pak uchovávejte v chladu ve vzduchotěsné nádobě a snězte do týdne.
Některé druhy rády natahují vlhkost. U nás je to žádoucí. Někdo má ale rád cukroví křehčí a pak právě pomůže ten mrazák. Ten naopak uložené potraviny časem trochu vysuší. Takže – komu by linecké vlhlo moc – mrazák je jistota.
Suroviny
Na košíčky:
- 80 g mletých kešu (kešu mouky)
- 40 g mletých mandlí (mandlové mouky)
- 1 malé vejce
- 80 g kešu krému
- špetka soli
- 1/2 lžičky sody
- 1/2 lžičky čerstvě mleté kávy
- vanilkový extrakt (lžička)
kokosový olej na vymazání formiček
Na kávový krém:
- 70 g másla
- 100 g kešu krému (můžete použít mandlový krém)
- 5 lžic silné černé kávy (espresso)
- 1 lžíce vysokoprocentní čokolády (75%)
Na dozdobení: vysokoprocentní čokoláda, sekané kešu, mletá káva
Postup
Kešu a mandle umelte na velmi jemno, nebo použijte jako já kupované ořechové mouky. Přimíchejte mletou kávu, špetku soli a jedlou sodu. Přidejte zbylé suroviny a vypracujte pevnější kompaktní těsto. Zformujte ho do úhledného tvaru navlhčenými rukami, zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice aspoň na pár hodin odpočívat. Formičky vymažte troškou kokosového oleje. Z těsta uždibujte kousky podle velikosti formičky a vymačkávejte ve stejnoměrné vrstvě na dno i boky.
Dejte na plechu péct do trouby předem vyhřáté na 170 °C a pečte asi 8 - 10 minut do růžova. Dejte pozor na spálení, aby košíčky nešly dohořka.
Po upečení vyklepněte košíčky z formiček a obrácené je nechte ve vypnuté troubě ještě pár minut dojít. Během pečení si už můžete připravit krém.
Změklé máslo vyšlehejte s kešu krémem a pak zašlehávejte postupně po lžících espresso. Na závěr přidejte lžíci rozpuštěné a částečně vychladlé vysokoprocentní čokolády. Krém dejte před plněním trochu vychladit. Zdobičkou stříkejte menší množství doprostřed košíčků.
Na závěr přizdobte košíčky troškou rozpuštěné čokolády, stačí málo, ať je krém stále vidět. Vršek posypejte sekanými kešu a posypejte špetičkou mleté kávy.
Poznámky a tipy
Tyhle košíčky chutnají výborně z šetrně upražených kešu, respektive pražené kešu mouky. Nebo použijte kešu natural a přidejte k nim kešu krém z pražených ořechů.
Pokud si melu sama, kešu i mandle používám aktivované - předem namočené do vlažné filtrované vody s troškou soli. Kešu máčejte jen přes noc, ne déle než cca 7 hodin. Mandle můžete nechat namočené déle. Když ořechy vpijí část vody, dolejte ji, aby byly všechny potopené... Pak ořechy suším v sušičce, až jsou úplně suché a křupavé. Teprve potom je melu najemno a používám na pečení.
Pokud nemáte formičky na košíčky nebo vás nebaví těsto do nich vymačkávat, můžete ho vyválet mezi potravinovou fólií (uříznu si velký kus a přeložím na půl) a vykrajovat tvary. S těstem se pracuje dobře a vykrajování zvládnou i děti. Vyválejte na sílu asi 3 - 4 mm. Hezky vypadají srdíčka, která po upečení spojíte krémem. Krémem můžete tence pomazat i polovinu horního srdíčka a jemně posypat mletou kávou.
Kešu krém lze nahradit mandlovým krémem. Tyto ořechové krémy (nebo se jim říká také másla) se dají koupit ve zdravých výživách, v některých supermarketech, na internetu... Pokud máte doma vhodný mixér s opravdu vysokými otáčkami, můžete si ořechy umlít na máslo sami. Bude vás to stát sice dost času a nějaké úsilí, než získáte hladký krém bez kousků (je potřeba občas stěrkou setřít hmotu ze stěn mixéru a promíchat), ale zase můžete hodně ušetřit. Při vyplachování mixéru získáte pak jako bonus kešu nebo mandlové mléko...