Žiju, miluju a vařím!
Čas strávený v kuchyni je pro mě relaxem a vymýšlení zdravých, ale chutných receptů zase vzrušující výzvou.
Věřím na opravdové jídlo
To nejlepší jídlo si ze základních surovin snadno připravíte sami doma. Jídlo, které voní, chutná, a ještě se po něm cítíte fresh. Je vlastně jedno, jaký stravovací styl vyznáváte, nebo když nevyznáváte žádný. Důležité je, aby to, jak jíte, vyhovovalo vám. Jídlo vám musí chutnat, dávat energii a dostatek živin. Pokud vám energii spíš bere, je možná na čase něco změnit.
Jsem optimista
Mám to tedy v životě poměrně jednoduché. Věřím, že vše se děje, jak se má dít, a přijde v momentě, kdy má přijít. Nechávám věci plynout a svoje sny si plním postupně. Věřím, že na to nejlepší se rozhodně vyplatí počkat. Klidně do čtyřicítky i déle! Já si počkala. Na muže, na rodinu, na svatbu…
Low carb a kouzlo života bez cukru
Nízkosacharidové stravování jsem objevila v roce 2017 a jsem za to nesmírně ráda! Postupem času a po striktním prvním roce jsem našla balanc a pro sebe přiměřenou míru sacharidů. Sama se tedy stravuji převážně v rámci umírněného low carb, kdy se nevyhýbám žádné skupině potravin, ale můj jídelníček přesto na sacharidech něco ubere (sladké pečivo a podobně) a něco přidá na bílkovinách a zdravých tucích. Důležité jsou pro mě kvalitní potraviny a vyloučení těch vysoce průmyslově zpracovaných.
Domácí kváskový chléb (nejraději celozrnný, celožitný) si dopřávám celkem pravidelně, i když v menším množství. Ráda zařazuji tu a tam i luštěniny a pseudoobiloviny, které třeba pro někoho do low carb nepatří. Občasné vybočení nepovažuji za selhání, ale za zdravou nutnost pro dlouhodobě udržitelný styl stravování a zachování psychické pohody. Po několika letech na low carb už nevím, jaké to je, když vás honí mlsná. Vařím tak pestře a barevně, jak jsem snad nikdy předtím nevařila. Taky drobné zdravotní neduhy jsou pryč, ale hlavně – jsem nabitá energií a všechno mi přijde tak jednoduché a snadné.
Tyhle pocity, že všechno na světě zvládnu, pak někdy vyústí v nečekané projekty, jako je třeba tenhle blog.
Pár přátel mě k tomu postrkovalo už dříve, ale zřejmě nebyla vhodná doba, ani vhodný lifestyle. To až teď mě baví vymýšlet nové recepty, objevovat nové chutě a jejich kombinace. Až teď to dozrálo.
Chci vám poděkovat, že tu jste, že jste dočetli až sem. Budu moc ráda, když se na blog budete pravidelně vracet a něco si podle mě uvaříte. Nechte mi občas nějaký komentář, ať vím, co se vám povedlo, co se vám líbí a třeba i nelíbí. Ať s tím můžu něco udělat.
Sledujte mě i na Facebooku nebo Instagramu a označujte mě ve vašich výtvorech! Vidět vaše fotky a číst, že vám chutná, je pro mě ten největší hnací motor!
Děkuju,
Kačka
36 komentáře
Ty jsi prostě boží stvoření… Jsem moc ráda, že jsi konečně k něčemu takovému dozrála, byla by děsná škoda, kdyby to v tobě mělo dál dřímat. Nepřestáváš mě překvapovat, inspirovat a to že jedu low carb, za to můžeš taky ty. I když občas ujedu, nejedu úplně na 100%,ale snad na to taky dojde. Protože i má rodinka, moji klucí tomu přicházejí na chuť?. A tak jsem ti chtěla říct, že jsem Ti za to vše neskonale vdečná. A taky jsem hrozně ráda, že jsem Tebe i Jendu mohla poznat osobně. Jsi hroznej živel, takže jdi si za svými sny a krm nás tady všechny těmi Tvými úžasnými výtvory. AMEN
Andy, to se tak krásně čte! Moc děkuju a těším se, až se zas někdy potkáme! Mám nápad! Postrč bratrance ke svatbě – to bude nejjistější :))))
Kači – krásný začátek,blog je velmi hezký graficky a hlavně krásně přehledný. Tvoje recepty jsou pro mě na FB velkou inspirací. Přeji hodně zdaru, chuti do vaření a těším se na nové recepty. Ať se Ti daří. Romča
Moc moc děkuju a mám ohromnou radost!
Díky za krásný blog a hlavně super recepty. Už se těším, až je budu postupně zkoušet. A samozřejmě se těším na další kulinářské inspirace. Ať se vám daří v životě i při tvorbě tohoto blogu.
Moc děkuju, Jitko! A já se těším, že mi dáte vědět, co jste vyzkoušela a jak se to povedlo! Hezký den : )
Krasnou nedeli Kacko, zitra jdu vyzkouset Vas dort k synovyn 16 narozeninam a objevila ho dcera ? Taky miluju zkouset a experimentovat. Preju hodne skvelych napadu na vareni a diky za vás blog. Je super. ? Martina
Tak to mám velkou radost! Doufám, že se povede! A který to bude? Čokoládový nebo ořechový se slaným karamelem? Ještě mám v záloze recept na dort se světlým tvarohovo-kešu korpusem a krémem z jahod, zakysanky a mascarpone – je výbornej a fotogenickej. Jen jsem ho zatím nestačila na blog přidat… Možná dnes!? Přeju ať se dort povede a také krásnou neděli!
Děkuji Kačko za krásný blog a skvělé recepty. Taky mi moc zlepšil náladu Váš optimizmus, který ze všeho úplně čiší :)
Moc děkuju, Jarmilko, za krásnej komentář. Ať se daří : )
dobré ráno Kačko :)
včera jsem zkoušela sezamové bulky, ale neměla jsem sezam :) tak jsem ho nahradila chia semínky a musím říct, že výsledek byl úžasný !!! tak jednoduché a chutné a při tom všem low carb :) děkuji za inspiraci. Z.
Tak to je super zpráva, Zuzko! Díky za tip na obměnu sezamu, taky vyzkouším : )
Ahoj, Kačko, objevila jsem Ameriku, když jsem objevila Low carb. Škoda, že až v mém požehnaném věku…čerstvá šedesátka. Ovšem, coby optimista to až tak neřeším, hlavně že o tom vím. Horší na tom je to, že jsem si mohla ušetři mnohé neduhy a životní únavu, která má údajně k mému věku patřit. Vždycky jsem byla gurmán, ráda jsem papkala dobrůtky a hlavně je objevovala doma i v cizině. Během života jsem vyzkoušela samozřejmě i diety, směry a všechno možné. Takže,proč píšu, při vyhledávání všech informací jsem narazila na Vás. Blog se mi moc líbí, je srozumitelný. Mám výhodu, že i manžel se nadchnul a Ježíšek mi naježil 8 knížek ohledně tohoto životního směru. Už jsem vyzkoušela některé Vaše recepty a chystám se na pečivo(chybí manželovi, trochu bojuje se zeleninovými přílohami). Přeji Vám štěstíčko, pohodu a zdravíčko a těším se na nové recepty a povídání.
Vaše nová ctitelko-odběratelka
Dája
Moc děkuju za krásný komentář, Dájo! Přeji nejen v novém roce hodně zdraví a radosti ze života : )
Ahoj, recepty jsou tvoje nebo jsi čerpala třeba od Lucky Grussové. Děkuji
Ahoj Blanko,
když jsem se začala zajímat o stravování bez cukru, narazila jsem na báječnou Janinu alias Cukrfree a také na Lucku. Obě byly od začátku mojí obrovskou inspirací a jsou jí dodnes. Ještě bych společně s nimi ráda zmínila Janu Dell-Plotnárkovou, která je spoluautorkou druhé Cukrfree kuchařky a považuju ji za specialistku na dětskou výživu „podle mého gusta“. Vyzkoušela jsem řadu receptů od Lucky i Janiny, ale protože jsem odjakživa v kuchyni jako doma a ráda experimentuju, bylo jen otázkou času, kdy si pojedu podle svého a začnu vymýšlet vlastní jídla a postupy. Řada mých kamarádů mě přemlouvala, ať si založím blog a nakonec přišel impuls i od samotné Lucky. Takže recepty, které tady na blogu prezentuju jsou vlastní tvorba. Mám doma obě Cukrfree kuchařky a koupila jsem si i novou Voňavou Luccčinu kuchařku. Moc ráda si knížkama listuju a prohlížím fotky. A když čas od času nějaký recept od holek vyzkouším, ráda se o svou zkušenost a nadšení podělím třeba na Instagramu nebo Facebooku. Vždycky ale uvedu, podle koho jsem vařila a odkážu na recept. To je myslím v rámci slušnosti a kolegiálnosti běžná praxe a nečinila bych jinak …
Hezký den : )
Vařila jsem tvoji zelňačku a byla úžasná, jedl jí i můj nejmenší syn, který ji dřív nedal do pusy. Děkuji ?
Tak to mě nesmírně těší :)
Já tuhle zelňačku vařím fakt dlouho a jen jsem si ji predloni přizpůsobila do low carb, aby nebylo třeba doslazovat a zahušťovat (batáty, kedlubny). Taky ji milujeme : )
To jsem rada ze jsem vas nasla. Zacali jsme s manzelem Keto asi pred 2 mesici. Jednak kvuli tomu ze nejaky to kilo dolu je fajn, ale hlavne kvuli zdravi, manzel uspesne zazehnal vlasatobunecnou leukemia minuly rok, a s pozehnanim doktoru by se to nemelo vratit. Takze bez cukru a zdrave je pro nas dulezite. I nam je po ctyricitce a mame 10tiletou Klarku a 8smi leteho Alexandra. Tak aby jsme Jim tu vydrzeli co nejdyl. Na Aj strankach mi chybely ty nase ceske dobrutky. Ted se chystam na ty vase jahodovy knedliky:) diky Dana
Zdravím Dano a děkuju za krásný komentář. Přeju, ať se vám daří a jste fit a v plné síle ještě hodně let : )
Já s jahodovými knedlíky musím počkat na sezónu a sladké domácí jahody, s těmi kupovanými je to horší, tam se musí často sahat po sladidle – a to já nerada : )
Snad se Vám podaří!
Ahoj Kacko, jen jsem se chtěla zeptat k tomu sladidlu; já pouzivam erythriol. Co používáš ty a proč se vyhýbas sladidlum. Děkuji.
Ahoj Dano, já sladidla pokud možno vynechávám tak nějak z principu. Jde mi o to, že si chci vychutnat přirozenou sladkost potravin a recepty na dezerty vymýšlím tak, aby chutnaly i bez přislazení. Někdy to vyžaduje lokálně dozrálý sladký ovoce – třeba jahodový knedlíky bych si mimo sezónu nedělala. Protože v opačném případě bude asi přislazení nutný… Pokud se mi nedaří sladkost doladit, sáhnu maximálně po nějakém sladším ovoci, případně po lžičce medu. My doma nemáme žádný zdravotní omezení, takže si to můžu dovolit. Takový recepty jsou pak spíš cukrfree nebo paleo… Ale v zásadě moc nepečeme, jíme opravdový jídlo a ty dezerty si dopřejeme jen jednou za čas a vždycky se rozdělíme se zbytkem rodiny nebo s návštěvou… Zpočátku, před dvěma lety, jsem chvíli používala erythritol nebo xylitol… pak mi ale došlo, že proč přislazovat umělým sladidlem, když si chci na sladkou chuť odvyknout, resp. si vychutnat přirozenou sladkost kokosu, kešu, smetany, batátů atd… Takže to mi teď naprosto stačí a vyhovuje.
Ahoj, Kat’o,narazila jsem na Tvůj blog! Máš super recepty!Mooooc děkuji!
To jsem ráda a já moc děkuju za krásnej komentář : )
Já vlastně nevím, jak jsem se tu octla /asi dal někdo odkaz na recept na fb do LC skupiny/, ale jsem za to moc ráda! Recepty vypadají úžasně. Touha změnit stravování sobě a svým dětem už ve mě nějakou dobu dřímá. Ale chyběla energie, čas, prostor…nakonec jsem se octla v nemocnici s vyčerpáním organismu a zápalem plic…a tak si sepisuju recepty a plánuju změnu. Vím, že to nebude jednoduché. Ale snad postupně malými krůčky dojdu svému cíli. To co mi říká moje tělo je bijící na poplach. Takže mi prosím držte palečky, ať to zvládnu jako vy. Jste mi inspirací ❤
Silvo, děkuju za vaše slova a moc moc vám držím palce, hlavně ať se brzo a úplně zotavíte. Důležité je, že chcete. A když chcete, tak to půjde. Postupně, malými krůčky, jak sama píšete. Nespěchejte na sebe ani na okolí. Nemusí být všechno hned a všechno perfektní. Ta snaha po dokonalosti nás může dost stresovat a vlastně si tím házíme klacky pod nohy. Takže pěkně v klidu, pomalu. Už to rozhodnutí je samo o sobě velkým krokem. Určitě to zvládnete. Soustřeďte se na opravdové jídlo, pohodu, přirozený pohyb, který vás bude těšit, a na spánek. Mně třeba taky dost pomáhá ledová sprcha. Ráno mě probere a osvěží, večer po ní krásně usnu. Začnu teplou a pak prostě otočím páku na ledovku : )) Ale to až budete zase úplně fit! Přeju hodně zdraví a radosti ze života : )
Kačko,ty recepty jsou top, najíždí na toto stravování,už mám obě vaše e-kuchařky. Mám velkou nadváhu ačkoliv se tam fest necpu. Dá se touto stranou opravdu hodně zhubnout? Děkuji za odpověď. Lenka Koudelova
Hezký den, Lenko – děkuju za důvěru! Změnou stravy se dá hodně shodit a pokud je na počátku velká nadváha, tak bývá pokrok rychlejší. Záleží, jak jste se stravovala před změnou. Důležité je jíst tak, abyste své tělo a) dobře vyživila (dala mu všechny makro i mikroživiny, co potřebuje), b) měla lehký kalorický deficit (vždy je lepší hubnout pomaleji a trvale), c) aby vás to bavilo a chutnalo vám to (trvalá udržitelnost). A také přidat pohyb, který vás bude těšit (předpoklad, že u dané aktivity vydržíte). Myslete i na kvalitu spánku – tam je mnohdy potřeba zapracovat… Důležité je nespěchat na sebe, nedávat si nereálné cíle – člověk se k nadváze nějaký čas dopracovával, a proto by neměl čekat zázraky. Věřím, že whole30 by Vás mohlo pěkně nastartovat, zjistíte o sobě nějaké věci – co vám dělá dobře, co méně, a pak si nastavíte svůj vlastní styl stravování, který bude pro vás vyhovující a dlouhodobě udržitelný. Ta shozená kila během toho prvního měsíce až dvou budou silná motivace :-) Přeji, ať se Vám daří, budu se těšit na update, jak se Vám vede, a ještě jednou se omlouvám, že jsem našla Váš komentář až po takové době. Kačka
Dobrý den, na vaše stránky mě přivedla nemoc svého syna. Podstupuje chemoterapii a jedno z doporučení je nízkosacharidová strava. Děkuji vám velmi. Jarka
Jarko, omlouvám se, že reaguji na komentář s takovým zpožděním! Moc držím všechny palce! :- *
zajímám se o rychlé a zdravé pokrmy se sníženými sacharidy.
Dobrý den, Jiřino, tak to jste u mě na blogu správně. Najdete tu dost receptů se sníženými sacharidy https://colorsoflowcarb.cz/category/recepty/ a e-kniha ZDRAVĚ, CHUTNĚ & BAREVNĚ, kterou jsem nedávno vydala, obsahuje dalších více než 60 receptů na zdravá jídla ze základních surovin https://colorsoflowcarb.cz/kucharka-zdrave-chutne-barevne/
Hezké letní dny, Kačka
Milá Kateřino,
Jste mi neskutečně milá a Vaše recepty také. Příště cítím souznění.
Jen vy budete při mě tím knoflíkem který mě, doufám,restartuje.
Zdravím, Lenko, velká omluva, že odpovídám až dnes. Notifikace nových komentářů mi nechodí. Děkuju za Váš milý komentář a těším se na Vaše pokroky :) Ať se daří :-*
Ahoj, snažila jsem se o malinové pusinky z e kuchařky a vysli mi moc měkké, Jakou mají mít konzistenci? Mám je takové žvýkavé a lepivé. Takové asi nemají být. Mám pocit, že jsem se držela receptu, ale asi chtěli ještě víc vysušit.
Dobrý den, Katko,
nemají být měkké, ale křupavé. Zkuste je ještě dosušit třeba na radiátoru…