Tak tohle je snad první cukrfree dezert, kterýmu by dala naše Johanka přednost před klasickým moučníkem, kdyby si mohla vybrat. A to je pro mě taková satisfakce, že se s váma o tu radost a samozřejmě o recept musím podělit.
Tyhle batátový muffiny vznikly celkem náhodou ze zbytku pečených batátů. Pekla jsem celej plech a část umixovala s vařeným květákem a parmazánem na výborný pyré. Zbylých batátů, který jsem do pyré kvůli vyvážení chutí už nechtěla přidávat, bylo přesně 100 g. „TO JE ZNAMENÍ!“, řekla jsem si : ))) A tak vznikly muffiny, protože co jinýho se sladkýma bramborama než něco sladkýho, žejo…
Zkráceně jim říkám BAFFINY nebo taky „STOVKOVÝ MUFFINY“. Hlavní ingredience jsou tam totiž po stovce gramů. Hezky se to pamatuje.
Recept je celkem variabilní. Dá se nahrazovat. Kdo se stravuje bez mléčných výrobků, použije kokomlíko. Komu mléčný nevadí, může dát 33% nebo ještě raději 40% smetanu. Místo mandlový mouky můžete použít doma najemno umletý mandle. Super chuť dodají baffinům jemně mletý pražený lískáče, ale ještě víc nám chutnají s jemně pomletými kešu. Pokud se vám do ořechů nebo ořechových mouk nechce investovat, snadno je nahradíte dalším množstvím mandlí. V receptu je jablko. Pokud ho chcete vynechat, prostě navýšíte o to množství batáty. Tak si dělám baffiny pro sebe – jen s batáty s borůvkama. Johanka dává zas přednost těm batátovo-jablečným s malinou. Tak uvidíte sami, jak to dopadne u vás. Určitě mi dejte vědět a označte mě na Instagramu nebo Facebooku, ať vím, jak se vám daří.
Suroviny
2 vejce
100 g pečené batáty
100 g jablko*
100 g kokosové mléko*
100 g mandlová mouka*
100 g jemně mleté kešu*
lžíce kokosové mouky
lžička skořice
lžička vanilkového extraktu
vrchovatá lžička prášku do pečiva (10 g)
volitelně plátky mandlí na ozdobení
* možnosti nahrazení v tipech
Postup
Batát nakrájejte na větší kostky, lehce posolte, pokapejte ghí a pořádně rukama promíchejte. Pečte je na 200°C asi 25 - 30 minut. Raději jednou promíchejte, ať se vám zespodu nepřipečou.
Vychladlé pečené batáty umixujte tyčovým mixérem spolu s ostatními mokrými ingrediencemi mimo borůvek. V misce promíchejte suché ingredience. Všechno spojte a důkladně promíchejte. Nakonec vmíchejte borůvky. To u malinových baffinů odpadá.
Připravte si formu na muffiny, vložte do ní papírové košíčky (nebo zaimprovizujte s pečícím papírem viz tipy) a rovnoměrně do nich rozdělte všechno těsto. U malinových baffinů dejte do košíčku část těsta, posaďte doprostřed malinu a zakryjte ji dalším těstem.
Povrch můžete posypat plátky mandlí.
Pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C (160 °C horkovzduch) asi 25 - 30 minut. Dobu pečení přizpůsobte zkušenostem s vlastní troubou. Proveďte test špejlí. Pokud z těsta vyjde suchá, je upečeno.
S právě dopečenými baffiny manipulujte opatrně, ať vám nesplasknou. Nechte je na mřížce asi 5 minut odfouknout ještě ve formě. Pak je vytáhněte za okraje košíčků a nechte zcela vychladnout opět na mřížce, aby mohla odcházet vlhkost a neměli jste je vespod mokré.
Poznámky a tipy
NAHRAZOVÁNÍ:
Mandlová mouka --> jemně mleté mandle
Kešu --> stejné množství mandlové mouky/jemně mletých mandlí; vyzkoušeno i s praženými lískovými ořechy i pekany
Jablko --> stejné množství batátů
Kokosové mléko --> smetana ke šlehání (33% / 40%)
Proč pečené batáty? Batáty ztratí během pečení část tekutiny – to chceme! Cukry obsažené v batátech při pečení za vyšších teplot karamelizují a chuť získá na intenzitě. Pokud během pečení batáty jednou až dvakrát promícháte, budou všechny řezné plochy krásně rovnoměrně opečené a karamelizované. Nepoužívejte do receptu vařené batáty – mají jiný obsah vody a musely by se pravděpodobně upravovat poměry surovin.
Pokud nepoužíváte hotové ořechové mouky, umelte mandle i kešu co nejvíce najemno. Lépe vám vyběhne těsto. Čím hladší a kompaktnější hmota, tím vypouklejší muffiny s krásně popraskaným povrchem získáte. Já mám fotky jen z prvního pečení, kde je těsto z hrubších ingrediencí a tolik nevyběhlo, jako při kontrolních pokusech. Ty jsem ale pekla mimo domov a bez možnosti focení. Tak třeba později ještě doplním.
Na mletí oříšků nemám žádný speciálně k tomu určený mlýnek, používám elektrický mlýnek na kávu. Pořídila jsem si ho na mletí lňeného semínka, které rychle oxiduje a je lepší si ho pomlít vždy doma čerstvé. Mlýnek mi věrně slouží na ořechy, semínka, koření i parmazán.
Mandle, ořechy - vždy používám aktivované. Tzn. předem máčené s trochou soli a následně usušené v sušičce. Ořechy si takto připravuju ve větším množství jednou za čas a pak uskladňuju v suchu, v dóze. Krásně křupou a zdá se mi, že se z nich lépe mele "mouka" (jsou sušší).
Borůvky i maliny mohou být z mrazáku.
Kokomlíko jsem použila Real Thai z plechovky. Zkoušela jsem i 33% smetanu.
Na muffiny to chce kvalitní papírový košíčky, ty nejlevnější jdou často špatně sloupnout. Ověřeno mám od značky Tescoma. Pokud mi dojdou, nastříhám arch pečícího papíru na čtverečky a vyložím jimi formu na muffiny. Vzniknou moc pěkný rustikální košíčky. Se silikonovými košíčky v tomto případě nemám zkušenost. Ale zřejmě bude potřeba baffiny po dopečení z košíčků po chvilce vyjmout, aby nebyly vespod mokré.
Ohledně hustoty těsta – kokomlíka bývají různě hustá, batáty mohou obsahovat po upečení různý podíl vody (každému peče trouba jinak atd.) – těsto by mělo být hladké a držet tvar kopečku při navrstvení do košíčků. Pokud je moc řídké, trochu jemně mletých mandlí přidejte, nebo použijte na zahuštění těsta trochu kokosové mouky. Pokud se vám zdá těsto naopak příliš hutné, přidejte kokomlíko nebo smetanu.
Při opakovaném pokusu jsem neměla tolik malin a borůvek. Položila jsem doprostřed kousky jahod a jablek a taky fajn. Moc dobré jsou baffiny s kousky vysokoprocentní čokolády, kterou zamícháte do těsta.