TYMIÁNOVÉ KUŘE SE ZELENINOU & KVĚTÁKOVO-BATÁTOVÉ PYRÉ

autor Kačka
2 komentáře

Až na výjimky kupuju celý kuřata. A porcuju je. Nic proti celýmu pečenýmu kuřeti, to máme taky rádi, ale rozbouraný kuře dává víc možností.  Dva různý obědy + vývar. I tentokrát jsem z kuřat oddělila prsa, samozřejmě s kůží. Stehna šla do mrazáku a křídla se skeletem do pomalýho hrnce.  Kuřecí prsa s kůží mám nejraději na tymiánu. Ten je pro jistotu i v grilovaný zelenině, ať si to na talíři pěkně rozumí. Tady máte recept na jednoduchej a při minimálním úsilí celkem efektní, nebojím se říct dokonce sváteční, oběd.  Uvařeno budete mít asi tak za půl hodinky.


Na 4 porce

4 kuřecí prsa s kůží
sůl, pepř, tymián
ghí

1 cuketu
2 žluté papriky
1 větší cibuli
4 stroužky česneku ve slupce
olivový olej, ghí
sůl, pepř, římský kmín, tymián

1/2 velkého květáku nebo celý menší
1/2 batátu (celý malý)
sůl
lžíce ghí
2-4 lžíce kokosového mléka nebo smetany

Postup

Troubu rozpalte na 200 °C.
Květák rozeberte na růžičky a dejte vařit do osolené vody. Batát oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.

Omytou papriku a cuketu nakrájejte na menší kousky, cibuli oloupejte a nakrájejte na měsícky, stroužky česneku nechte ve slupce. Zeleninu rozložte na hlubší plech vyložený pečícím papírem. Posolte ji, opepřete čerstvě mletým pepřem, přidejte špetku římského kmínu, sušený tymián, pokapejte olejem a promíchejte. Navrch dejte plátky batátu a pokapejte ghí. Dejte péct, bude to trvat asi 25 minut.

Když si zelenina pobyla už asi 10 minut v troubě, promíchejte ji a pusťte se do přípravy masa. Z kuřecích prsou nejprve odkrojte spodní malý sval, tzv. inerfilet, a ještě seřízněte zespodu nejsilnější místo tak, aby vám vznikl rovnoměrně vysoký plátek masa s kůží. Odkrojené maso použijte později třeba na kuřecí stir-fry nebo do rizota.

Kůži nařízněte ostrým nožem nebo žiletkou. Udělejte několik šikmo vedených
rovnoběžných řezů, ale neřezejte do masa. Osolte, opepřete a posypejte tymiánem z obou stran. Na pánvi se lžící ghí (dávám napůl se sádlem) orestujte maso zprudka z obou stran. Začněte kůží dolů a obracejte. Dozlatova bude asi za 5 minut. Nevysušte ho příliš, ještě půjde do trouby.

Zdravé recepty, Whole30, paleo, low carb

Na plechu odhrňte zeleninu ke kraji a na volné místo položte kuřecí prsa kůží nahoru a nechte ještě krátce péct. Troubu stáhněte na 180. Než uděláte pyré, kůžička bude dokřupava.

Na pánev s výpekem přidejte lžíci ghí a orestujte na něm vařený květák, který jste předtím scedili. Můžete dosolit. Obsah pánve pak přemístěte do vhodné nádoby, přidejte plátky batátu z trouby, vymáčkněte tam ještě 2 stroužky pečeného česneku a všechno rozmixujte dohladka. Pro zjemnění přidejte pár lžic kokosového mléka nebo smetany.

Plech/pekáč vyndejte z trouby, pečený česnek vymáčkněte a promíchejte se zeleninou. Můžete ji ještě zakápnout extra panenským olivovým olejem.

Kuře servírujte kůží navrch, položené na zelenině a k tomu pyré přelité šťávou z pekáče.

možná vás bude také zajímat

komentář

2 komentáře

Andrea 15. 5. 2018 - 10:58

Úžasné! Batáty jsem sice neměla, tak jsem dělala květákovo-celerové pyré ale ten trik s osmahnutím na pánvi a přidáním pečeného česneku, mě prostě nadchnul! určitě zařadím…a taky trik s upečením masa na pánvi a pak ještě dopečením v troubě je geniální, doteď jsem dělala jenom na pánvi ale z té trouby takhle potom ještě bylo lepší;) opravdu šťavnaté a nevysušené a přitom akorát udělané:) díky

Odpověď
Kačka 16. 5. 2018 - 9:34

To mám obrovskou radost, že chutnalo! Já už kuřecí prsa, když je mám s kůží, ani jinak nedělám. Když se ještě nechají ve finále chvilinku odpočinout po vyndání z trouby, tak jsou fakt krásně šťavnatý a hlavně v té troubě se dotáhnou i vyšší prsíčka, který bys jinak na pánvi musela dlouho trápit : )

Odpověď
error: Kopírování obsahu není povoleno