Nadýchaný, jako by snad ani nebyl bez mouky, a sladký tak akorát. Že je bez cukru, může zůstat jen mezi námi, chcete? Jo a bude upečený dřív, než řeknete „borůvkovej koláč“. No, zas tak brzy ne, ale příprava je fakt snadná, slibuju! Použijte na něj výhradně čerstvé ovoce, mražené si nechte třeba na crumble nebo z něj udělejte ovocný rozvar a dejte na low carb cheesecake.
V receptu jsem sloučila to nelepší z vyladěného korpusu na můj poslední (a zatím nejlepší) dort a náplň pro změnu vychází z tvarohového koláče s drobenkou. Dlouhodobě top jedničky na blogu. Jeho pozice se ale teď, po dvou letech, otřásá v základech. Tak si zkuste ke kafi upéct tuhle novinku a na sítích mě nezapomeňte označit, ať vidím, jak se vám koláč povedl. Aspoň se budeme moci vzájemně poplácat po zádech!
A už jste vyzkoušeli recepty na moje nejoblíbenější low carb cukroví? 20 ověřených a vyladěných receptů jsem vydala v e-kuchařce Kouzlo Vánoc bez cukru. Recepty užijete po celý rok, nejen na Vánoce a Velikonoce.
Tenhle úžasný letní koláč bez mouky a bez cukru jsem připravila nejdřív ve variantě s borůvkami. A protože bez pořádného otestování bych nový recept ani nepustila do světa a protože borůvky došly, sáhla jsem po broskvích. Právě nám dozrávaly a koláč mi s nimi chutnal snad ještě víc! Za receptem máte k těm broskvím jeden tip. Tak co, vyzkoušíte ho?
Pamatujte, že s LC dezerty (stejně jako s pečivem na bázi ořechů a semen) to na low carb nepřeháníme. Oboje si dopřejte jen příležitostně. Pokud se už bez pravidelné sladké tečky neobejdete, přednost by mělo mít vždy čerstvé ovoce a různé nepečené dezerty. Jedině tak využijete maximum nutrientů z ovoce, ořechů, semínek i mléčných výrobků.
Suroviny
Těsto
2 vejce
200 g creme fraiche
50 g tučné smetany
200 g mandlové mouky (najemno namletých mandlí bez slupky)
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
1/3 lžičky jedlé sody
2 špetky mleté bourbonské vanilky nebo 1 lžička extraktu
Kůra z bio citrónu
*volitelně přisladit
Náplň
1 tučný tvaroh (250 g)
1 zakysaná smetana (190 g)
2 vejce
2 lžíce citrónové šťávy
* volitelně přisladit
Ovovce
2 až 3 hrnky lesních borůvek (nebo jiné zralé ovoce)
Volitelně mandlové plátky nebo drobenku
Postup
Troubu zapněte na 170 horkovzduch. Pokud nemáte mandlovou mouku, umelte blanšírované mandle**. Skvěle to jde ve stolním mixéru. Já si (nejen) na mletí ořechů pořídila tento blender a mohu doporučit. Smíchejte všechny suché ingredience. V jiné misce ušlehejte 2 celá vejce do pěny. Trvá to asi 10 minut ručním šlehačem na nejnižší stupeň. Tento krok nevynechejte, zajistí vám nadýchaný korpus! Do pěny přidejte creme fraiche smíchanou se smetanou ke šlehání a dalšími mokrými přísadami. Opatrně vše promíchejte už jen stěrkou a zapracujte sypkou směs. Těsto rozprostřete do vymazané nebo pečícím papírem vyložené formy. Stěrkou lehce uhlaďte do roviny. Smíchejte suroviny na náplň a hmotu rozetřete na těsto až do krajů. Celou plochu koláče posypte borůvkami nebo jiným zralým ovocem (klidně v silnější vrstvě). Pečte asi 45 až 50 minut (dobu pečení přizpůsobte zkušenostem s vlastní troubou). 15 minut před dopečením koláče můžete navrch přidat drobenku (jak na ni, prozrazuje recept na low carb tvarohový koláč) nebo posypat ovoce plátky blanšírovaných mandlí. Vychladlý koláč nechte ještě odležet v lednici a pak podávejte jen tak nebo třeba se lžící šlehačky, kterou připravíte ze zbytku smetany.
Poznámky a tipy
Pokud budete připravovat koláč z broskví (ale i meruňěk, jablek, hrušek nebo švestek), tak určitě poprašte ovoce mletou skořicí. Krásně podtrhne jeho chuť, provoní vám byt a dokonale ošálí vaše chuťové pohárky. I bez přidaného cukru totiž navodí pocit, že jste koláč osladili.
*Doslazení je opět na vás. Sami víte nejlépe, jak jste na tom s vnímáním sladké chuti a pro koho koláč připravujete. Já používám třeba po lžičce medu do korpusu i do tvarohové náplně. Je to něco přes gram medu na porci. Stejnou dávku běžně sníte ve sto gramech šunky. Takže já tohle neřeším. Pokud vy ano, přislaďte, jak jste zvyklí, nebo nechte úplně bez. Zralé ovoce je sladké dost.
**Lépe se vám na mouku umelou aktivované mandle. Nejen že vaše tělo takto připravené ořechy lépe tráví, ale jsou i křupavější a proces mletí je díky tomu rychlejší a účinnější. Zkrátka je předem namočte přes noc ve filtrované vodě s trochou soli a následně dokonale vysušte v troubě nebo ještě lépe v sušičce ovoce. Já jednou za čas takto připravím ořechy ve velkém. Ty pak běžně uchovávám v uzavřené skleněné nádobě a spotřebovávám, jak se to hodí.
Creme fraiche jsem použila s obsahem tuku 36% (od Bohe Milk)
11 komentáře
Kačenko moc tě zdravím a děkuji ti za tvou inspiraci. Začínám s Low carb vařením a tvoje lehkost v této oblasti je mi příjemná a vlastní. :-) Moc děkuji. Třeba se někdy setkáme :-) Ráda bych tě poznala :-) Troufalé viď . Přeji ti krásný den i kouzelné chvíle v životě.
Hanka Mokrá
Děkuji za krásnou zprávu, Hanko, moc mě potěšila! Zároveň se omlouvám, že reaguji se zpožděním, nedorazilo mi upozornění na tvůj komentář. Přeju hodně zdaru, ať ti lowcarb strava chutná a prospívá a třeba se někdy potkáme ? Hezký den! Kačka
Dobrý den jak zjistím , kdy je koláč hotovy pod ten tvaroh nevidim ? a péct v sortiment formě nebo pekáč jak velký? Dekuji
Dobrý večer, Hanko,
koláč jsem pekla v kulaté formě o průměru 25 cm i v malém pekáčku o rozměru 25×20 cm. Rozměry v textu ještě znovu uvedu. Těsto bylo spíše vyšší, sneslo by i o fous větší formu (26 cm). Co se týče doby pečení, řiďte se časy v receptu, test špejlí vám v tomto případě nepomůže… Pokud víte, že vaše trouba peče spíš více zprudka, snižte trochu teplotu nebo koláč v závěru přikrejte alobalem, aby se nespálil dříve, než se stačí propéct.
Věřím, že se povede. Dejte vědět ?
Dortove
Dobrý večer , tak se neco pokazilo upecu uplne vsechno , ale tohle zdrave pečení mi nejak nejde ?dala jsem mrazeny boruvky a mam to uplne rozmoceny ?♀️Jako chuťově dobrý ale …?
Dobrý den, Hanko,
myslím, že vám to rozmočily ty mražené borůvky. Je to letní koláč a já ho testovala opakovaně s právě dozrávajícím ovocem. Mražené jsem nepoužila nikdy. Z mraženého ovoce doporučuji dělat crumble, cheescaky a dorty s ovocným želé, kde je tekutina ze zmrzlého ovoce žádaná a počítá se s ní v receptu. Raději to v popisu ještě zdůrazním. Teď tam stojí „jakékoliv zralé ovoce“, myšleno čerstvé, sezónní, které právě dozrává… Low carb pečení se od toho klasického občas trochu liší. Přeji, ať další pokusy vyjdou a je na jedničku nejen chuť, ale i vzhled :-)
Dobry den, dnes jsem kolac zkousela a vrstveni se bohuzel vubec nezdarilo. Jak prosim docilim, aby se tvarohova napln nepromisila s testem?
Jinak souhlasim s Hankou – take upecu temer cokoliv, ale s tim zdravym pecenim stale bojuji.
Dekuji.
Dobrý den, Andreo, tvarohovou náplň jsem nanesla stěrkou po částech po celém těstě a lehce rozetřela. S těstem se mi nepromíchala. Možná jste ji měla hustější, než já. Jaký tvaroh jste použila? Já používám ve vaničce. Pokud vy v alobalu, tak by to mohlo být tím a musela bych do receptu přidat poznámku… Jinak doporučuji opravdu nechat letní koláče na léto, když je zralé ovoce. Ono je i sladší, šťavnatější, voňavější a i koláč bez cukru s ním pak chutná skvěle. Pečení bez mouky je o fous těžší, než to klasické. Nedá se spolehnout na lepek, který těsta podrží, nekyne to jako klasika.. je to prostě jiné, ale věřím, že do toho proniknete ;-) Jistota jsou nepečené cheesecaky. Zkuste ten malinový a dopadne to dobře :) Hezký den, Kačka
Famózní, Kačko! Dala jsem maliny a určitě zkusím i s jiným ovocem. Jen se po něm zaprášilo! Děkuji za skvělý recept. Jitka
Děkuju Jíťo, mám velkou radost, že se zadařilo a že vám doma chutná!