MALINOVÝ CHEESECAKE DO SKLENIČKY S CITRÓNOVOU POLEVOU

autor Kačka
6 komentáře

Tyhle dezerty ve skleničce na způsob cheesecake mám moc ráda. Jsou hned hotové, nemusíte si moc lámat hlavu s konzistencí, protože sklenička vše podrží. Když si je navíc uděláte do malých zavařovaček, jednoduše je pak zavíčkujete a převezete druhý den do práce, nebo třeba na chalupu, jako já dnes. A co je nejlepší? Je to rychlovka! Když se ohlásí návštěva, máte hotovo, než zazvoní u dveří. Já do dnešních skleniček zužitkuju zbytek prachu z mrazem sušených malin, který jsem si připravila na další várky velikonočních malinových vajíček v čokoládě, a na která se už nedostalo. Vy si můžete prach připravit tak, že si lyofilizované maliny podrtíte a prosejete. Můžete je nasucho „propasírovat“, jde to dobře a máte to raz dva. Tak pojďme na to!

na 2 porce

hrst pekanových ořechů (kešu budou také fajn)
hrstičku blanšírovaných mandlí

2 lžíce mascarpone
2 lžíce creme fraiche – já používám domácí z kefírové houby (lze nahradit zakysanou smetanou)
2 lžíce malinového prachu

2 lžíce kokosového mléka (používám z plechovky)
1 lžička mandlového másla
1 lžička citronové šťávy

Postup

Ořechy rozdrťte nebo rozmixujte na malé kousky. Rozdělte je do skleniček a prstem trochu upěchujte.

Mascarpone a creme fraiche spolu vyšlehejte. Používám trochu řidší domácí creme fraiche, hutné mascarpone pěkně odlehčí. Přidejte malinový prach a dobře vymíchejte. Rozdělte do skleniček a dejte chladit, než si vyrobíte poslední vrstvu.

Kokosové mléko zahřejte v pánvi a rozmíchejte v něm mandlové máslo. Nechte trochu redukovat do konzistence polevy (ne moc vodová, přesto tekutá). Odstavte. Pokud se vám oddělil tuk a poleva vypadá jako zdrcnutá, stačí kápnout trošku studené vody a dobře rozmíchat do hladké konzistentní polevy. Přidejte citronovou šťávu, dobře zamíchejte a rozdělte opět do skleniček.

Ozdobte plátky mandlí a malinovou drtí. Podávejte vychlazené.

Dezert se obejde bez jakéhokoli přislazení a v horkém odpoledni, jako bylo to dnešní, báječně osvěží.

možná vás bude také zajímat

komentář

6 komentáře

Simona Metelková 4. 5. 2018 - 11:16

Ahoj Kači, web moc pěkný graficky. Bylo by moc fajn mít možnost tisku receptů, nebo je někde ikonka a nevidím ji? Držím palce ať se daří i nadále.

Simona Metelková z fb skupinky

Odpověď
Kačka 4. 5. 2018 - 11:19

Ahoj Sim! Ano ano, je to v plánu. Moc děkuju za komentář. Hezký den!

Odpověď
Martina Roflíková 15. 4. 2019 - 19:34

Dobrý den, mohu se prosím zeptat, jak z kefírové houby vyrábíte creme fraiche? Jsem teprve začátečník, zatím ,,zvládnu,, jen klasický kefír:)

Odpověď
Kačka 16. 4. 2019 - 7:40

Martino,
jestli zvládnete kefír, zvládnete hravě i creme fraiche! Houbu jen vložíte do smetany místo do mléka :)
Pokud máte víc malých houbiček, ve smetaně je promíchejte a pak nechte den až dva podle teploty fermentovat. Houbičky potom dostanete ven přes cedník, budete si pomáhat promicháváním plastovou lžičkou… Creme fraiche dejte pak ještě na den do lednice. Hotovo :)

Odpověď
Martina Roflíková 18. 4. 2019 - 10:56

Děkuji! Už jsem houbičky ve smetaně měla, četla jsem, že je možné je do něho dát, když na několik dní třeba nechcete kefír. Ale já barbar jsem to pak nepoužila, to jsem teda. Děkuji moc za radu. Vaše recepty jsou jedním slovem pecka!:)

Odpověď
Kačka 23. 4. 2019 - 9:22

No to teda! : ))) Tak příště určitě nevyhazovat a naopak dát houbičky do smetany cíleně a ne jen, když jedete na dýl pryč : )
Děkuju a pěkný den!

Odpověď
error: Kopírování obsahu není povoleno