Taky milujete podzim? Já ano. Zvlášť tenhle časný, baboletní. A low carb perník z dýně a hrušky se k němu náramně hodí. Málo s kterým výtvorem jsem tak spokojená, jako s tímhle podzimním perníkem. Od manžela dostal jasnou zelenou a já doufám, že vám bude taky chutnat.
Oprášila jsem poznámky z loňského experimentu a perník upekla podruhé s tím, že do těsta jsem nedala smetanu a v polevě jsem zas nahradila jogurt. Pokud jste příznivci paleo stravování nebo vám prostě mléčné výrobky nedělají dobře, je to dezert přesně pro vás.
Pamatujte, že s LC dezerty (stejně jako s pečivem na bázi ořechů a semen) to na low carb nepřeháníme. Oboje si dopřejte jen příležitostně. Pokud se už bez pravidelné sladké tečky neobejdete, přednost by mělo mít vždy čerstvé ovoce a různé nepečené dezerty. Jedině tak využijete maximum nutrientů z ovoce, ořechů, semínek i mléčných výrobků.
Suroviny
Perník
200g pečené dýně Hokkaidó
1 hruška (asi 130 g)
2 menší vejce
100g kokosové smetany (cocoa cream)
200 g mandlové mouky
50 g jemně mletých pekanových ořechů
1 lžíce perníkového koření
2 lžičky skořice
12g kypřícího prášku bez fosfátů
40 g strouhané vysokoprocentní čokolády (70% a víc)
1 lžíce ghí
1 lžíce jablečného octa (nebo citrónové šťávy)
vanilkový extract, špetka soli
Krémová poleva:
140g pečené dýně
1 větší hruška (170 g)
250g kokosové smetany
1 lžíce skořice
1 lžička kvalitní práškové želatiny
vanilkový extract
Na ozdobu:
sekané ořechy, vysokoprocentní čokoláda
Postup
Rozpalte troubu na 180°C. Dortovou formu o ∅ 25 cm vyložte pečícím papírem.
Rozmixujte spolu všechny vlhké ingredience. Vedle v míse metličkou promíchejte vše sypké a následně přimíchejte rozmixovanou hmotu. Vzniklé těsto rozetřete stěrkou do dortové formy.
Pečte asi 40 minut. Propečenost hlídejte špejlí. Perník je hotov, když špejle po zapíchnutí do těsta vyjde ven suchá. Hotový perník nechte vychladnout. Asi 5 minut ho nechte ve formě, pak uvolněte bočnici a po chvíli můžete po otočení odstranit i dno formy a opatrně stáhnout pečící papír.
Zatímco perník chladne, připravte si polevu rozmixováním všech ingrediencí.
Na vychladlý perník rozetřete polevu, lehce posypejte sekanými pekany a uložte do lednice.
Před servírováním můžete jednotlivé porce ještě pokapat rozehřátou vysokoprocentní čokoládou a přidat další ořechy.
Uchovávejte v lednici a zkonzumujte do 3 dnů.
Poznámky a tipy
Hrušky jsem oloupala. Slupky suším a používám spolu se šípkem a kořením na čaj.
Kokosovou smetanu jsem použila z plechovky. 100g jsem odvážila do těsta, zbytek šel do polevy.
Na perník jsem spotřebovala pečenou dýni z poloviny Hokkaida. Ta půlka měla po odstranění semínek a stopky něco přes 500 g.
Želatinu používám hovězí grass fed značky Great Lakes.
Pokud ozdobíte perník rozehřátou čokoládou ještě před porcováním, bude se vám pak hůře krájet. Takže buď kopírujte čokoládou budoucí porce, nebo čokoládu nastavte kokosovým olejem. Bude pak měkčí a lépe se krájet. Možná pomůže i teplou vodou nahřátý nůž. Já neudělala nic z toho a když došlo na krájení napříč čokoládovými cákanci, tak mi ztuhlá čokoláda promačkávala polevu.
Zajímá vás low carb pečení? A co takhle vánoční cukroví?
V e-kuchařce Kouzlo Vánoc bez cukru na vás čekají recepty na moje nejlepší low carb cukroví. Tak pojďte letos péct se mnou : )